Sellaista työtä ei olekaan, jota ei tehtäisi tiimissä. Näin otat paikkasi ryhmässä ja pelaat yhteispeliä hyvin.

1. Tarkkaile fiiliksiä

Toimiva yhteistyö edellyttää, että tunnet ihmiset, joiden kanssa työskentelet ja että ymmärrät heitä. Opit tuntemaan muut vasta ajan kanssa, heti uuteen työpaikkaan tultuasi se on mahdoton tehtävä. Kun opit tuntemaan kollegasi paremmin, opettele myös tavat ja taktiikat, joilla eri ihmisten kanssa kannattaa työskennellä. Yksi on herkempi kuin toinen, joten mieti, miten annat palautetta ja lähestyt muita.

2. Luo avoin ilmapiiri

Muistatko tunteen, kun viittasit lapsena koulussa ja sanoit vastauksesi koko luokalle? Sen jännityksen, onnistutko? Emme tule ajatelleeksi sitä, mutta työpaikan kokouksissa vallitsee usein sama ilmapiiri. Ihmisiä jännittää kertoa mielipiteensä ja ideansa. Mitä, jos joku torppaa omasi? Helpota omalta osaltasi kokouksia ja luo keskustelua muiden ideoista. Keskinkertaisesta ehdotuksesta voi syntyä hyvä, kun sitä pallotellaan hetki. Kaikilla pitäisi olla se olo, että he uskaltavat sanoa ajatuksensa ääneen.

3. Älä tuomitse

Kun työkaverisi esittelee sinulle ideansa, odota ja mieti asiaa aina muutama sekunti ennen kuin vastaat. Vaikka idea vaikuttaisi järjettömältä, älä torppaa sitä heti. Voit hyvin sanoa miettiväsi asiaa ja palaavasi siihen tunnin päästä tai seuraavana päivänä. Harkitse kuulemasi ja muista hienotunteisuus, kun vastaat.

4. Opettele sanomaan ”me”

Joskus tekisi mieli sanoa: ”Oletko hölmö? Tuo on älyttömin idea, minkä olen kuullut!”. Vaikka sinulla ei ole kollegasi idean kanssa mitään tekemistä, puhu silti me-muodossa: ”En ole varma, pitäisikö meidän edetä näin.” Nyt mietit, onko mitään nössömpää kuin sanoa noin. Tuskin. Mutta sen jälkeen voit tuoda oman mielipiteesi esille ilman, että toinen tuntee tulleensa torpatuksi: ”Mielestäni meidän pitäisi sen sijaan tehdä näin”. Yhdeksällä kerralla kymmenestä toinen pitää ideaasi hyvänä ja on samaa mieltä.

5. Jaa kunniaa

Muista, ettei toisen saama kiitos ole sinulta pois. Älä tuhlaa energiaasi kadehtimiseen, jos esimiehesi hehkuttaa kollegaasi kokouksessa. Kerro sen sijaan myös omat kehusi hänen tekemästään työstä. Mitä enemmän kiitoksia sanot työpaikallasi ääneen, sen todennäköisemmin saat itsekin muilta palautetta omasta työstäsi.

Muista myös kiitosta saadessasi, ettei sinun kuulu vastata vähättelemällä omia saavutuksiasi. He kiittävät sinua syystä, ja voit hyvin kertoa että näit paljon vaivaa kyseisen työtehtävän eteen. Älä kuitenkaan ota yksin kaikkea kunniaa, vaan kiitä myös muuta tiimiä.

6. Kaikista ei ole pakko pitää

Tai tarkemmin sanottuna: ei ole sellaista työyhteisöä, jossa kaikki pitäisivät toisistaan. Aina on työkavereita, joiden aknsa ei vain kolahda tai joiden kanssa sinun on vaikea työskennellä.

Ujolta työkaverilta on kysyttävä johdattelevia kysymyksiä, jotta hän uskaltaa kertoa avoimesti ideoistaan. Jos joku työkavereistasi on töykeä töksäyttelijä, älä lähde piikittelyyn mukaan, vaan pidä oma asenteesi ystävällisinä. Älä anna ärtymykselle liikaa tilaa, vaan muista, mikä on tavoitteesi: saattaa tekeillä oleva työprojekti loppuun. Työkavereiden kanssa ei tarvitse olla hyviä ystäviä tai edes samanhenkisiä.

Juttu julkaistu alunperin maaliskuun 2014 Cosmopolitanissa. Teksti Stacey Snider.

Lue myös nämä:

Cosmon lukijoiden top10 -haaveammatit

10 tapaa tehdä työpäivistäsi parempia

4 vinkkiä, joiden avulla menestyt urallasi

 

Journal of Food Science -julkaisussa äskettäin esitelty tutkimus vahvistaa sen, minkä me olemme oppineet vuosien kokemuksen myötä: lähes mikä tahansa juusto saa viinin maistumaan paremmalta.

Tutkijat pyysivät 31 ranskalaista viiniasiantuntijaa maistamaan neljää eri juustoa erilaisten viinien kanssa ja kuvailemaan sitten kokemaansa nautintoa. Tutkimus toteutettiin kahdessa osassa: ensin osallistujat maistoivat kolme siemausta neljää erilaista viiniä. Sitten osallistujat joivat saman määrän samoja viinejä, mutta söivät jokaisen siemauksen välissä palan juustoa.

Telegraph uutisoi, että asiantuntijoiden mukaan jokainen viini maistui paremmalta juuston jälkeen. Ennen kaikkea juustot vähensivät tanniinien suuta kuivaavaa vaikutusta.

 - Tutkimus osoittaa, että juuston avulla voi vähentää viinin suussa aiheuttaman kuivan tunteen kestoa. Kaikki neljä arvioitua juustoa vaikuttivat samalaa tavalla, kertoo tutkimusta vetänyt Mara Galmarini

- Toisin sanoen, kun tarjolla on juustolajitelma, viini maistuu todennäköisesesti paremmalta huolimatta siitä, mikä juusto valitaan.

Lähde: Telegraph
Kuvat: Instagram, Giphy

 

Lady Gagan, 30, vierailu James Cordenin uusimmassa Carpool Karaoke -jaksossa todisti taas, kuinka uskomattoman lahjakas laulaja hän todella on.

Kaksikko duetoi automatkalla muun muassa Gagan hittibiisit Bad Romancen, Pokerfacen ja Edge of Gloryn. Lisäksi Gaga esitti kaksi uutta kappaletta, Perfect Illusionin ja Million Reasonsin, viime perjantaina julkaistultaan Joanne-albumiltaan. Varsinkin Million Reasonsia olemme kuunnelleet repeatilla levyn ilmestymisestä lähtien.

Jakson aikana Gaga kertoo myös muun muassa kirjoittaneensa useimmat biisinsä alle kymmenessä minuutissa, omistavansa yli 400 kappaletta Michael Jacksonille kuuluneita vaatteita ja saaneensa ajokortin vasta muutama kuukausi sitten. James haastaakin Gagan ajamaan autoaan, mikä osoittautuu yllättävän haastavaksi tehtäväksi. Lisäksi saimme selvyyden siihen, mitä ihmettä Bad Romance -biisin lyriikoissa oikein yritetään sanoa. Katso video alta!

 

 

 

 

 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos