Kiinnostavaan tyyppiin törmääminen ja suhteen syventäminen ystävyydeksi tuntuvat aikuisena miltei mahdottomilta tehtäviltä.

Tapaan kaverin tupaantuliaisissa mukavan tytön. Hänellä on veikeä nauru, hauskoja juttuja ja soittoäänenä Lambada. Viimeistään silloin, kun se kajahtaa ilmoille, olen varma, että meillä synkkaisi. Täyttäähän oma Don't Stop Believin' -soittoääneni tanssilattian Ruotsinlaivalla siinä missä hänen Lambadansakin. Ystävätutkani väpättää siihen malliin, että haluaisin ehdottaa hänelle, että tapaisimme joskus uudestaan. Jostain syystä sen sanominen ääneen on kuitenkin hankalaa.

     − Aloitteen tekeminen ei ole yksinkertaista. Ihmiset pelkäävät osoittaa kiinnostuksensa, koska silloin asettaa itsensä alttiiksi torjunnalle, sosiaalipsykologi Päivi Kohta Nyyti ry:stä kertoo. Kohta vetää opiskelijoiden henkistä hyvinvointia ja elämänhallintaa ajavassa järjestössä nettiryhmiä ja hengailuiltoja, joissa tarjotaan mahdollisuuksia tutustua uusiin ihmisiin. Monesti keskusteluissa teemaksi nousee juurikin aloitteenteon hankaluus.

     Ystävyyssuhteita ja parisuhteita aloittaessa pätee samanlainen logiikka, mutta jostain syystä ystävyyden kohdalla kynnys heittäytyä voi tuntua jopa korkeammalta kuin potentiaalisessa parisuhteessa. Ehkä siksi, että pokailussa voi aina nostaa pöytään sen hetken huuma -kortin.

Moi on hyvä alku

Mitä enemmän ikävuosia kertyy, sitä vaikeammaksi ystävystyminen muodostuu. Lapsena ystävystyminen oli mutkatonta, kun uusia kavereita saattoi löytää jo kotipihasta. Toista se on nyt. Jos oma elämäntilanne on pysynyt vuosia samana, on hyvin todennäköistä, ettei ystäväpiirissäkään ole tapahtunut muutoksia. Vapaa-aikaa vietetään niiden ihmisten kanssa, joihin tutustui ehkä jo silloin, kun suussa oli vielä maitohampaita. Tuttuus tuo turvaa, eikä uusia kasvoja välttämättä edes huomaa tarvitsevansa.

     − Moni ei kaipaa uusia ystäviä ennen kuin elämäntilanne muuttuu. Kun eroaa kumppanistaan, saa lapsen tai muuttaa uudelle paikkakunnalle, elämään voi tulla tarvetta ja tilaa uudelle ihmissuhteelle. Porukan ainoa sinkku voi tuntea itsensä ulkopuoliseksi tai tuore äiti kaivata vertaistukea, Kohta pohtii.

     Aina ystäväpaletin sekoittamiseen ei vaadita isoa myllerrystä, joskus sitä vaan kaipaa elämäänsä sosiaalista piristysruisketta. Työpaikka vilisee helposti hyvänpäiväntuttuja, mutta ne suhteet syvenevät vain harvoin aidoksi ystävyydeksi. Miten elämään voisi löytää jonkun, joka olisi enemmän? Ihmisen, jonka kanssa kaikki palaset loksahtaisivat kohdalleen, jonka seurassa voisi olla täysin oma itsensä ja jolle voisi kertoa kuulumisensa rehellisesti.

     Kohtan mielestä yksi syy ystävystymisen tahmeudelle on kiire. Työn, harrastusten ja jo olemassa olevien ihmissuhteiden ulkopuolelle ei jää paljoakaan liikkumavaraa. Päivät ovat täysiä, vaikkei kalenterissa lukisikaan mitään erityistä.

     − Jos arjessa kulkee vain työpaikan, kaupan, ryhmäliikuntatunnin ja kodin väliä, on nähtävä vaivaa tavatakseen uusia ihmisiä.

     Missä niitä potentiaalisia uusia bestiksiä sitten tapaisi? Kohta sanoo, että mikä tahansa tilanne, jossa on läsnä ihmisiä, on hyvää maaperää ystävyydelle. Se ei kysy paikkaa, vaan rohkeutta tehdä aloite. Suomessa paljon parjattu small talk on hyvä alku ystävyydelle. Samoin kuin pelkkä iloisesti ilmoille heitetty tervehdyskin. Kaava on yleensä nimittäin sama: kaksi ihmistä, jotka tapaavat toisiaan viikoittain esimerkiksi saman harrastuksen parissa alkavat pikkuhiljaa moikkailla toisiaan. Kohta he vaihtavat jokusen sanan ja tiedonmurun itsestään. Silloin voi paljastua lisää yllättäviä tekijoitä − liimaa, jota ihmissuhteissa tarvitaan.

     Samanlaisen aloitteen voi siis tehdä myös sen mukavanoloisen uuden työkaverin kanssa, joka istuu kanssasi joskus samassa lounaspöydässä tai sen hyväntuulisen alakerran naapurin, johon törmäät viikoittain taloyhtiön pesutuvassa. He eivät vielä tunne sinua, mutta voisivat hyvinkin haluta tutustua. Kuka tietää, ellet kokeile?

Kohtaavatko kemiat?

Ihastumisen aiheuttama hullaantumisentunne hohkaa uusissa ystävyyssuhteissakin. Silloin haluaa viettää mahdollisimman paljon aikaa toisen kanssa ja olla parempi versio itsestään. Kaikki on uutta ja jännittävää, eivätkä toisen tavat vielä ärsytä. Ystävyyttä kannattaa kuitenkin rakentaa maltilla. Syvimpiä salaisuuksia ei kannata iskeä tiskiin heti kättelyssä, eikä toiseen olla liian tiiviisti yhteydessä, varsinkaan jos tämä on hitaasti lämpenevää sorttia.

     − Syvä ystävyys rakentuu ajan kanssa. Usein pikaystävyydet syntyvät nopeasti, mutta myös loppuvat nopeasti. Uuden tuttavuuden kanssa ei kannata heti mennä yhdistävän mukavuusalueen ulkopuolelle. On hyvä pysytellä aluksi tutuissa ympyröissä.

     Jos siis olet tavannut hauskan tyypin vaikkapa maalauskurssilla, on helpompaa kysyä, onko tämä nähnyt jo sen paljon kehutun uutuusnäyttelyn kuin pyytää kahville.

     − Varsinkin tutustumisen alkuvaiheessa tekeminen yhdistää enemmän kuin oleminen. Kun toista ei vielä tunne, kahvilla istuminen ja itsestään puhuminen voivat tuntua epäluonnollisilta.

     Vaikka speksit olisivat kohdillaan, kaikista ei vain tule ystäviä. Se maaginen kemia, josta puhutaan ihastumisen yhteydessä, on mukana myös ystävyydessä. Pitää olla aikaa ja halua antaa toiselle jotain itsestään ja ottaa uusi ihminen elämäänsä.

     − Ei kaikkien kanssa tarvitse tuntea sielujen sympatiaa. Myös jonkun asian ympärille rakentunut kaverisuhde on arvokas, Kohta sanoo.

     Entäs se mukava tyttö niistä tupareista? Olisi tietysti mukavaa kertoa, että meistä on jo tullut ystäviä, jotka jakavat kasarihenkisen musiikkimaun lisäksi muutakin. Ehkä jonain päivänä meistä vielä tuleekin, sillä ilmassa taitaa olla molemminpuolista kiinnostusta. Tupareita seuraavana päivänä häneltä oli nimittäin tullut Facebookiin kaveripyyntö.

Lue lisää aiheesta tällä viikolla ilmestyneestä elokuun Cosmosta, jossa sydänystävät kertovat, miten ovat solmineet aikuisiällä syntyneitä ystävyyssuhteitaan!

Lue myös:

3 ystävää, jotka jokainen nainen tarvitsee

Nämä ominaisuudet erottavat bestiksesi muista kavereistasi

Näin kerrot totuuden ystävällesi loukkaamatta häntä

Teksti: Lena Nelskylä

Kuva: MVPhotos

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney