Monia meistä masentaa joskus, mutta milloin masennuksesta pitää huolestua?

Monia meistä masentaa joskus. Se on ok. Mutta milloin masennuksesta pitää huolesta? Ja onko pahaa oloa pakko hoitaa lääkkeillä? Otimme selvää. 

Kaiken piti olla hyvin. Parikymppinen nainen oli kesän alussa saanut haluamansa opiskelupaikan ja muuttanut omaan asuntoonsa lähelle meren rantaa. Välit ystäviin olivat kunniossa, mutta läheiset arvelivat, että jäljellä on vain hyviä muistoja. Oli myös harrastuksia ja osa-aikatyö kahvilassa. 

Mutta nainen ei kertonut läheisilleen, että aamuisin hänellä oli niin paha olo, että hänen oli vaikea nousta sängystä. Ikävä entistä poikaystävää kohtaan ei hellitänyt. Päinvastoin. Se lisääntyi päivä päivältä. Naisen oli vaikea liikkua ihmisten ilmoilla. Muut opiskelijat luentosaleissa ahdistivat. Järki sanoi, että hätää ei ole, mutta sillä ei saanut taltutettua pelkoa ja kuristavaa oloa. 

Siksi eräänä aamua ennen joulua nainen soitti äidilleen ja sanoi, ettei jaksa. Äiti vei lääkäriin. Alkoi toipuminen masennuksesta, jota nainen ei ollut edes tajunnut sairastavansa. 

Nainen masentuu helpommin

Kristian Wahlbeck vastaa puhelimeen työhuoneessaan Helsingin Pasilassa. Wahlbeck on henkilö, joka tietää, miksi masennumme. Hän on psykiatrian erikoislääkäri ja Suomen mielenterveysseuran kehitysjohtaja, joka on työskennellyt mielen kysymysten kanssa yli kaksikymmentä vuotta. Wahlbeck kertoo, että masennus on naisten sairaus. Se on naisilla kaksi kertaa yleisempää kuin miehillä. Vuosittain viisi prosenttia väestöstä sairastuu masennukseen. Vastaava luku 25-34-vuotiaiden naisten kohdalla on 13 prosenttia. Miksi?

- Naisilla on enemmän paineita ja vaatimuksia. Listassa ovat täydellinen ulkonäkö, vartalo, ura, parisuhde, harrastukset, ystäväpiiri, Wahlbeck luettelee. 

Myös suuret elämänmuutokset voivat laukaista toivottoman olon. Tilan, jossa mikään ei tunnu miltään. Wahlbeck lohduttaa. Surua saa ja pitää tuntea. Se on normaalia. Se on mielemme tapa käsitellä tapahtuneita, päästä eteenpäin. Kuitenkin, jos vielä vuoden päästä erosta kumppaniaan kaipaa niin, että sattuu, on masennus ottanut liian hanakan otteen. Tällöin apua kannattaa hakea terveyskeskuksesta, työterveydenhuollosta tai opiskelijoiden terveydenhuollosta. Mutta mitä meille tarjotaan avuksi? Leöam lääkekorvaustilaston mukaan yli 408 500 ihmistä söi masennuslääkkeitä vuonna 2008. Viime vuonna luku oli 428 192. Mitä tämä kertoo? Miksi syömme yhä enemmän pillereitä?

Wahlbeckin mukaan syitä on kolme. Tunnistamme masennuksen aiempaa herkemmin ja uskallamme hakea siihen apua. Lääkkeitä määrätään kuitenkin myös siksi, että lääkäreillä ei aina vastaanottotilanteissa ole tarpeeksi aikaa selvittää, mikä olisi paras apu. Resepti on nopea ja helppo ratkaisu. 

-Lisäksi keskusteluhoidon heikko saatavuus lisää lääkkeiden käyttöä. Suomessa on liian hankalaa päästä terapiaan.

Ei ilman terapiaa

Usein masennuslääkkeet kuitenkin auttavat. Tasoittavat aivokemioita ja saavat kiinni elämään. Wahlbevk sanoo, että masennuslääkkeet aiheuttavat harvoin vakavia sivuvaikutuksia, eikä niihin voi koukuttua, kuten rauhoittaviin. 

-Masennuslääkkeitä pelätään turhaan.

Mutta masennusta ei Wahlbeckinkaan mielestä pitäisi hoitaa pelkällä lääkityksellä. Usein parhaimman ja kestävimmän lopputuloksen takaavat terapia ja lääkitys. Vasta terapiassa voimnme purkaa ja ymmärtää ajatuskulkujamme. Mutta siihen, että jaksamme käydä vastaanotolla, voivat lääkkeet olla apu. Kun lääkkeet aloittaa, niitä suositellaan syömään vähintään kuusi kuukautta. Muuten masennus voi jäädä kytemään ja uusiutua. Mutta onko lääkkeitä pakko syödä? Onko olemassa mittaria, jonka avulla tehdä päätös? 

Kyllä on. Sinä itse. Lääkäri uskoo, että kun pysähdymme ja kuuntelemme itseämme, löydämme meille parhaan vaihtoehdon. 

-Päätöksemme aloittaa tai olla aloittamatta lääkitys vaikuttavat arvomme ja mieltymyksemme. Se on ymmärrettävää ja oikein. Se, mikä antaa avun yhdelle, ei aina sovi toiselle. 

Wahlbeck uskoo, että meissä on paljon sisäistä voimaa. Usein paljon enemmän kuin luulemme. Voi hyvinkin olla, että pärjäämme vaikeiden aikojen yli ilman lääkkeitä. Joskus pelkkä keskusteleminen ystävän kanssa voi auttaa. Apua voi saada myös säännöllisestä unirytmistä, liikunnasta ja tietoisuustaidon opettelemisesta. Alkoholi kannattaa unohtaa. Usein se voimistaa ahdistusta. 

Mutta jos olo on kertakaikkisen synkkä ja toivoton, kannattaa lääkkeitä harkita. Muista aina ja kummassakin tilanteessa pitää mielessä kaksi neuvoa.

-Kuuntele itseäsi ja tee se, mikä tuntuu sinusta oikelta.

Koko artikkeli julkaistu alunperin huhtikuun Cosmossa.

Teksti: Sanna Kekki
Kuvat: MVPhotos  

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney