Sanotaan, että rakkaus voittaa kaikki esteet. Mutta entä, kun esteiden voittamiseksi joutuu tekemään vähän tavallista enemmän?

”Mintun vamma ei vähennä häntä ihmisenä”

Kun Minttu Luomalla on huono päivä, hänen kumppaninsa Micke Mäkelä muistuttaa, että samaan määränpäähän on monta reittiä. Pyörätuoli ei ole este suunnitelmille.

Minttu, 24

Micke on ensimmäinen poikaystäväni. Tutustuimme kolme vuotta sitten netin keskustelupalstalla. Huomasin nopeasti, että tässä on tyyppi, jolle voin puhua ihan kaikesta. CP-vammastani en kuitenkaan uskaltanut heti mainita. Ihmisillä on kaikenlaisia ennakkoluuloja, joten halusin tutustua ensin rauhassa.

Monet sekoittavat vammani kehitysvammaisuuteen, vaikka se vaikuttaa ainoastaan liikkumiseeni. Jotkut katsovat kapeakatseisesti ja näkevät pelkän pyörätuolini. Micken kanssa minun ei tarvitse peitellä mitään, joten voin itsekin unohtaa erilaisuuteni.

Me haaveilemme aivan tavallisista asioista. Tulevaisuudessa haluamme muuttaa yhteen ja perustaa perheen. Haluamme nähdä maailmaa yhdessä. Tulevana kesänä lähdemme Italiaan. Toissakesänä lomailimme Rodoksella. Vaikka matka jännitti etukäteen, kaikki meni hienosti.

Olen sinut itseni ja vammani kanssa. Joskus tietenkin harmittaa, että tämä kävi juuri minulle, vaikka ei tilanne murehtimalla parane. Vaikka vammani tuo elämään haasteita, emme suostu jumittumaan niihin. Pyörätuolin ei saa antaa estää tekemästä asioita.”

 Micke, 26

”Arjessa Mintun CP-vamma näkyy eniten siinä, että hän kaipaa apua monissa arjen askareissa. Hänellä on kaksi palkattua avustajaa, mutta kun olemme kaksistaan, minä autan häntä. Otan lautasia kaapista ja laitan takkia päälle. Minttu on todella omatoiminen eikä pyydä minulta apua, jollei oikeasti sitä tarvitse. Välillä autan Minttua enemmän kuin hän haluaa. Silloin hän saattaa ärsyyntyä. Puhumme asiasta mahdollisimman paljon, jotta yhteiset pelisäännöt ovat kummallekin selvät. Niin vältymme riidoilta.

Mintun vamma ei ole häirinnyt minua missään vaiheessa. Se ei vähennä häntä ihmisenä. Kun toinen kävelee ja toinen ei, arkeen tulee värejä. Siinä oppii sietämään kaikenlaista erilaisuutta.

Parasta Mintussa on hänen iloisuutensa. Joskus hänelläkin on kuitenkin huonoja päiviä. Silloin hänen mieleensä saattaa nousta ajatuksia, että miksi juuri hänelle on käynyt näin. Tuen häntä sanomalla, että hän pystyy mihin vain. Samaan määränpäähän on useita reittejä.

Elämme tällä hetkellä etäsuhteessa. Minä teen töitä Turussa ja Minttu opiskelee Helsingissä. Kun näemme toisemme, otamme kaiken ilon irti yhteisestä ajasta.

”Ilman Leoa en olisi enää elävien kirjoissa”

Anoreksiaa ja bulimiaa sairastaneelle Henna Jokiselle riitti, että hänen miehensä Leo kehui ja kannusti häntä.

Henna, 33

”Sairastuin syömishäiriöön 17-vuotiaana. Kun kymmenen vuotta sitten tapasin Leon, sairauteni oli pahimmillaan. Olin itsemurhan partaalla enkä löytänyt elämästäni merkitystä. Seurustelun ansiosta hällä väliä-asenteeni katosi. Leo auttoi minua pysymään järjissäni. Vuonna 2011 myönsin vihdoin itselleni olevani sairas ja kun pääsin hoitoon, olin todella helpottunut. Minua kannusti erityisesti se, että halusin Leon kanssa perheen ja lapsia.

Sairaana minulla oli äärimmäisen lyhyt pinna. Olin äkkipikainen ja sain raivokohtauksia, koska kehoni oli niin stressaantunut. Tunteiden vuoristorata kulutti todella paljon, enkä pystynyt olemaan oma itseni. Leo toi tunnevyöryihini tasapainoa ja auttoi minua pääsemään pahimmasta yli.

Voin luottaa Leoon kuin kallioon. Hän kuuntelee minua aina. Sairastaessani hän sisäisti sanani todella hyvin ilman, että kuitenkaan tuli kanssani sinne kuoppaan rypemään.

Silloin kuin sairastin, minulle oli turha puhua järkeä. Syömään pakottaminen ei toiminut. Parasta oli kun tekemisistäni oltiin aidosti kiinnostuneita, kanssani keskusteltiin ja saavutuksiani kehuttiin. Paranemisprosessin aikana myös kannustaminen oli tärkeää. Minulle riitti, kun Leo sanoi minun olevan täydellinen juuri sellaisena kuin olen.

Kun tästä sairaudesta toipuu, siihen tarvitsee jotain päälle. Aukko jonka se jättää, on täytettävä jollain, mihin voi keskittyä täysillä. Minulle sairauden on korvannut esikoisemme Saaga ja uudet opiskelukuviot. Ja tietenkin Leo. En luultavasti olisi enää elävien kirjoissa, jos en olisi löytänyt häntä rinnalleni.”

Leo, 33

”Ehdimme seurustella Hennan kanssa kaksi vuotta, ennen kuin hän uskalsi kertoa sairastavansa syömishäiriötä. Sitä ennen en tiennyt asiasta mitään. Vielä uutisen jälkeen minun oli vaikea hahmottaa sairauden vakavuutta, koska Henna onnistui piilottamaan oireensa. Hän oksensi, kun en ollut kotona. Jos satuin paikalle, hän keksi aina jonkun selityksen.

Pitkään en kyennyt puuttumaan tilanteeseen. Henna ei osannut puhua tunteistaan, eikä hän luottanut minuun. Hän oli syvällä kuoressaan ja raivostui, jos yritin keskustella aiheesta. Kun kommentoin esimerkiksi syömättömyyttä, hän otti itseensä ja päivä meni pilalle.

Olo oli avuton, koska en tiennyt, miten lukko aukeaa. Vetäydyin omiin harrastuksiini. Pelasin salibandya, pokeria ja tietokonepelejä.

Kun Henna oli sairas, jouduin olemaan vahva tukipilari. En pystynyt kertomaan omista suruistani, koska Henna tarvitsi kaiken tuen. Se oli vaikeaa.

Pari vuotta sitten suhteemme ajautui kriisiin. Minä tahdoin isäksi, mutta syömishäiriön takia pelkkä ajatuskin oli mahdoton. Kun puhuimme asiasta, Henna keksi jatkuvasti tekosyitä. Aloin miettiä, mihin suhteemme oli menossa: tulisiko meistä vain sellainen pariskunta, jonka ainoa tarkoitus on ajaa autolla ja käydä töissä? Se sai Hennankin havahtumaan, miten paljon syömishäiriö oli vaikuttanut ja tulisi vaikuttamaan elämäämme. Olin valtaan helpottunut kun hän hakeutui hoitoon syksyllä 2012. Toipuminen on ollut raskasta, mutta vihdoin kaikki alkaa olla hyvin.

Henna on terveenä erilainen ihminen kuin ennen. Aiemmin hän oli vain haalea versio itsestään. Hän oli äkkipikainen ja raivostui kaikesta, koska hänellä oli koko ajan nälkä. Nykyään Henna osaa ottaa asiat rennommin. Naureskelemme usein yhdessä, että menin naimisiin yhden ihmisen kanssa, mutta sainkin toisen. Tämä oli kuitenkin hyvä diili.”

”Sama diagnoosi auttaa ymmärtämään”

Saila ja Ilkka Nygren ymmärtävät toistensa raivokohtaukset ja mykkäkoulut paremmin kuin useimmat parit. Molemmilla on Aspergerin syndrooma ja ADHD.

Saila, 35

Ilkan kanssa saan vihdoin olla oma itseni. Olen koko ikäni saanut kuulla olevani vääränlainen. Aiemmissa parisuhteissani minua on syytelty siitä, etten osaa kommunikoida normaalisti. Puhetapani saattaa olla aggressiivinen ja ilmeeni jäykkä. Minua on käsketty muuttumaan. Ilkka ei koskaan syytä minua piirteistäni vaan ymmärtää, että ne johtuvat tilastani. Sain yllätyksekseni Asperger-diagnoosin vuonna 2012, ja siihen rinnalle ADHD-diagnoosin.

Aspergerin takia tunteiden käsittely on hankalaa. Joskus saamme Ilkan kanssa raivokkaita tunnepurkauksia. Silloin karjutaan ja itketään. Toisinaan taas sulkeudumme omaan kuoreemme emmekä pääse sieltä ulos tunteihin. Toista ei saa syyttää näistä kohtauksista, sillä Asperger on aivoperäinen juttu, jota ei voi hallita. Pystyn suhtautumaan Ilkan oireisiin oikein, koska minulla on samanlaisia.

Vaikeinta Ilkan tilassa on se, että hän ei aina tajua ilmoittaa menemisistään. Hänen päänsä sisällä on niin paljon asioita, että esimerkiksi työmatkoista tiedottaminen unohtuu usein. Kalenteria hän ei osaa käyttää. Kaipaan ympärilleni rutiineja, ja siksi toisen haahuilu ärsyttää. Toisaalta Ilkan spontaanius auttaa minua irrottautumaan orjuuttavista tavoistani.

Pidämme asioiden analysoinnista ja seuraamme politiikkaa ja maailman tapahtumia. Elämämme on välillä kaoottista, koska päässä pyörii koko ajan niin paljon. Kotona saatamme samaan aikaan laittaa tiskejä, ripustaa pyykkejä ja selata postia, koska emme pysty keskittymään vain yhteen asiaan.

Olen suhteessamme hyvin onnellinen ja huudan päivittäin Ilkalle rakkauttani. Ilkka taas ei osaa puhua tunteistaan varsinkaan silloin, jos joku kysyy. Hän ei löydä sanoja kuvaamaan mietteitään. Suhteen alkuaikoina minun oli vaikea ymmärtää, miksi hän ei puhu minulle kaikesta. Nykyään yritän hillitä itseäni. Kyllä hän sitten joskus sanoo omasta tahdostaan kauniita asioita. Hyvää kannattaa odottaa.”

Ilkka, 28

”Löysimme Sailan kanssa toisemme Aspergeriin liittyvän Facebook-ryhmän kautta puolitoista vuotta sitten. Meillä klikkasi heti. Rakkautemme pohjaa ehdottomasti samaan diagnoosiin. Ilman sitä emme olisi luultavasti koskaan löytäneet toisiamme.

Sain diagnoosit Aspergerista ja ADHD:sta viisi vuotta sitten. Olin epäillyt sitä teini-ikäisestä lähtien. Saila ymmärtää minua täydellisesti. Hän tajuaa, etten ole tahallani hankala ja tukee minua kehumalla. Aiemmin olen saanut lähinnä kritiikkiä ja haukkuja tilani takia.

Samasta tautiluokituksesta huolimatta olemme todella erilaisia persoonia. Saila on rauhallinen ja järjestelmällinen. Minä alan hyppiä seinille, jos en koko ajan puuhastele jotain. Pääni sisällä on jatkuvasti tuhat ajatusta ja pystyn tekemään monta asiaa yhtä aikaa: lukemaan, puhumaan ja ajattelemaan. Vaikka ominaisuus on hyödyllinen, se kuormittaa valtavasti. Jo puolentoista tunnin puhuminen saattaa viedä minusta kaikki mehut. Saila ymmärtää, miltä se tuntuu. Siksi hän ei ihmettele, vaikka olisi rättiväsynyt lyhyenkin työpäivän jälkeen.

Olen diplomaattinen ihminen ja ajattelen asiat ensin aina sadan ihmisen kautta. Aivoni yksinkertaisesti toimivat niin. Siksi minun on vaikea puhua itsestäni ja tunteistani. Toisinaan se rassaa parisuhdettamme, koska Saila on vahvasti tunneihminen.

Asperger ja ADHD näkyy Sailassa suoraviivaisuutena ja vahvasanaisuutena. Minusta on hienoa, että hän sanoo asiat niin kuin ne ovat, koska itse en siihen pysty. En siedä itseni kaltaisia ihmisiä ollenkaan.

Sovimme Sailan kanssa hyvin yhteen ja täydennämme toistemme puutteita. Sailan järjestelmällisyys auttaa minua pysymään paikoillani. Minä puolestani saan hänessä esiin spontaanimman puolen, koska olen koko ajan menossa johonkin.”

Juttu on alunperin julkaistu huhtikuun Cosmossa.

Katso myös:  

Näin tuet syömishäiriötä sairastavaa

Milloin masennuksesta pitää huolestua?

Haluatko olla itsevarmempi? Tee nämä 3 asiaa

 

 

Journal of Food Science -julkaisussa äskettäin esitelty tutkimus vahvistaa sen, minkä me olemme oppineet vuosien kokemuksen myötä: lähes mikä tahansa juusto saa viinin maistumaan paremmalta.

Tutkijat pyysivät 31 ranskalaista viiniasiantuntijaa maistamaan neljää eri juustoa erilaisten viinien kanssa ja kuvailemaan sitten kokemaansa nautintoa. Tutkimus toteutettiin kahdessa osassa: ensin osallistujat maistoivat kolme siemausta neljää erilaista viiniä. Sitten osallistujat joivat saman määrän samoja viinejä, mutta söivät jokaisen siemauksen välissä palan juustoa.

Telegraph uutisoi, että asiantuntijoiden mukaan jokainen viini maistui paremmalta juuston jälkeen. Ennen kaikkea juustot vähensivät tanniinien suuta kuivaavaa vaikutusta.

 - Tutkimus osoittaa, että juuston avulla voi vähentää viinin suussa aiheuttaman kuivan tunteen kestoa. Kaikki neljä arvioitua juustoa vaikuttivat samalaa tavalla, kertoo tutkimusta vetänyt Mara Galmarini

- Toisin sanoen, kun tarjolla on juustolajitelma, viini maistuu todennäköisesesti paremmalta huolimatta siitä, mikä juusto valitaan.

Lähde: Telegraph
Kuvat: Instagram, Giphy

 

Lady Gagan, 30, vierailu James Cordenin uusimmassa Carpool Karaoke -jaksossa todisti taas, kuinka uskomattoman lahjakas laulaja hän todella on.

Kaksikko duetoi automatkalla muun muassa Gagan hittibiisit Bad Romancen, Pokerfacen ja Edge of Gloryn. Lisäksi Gaga esitti kaksi uutta kappaletta, Perfect Illusionin ja Million Reasonsin, viime perjantaina julkaistultaan Joanne-albumiltaan. Varsinkin Million Reasonsia olemme kuunnelleet repeatilla levyn ilmestymisestä lähtien.

Jakson aikana Gaga kertoo myös muun muassa kirjoittaneensa useimmat biisinsä alle kymmenessä minuutissa, omistavansa yli 400 kappaletta Michael Jacksonille kuuluneita vaatteita ja saaneensa ajokortin vasta muutama kuukausi sitten. James haastaakin Gagan ajamaan autoaan, mikä osoittautuu yllättävän haastavaksi tehtäväksi. Lisäksi saimme selvyyden siihen, mitä ihmettä Bad Romance -biisin lyriikoissa oikein yritetään sanoa. Katso video alta!

 

 

 

 

 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos