Rahalla voi mitata melkein mitä vain, joskus jopa ystävyyttä. Mitä tapahtuu, kun ystävyyssuhteeseen hiipivät kateus, häpeä ja kerskailu?

Jokainen meistä tietää varmasti tapauksen. Ystäväsi on työtön opiskelija, mutta hän kiikuttaa käsipuolessaan ties monettako merkkilaukkuaan, asuu ihanassa omistusasunnossa ja kertoo reissaavansa kohta kuukaudeksi Balille. Sanot olevasi iloinen hänen puolestaan, vaikka oikeasti mielesi tekee kysyä häneltä suyoraan, miten ihmeessä hänellä on varaa siihen kaikkeen. Et kuitenkaan kehtaa, sillä eihän rahasta koskaan puhuta.

Vaikka lähimmälle ystävälle avaudutaan epäonnistuneista suhteista, työhuolista ja intiimialueen karvoituksesta, raha-asioista hyssytellään. Keskusteluhin eivät mahdu palkat, osakesalkun korko, säästötilin saldo, luottokorttilaskun suuruus tai velan määrä. Mieluummin luotetaan olettamuksiin, arvioihin ja epäilyksiin. Ystävä elää varmasti velaksi, hän on tainnut hairahtaa pikavippeihin tai hänen vanhempansa elättävät häntä kaiketi vieläkin.

-Kulttuurissamme on tavallista, ettei rahasta puhuta. Se on johtanut siihen, ettei niitä hyviäkään asioita jaeta ystävien kanssa. Ei puhuta esimerkiksi siitä, miten on hoitanut kuntoon jonkin rahaongelman tai miten on rahoittanut kalliit hankintansa, varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi kertoo.

Ottaja, tasaaja ja antaja

Raha on ystävyyssuhteissa niin iso asia, että se saattaa muodostaa, ylläpitää tai katkaista niitä. Ystävystyminen on helpompaa, kun teillä on sama status, kiinnostuksekohteet ja tulotaso. Pystytte matkustamaan yhdessä, harrastamaan ja syömään hyvissä ravintoloissa. Joskus raha voi kuitenkin hiertää välejä huomaamatta, ja siitä voi tulla ystävyyssuhteen pahin vihollinen.

Psykologi Tuija Matikka jakaa ihmiset yhdysvaltalaisen professorin Adam Grantin Give and Take - A Revolutionary Approach to Success -kirjan pohjan ottajiin, antajiin ja tasaajiin. Ottajat ovat itsekkäitä hyväksikäyttäjiä, jotka ovat aina velkaa. He kaveeraavat vain ihmisten kanssa, joista he hyötyvät. Antajat sen sijaan tykkäävät auttaa muita ja nauttivat ilmaiseksi antamisesa. Tasaajat taas jakavat kulut ja pyrkivät korvaamaan kaiken saamansa. Suurin osa ihmisistä kuuluu tasaajiin.

He eivät voi sietää kiitollisuudenvelkaan jäämistä, joten he ystävystyvät yleensö vain omassa sosiaalisessa kerroksessaan, vertaistensa kanssa. Kun tasaajan tulotaso laskee esimerkiksi työttömyyden takia, rahasta tulee kompastuskivi. Yhtäkkiä ei olekaan enää varaa syödä kolmea ruokalajia, tilata leffalippuja tai matkustaa toiselle puolelle Suomea tyttöjen viikonloppua varten. Rahattomuus aiheyttaa voimakkaan ulkopuolisuuden tunteen.

-Tasaajille on kauheaa pudota sosiaalisessa nokkimisjärjestyksessä. He kokevat mieletöntä häpeää, koska eivät voi  lähteä muiden mukaan lomamatkoille tai hienoille illallisille. He tietävät jäävänsä silloin kiitollisuudenvelkaan, Matikka kertoo. 

Ystävä vai statussymboli?

Rahasta puhuminen on monelle arka aihe. Miten kehtaa myöntä kavereilleen, ettei ole oikeasti varaa lähteä viettämään aikaa kaupungille tai osallistua polttareihin? Varsinkaan tasaajay eivät halua menettä kasvojaan, joten he turvautuvat muita herkemmin pikavippeihin.

-Monet ottavat mieluummin kulutusluottoa kuin myöntävät rahattomuutensa avoimesti, Majasalmi kiteyttää.

Kuulostaa järjettömältä, mutta pikavippien avulla tasaajat voivat pysytellä samalla viivalla ystäviensä kanssa ja esittää ulospäin, että talous on kunnossa. Majasalmi on myös kuullut tapauksesta, jossa nainen jäi ystäväporukassa ulkopuolelle vain, koska tuli irtisanotuksi työpaikaltaan. Ystävyyssuhteissa kaikki on siis hyvin niin kauan, kun tilillä on yhtä monta nolaa ja jokaisella on työidentiteetti?

-Ystävyys ei ole silloin oikeaa ystävyyttä. Tilannetta kannattaa ajatella mieluummin apinasuodattimena. Ainakin näkee, mkuka on aidosti tukena ja kuka ei. Jos sinulle on ystävä, jolle raha on tärkeä asia, olet pian entinen ystävä. Ottajat ainakin kaikkoavat heti, jos he huomaavat, että joku putoaa alemmas yhteiskuntaluokassa. Ystyävyys ei ole heille enää statussymboli, Matikka kertoo.

Mikä on sinun, on myös minun

Pikavipit astuvat kuvioihin myös silloin, kun ihailet tai kadehdit ystäväsi elintasoa. Kyllä juuri niitä luksusasusteita, kaukomatkoja ja omistusasuntoa. Kun ympärillä on ihmisiä, joilla kaikilla on tietynlainen laukku tai kännykkä, siitä tulee helposti standardi. Tuo sama kuuluu minullekin! Miksei minunkin  elämäni voisi olla tuollaista? Ei väliä, onko elämäntyyliin oikeasti varaa vai ei.

-Vielä viisi vuotta sitten ihmiset eivät tienneet, että toisen hieno elämä saattoi olla velalla rahoitettu. ei oikeilla tuloilla. Kaikki meniväy samaan jujuun. Nyt salaisuuden verho on onneksi avautumassa. Pikavippien tarjonta ja kulutusluottojen aktiivinen myyminen on lisännyt velanottoa, Majasalmi kertoo. 

Hän uskoo, että ystävyyttä horjuttavilta rahaongelmilta vältyttäisiin, jos ihmiset puhuisivat avoimemmin tuloista ja menoistaan. 

-Jokaisella pitäisi olla ainakin yksi ystävä, jonka kanssa voi puhua rahasta, hyvässä ja pahassa. Tärkeintä on, ettei asian kanssa jää yksin. 

Majasalmi kannustaa kääntymään ystävän puoleen myös laina-asioissa. Sen sijaan, että yrittäisit saada talouttasi yksin kuntoon, on hyvä, että joku muukin tietää vaikeasta tilanteestasi.

-Riippuu ystävyyssuhteesta ja rahasummasta, kannattaanko lainaan myöntyä. Suuret velat voivat rasittaa suhdetta, jos toinen ei maksa heti takaisin. Aina on kuitenkin parempi pyytää kaverilta lainaa kuin ottaa kulutusluttoa. Silloin on helpompi olla vastuussa asioista.

Onnesta epäonneen

Huono rahatilanne ei ole kuitenkaan ainoa asia, joka voi laskea sosiaalista statusta tai mutkistaa ystävyyssuhteita. Samanlainen vaikutus voi olla rikastumisella. Ei sen tarvitse olla edes lottovoitto tai jättiperintö, riittää, että olet saanut hyväpalkkaisen työn. Ystäväsi kihisevät vieressä, kun et enää kituutakaan makaronilla tai asu halvassa vuokra-asunnossa. Nousu herättää monissa kateutta ja alemmuudetunnetta.

-Suomalaisille tuntuu olevan vaikeaa, jos toinen on yhtäkkiä taloudellisesti eriarvoisessa asemassa. Emme osaa suhtautua asiaan tai tiedä, miten käyttäytyä. Ihan kuin ystävä muuttuisi rahan mukana. Monet kokevat itsensä huonommaksi tällaisen ihmisen seurassa, Majasalmi kertoo.

Onnen kätkemiseen on olemassa omat sananlaskunsa, mutta Maija painottaa hienotunteisuutta ja anteliaisuutta. 

-Äkkirikastuneet huomaavat nopeaasti, että porukka vähenee ympäriltä. Ei kukaan halua joutua tilanteeseen, ettei pysty vastaamaan samalla mitalla takaisin. Rahoilla leveilemisen sijaan voi voi mieluummin maksaa aina pikkuisen enemmän kuin muut tai tarjota kokoi seurueelle. Kannattaa toki kysyä etykäteen, onko se varmasti kaikille ok.

Setelipinon heiluttelu illallispyödässä karkottaa ystäviä, mutta houluttelee puoleensa hyötysuhteesta nauttivia ottajia. Niitä vapaamatkustajakavereita, jotka ovat aina käsi ojossa mutta eivät koskaan anna mitään takaisin.

-Rikas ystävä on ottajalle oikea lottovoitto. Tasaaja pyrkii korvaamaan kaiken saamansa, mutta ottaja elää vain siivellä. Hänen touhujaan ei onneksi katsella kauaa, vaan ottajalla on pian tqakanaan vain kuihtuneita suhteita ja poltettuja siltoja, Matikka kuvailee.

Rahan takia menetetty ystävyyssuhde on kaamea ajatus. Onko lähimmäinen todella yhtä kuin hänen pankkitilinsä saldo? Mitataanko ystävyyttä anteliaisuudella, ja onko toisen oma minulta pois? Sen sijaan, että vertaat itseäsi ystävääsi, kysy rohkeasti, miten hän on onnistunut kerryttämään varallisuuttaan. Toisin kuin miehet, naiset jakavat harmittavan harvoin sijoitusvinkkejä tai avautuvat pieleen menneistä palkkaneuvotteluista. Ehkä olisi jo aika tehdä siihen muutos?

Katso myös:

12 asiaa, jotka jokaisen parikymppisen pitäisi tietää

Näin säästät vuokra-asuntomarkkinoilla

Näin säästät rahaa huomaamatta

Kuva: Istock

Lady Gagan, 30, vierailu James Cordenin uusimmassa Carpool Karaoke -jaksossa todisti taas, kuinka uskomattoman lahjakas laulaja hän todella on.

Kaksikko duetoi automatkalla muun muassa Gagan hittibiisit Bad Romancen, Pokerfacen ja Edge of Gloryn. Lisäksi Gaga esitti kaksi uutta kappaletta, Perfect Illusionin ja Million Reasonsin, viime perjantaina julkaistultaan Joanne-albumiltaan. Varsinkin Million Reasonsia olemme kuunnelleet repeatilla levyn ilmestymisestä lähtien.

Jakson aikana Gaga kertoo myös muun muassa kirjoittaneensa useimmat biisinsä alle kymmenessä minuutissa, omistavansa yli 400 kappaletta Michael Jacksonille kuuluneita vaatteita ja saaneensa ajokortin vasta muutama kuukausi sitten. James haastaakin Gagan ajamaan autoaan, mikä osoittautuu yllättävän haastavaksi tehtäväksi. Lisäksi saimme selvyyden siihen, mitä ihmettä Bad Romance -biisin lyriikoissa oikein yritetään sanoa. Katso video alta!

 

 

 

 

 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman