Viestilinjan varajohtaja Karissa Lukkarinen on

kolmannen polven sotilas. Työ vaatii johtajan
luonnetta, kovaa paineensietokykyä ja rautaista kuntoa.

Hertta Hiltunen Kuvat Juha Salminen

7.30

Hyvää huomenta, rouva ylikersantti!

Ylikersantti Karissa Lukkarinen on lähdössä aliupseerioppilaiden kanssa kolme vuorokautta kestävään sotaharjoitukseen Kirkkonummen ja Espoon metsiin. Oppilaat kävelevät 35 kilometriä ja pyöräilevät 80 kilometriä noin 25 kiloa painavat rinkat selässään.

”Normaalissa sotaharjoituksessa tehdään taisteluteknisiä ja aselajiin kuuluvia tehtäviä sekä mukaillaan mahdollisen sota-ajan tilannetta. Tässä harjoituksessa kuitenkin testataan yksilön psyykkisen ja fyysisen rasituksen sietokykyä. Jyvät erottuvat akanoista.”

Karissa vastaa sotaharjoituksessa pääosin huollosta ja valvoo rastipaikoilla, että ryhmänjohtajiksi valmistuneet apukouluttajat toimivat oikein.

9.00

Kalusteet kuntoon

Viestivälineet, majoitusmateriaalit, muonat, kirveet ja pyörät 130 hengelle… Karissan aamu kuluu varmistellessa, että kaikille on tarvittavat retkivälineet mukana. Viestijoukkueen sotaharjoitukseen lähtee kalustoa monta kuorma-autollista.

”Lähteminen on aina samanlainen härdelli. Tässä tarvitaan hyvää stressinsietokykyä ja ongelmanratkaisukykyä.”

Karissa tarkistaa sotilaspoliisilinjan kouluttaja Aarne Tuomisen ja merenvalvonta- ja tulenjohtolinjan johtajan Jussi Ahokkaan kanssa, toimivatko radiopuhelinten yhteydet. Varusmiehet lastaavat vielä otsalamppuja ja karttoja mukaan, ja kalustus on valmis.

10.00

Oma maailmansa

Käytävällä vastaan tulee Karissan avomies, joka on myös töissä Puolustusvoimilla. ”On hyvä, että avopuolisoni työskentelee samalla alalla. Voi tulla mustasukkaiseksi, jos ei ymmärrä tätä maailmaa. Myös lähes kaikki kaverini ovat täällä töissä.”

Karissa päätti 4-vuotiaana, että hänestä tulee sotilas. Vielä silloin naiset eivät tosin päässeet armeijaan. ”Halusin ammatin, jolla on merkitystä. Puolustusvoimat oli looginen valinta, sillä olen syntynyt ja asunut lähes koko ikäni varuskunnassa. Isäni kouluttaa kadetteja Maanpuolustuskorkeakoulussa, ja isoisäni oli Satakunnan lennoston komentaja.”

11.00

Sakkominuutteja

130 varusmiestä on kerääntynyt kasarmin pihalle, kun Karissa tarkistaa, että kaikki tarvittava on mukana. Jos varusmies on unohtanut tavaroita, hän saa sakkominuutteja. Tavarat kasataan nyt vain sotaharjoitusta varten, mutta tarpeen vaatiessa Karissa on valmis tositoimiin.

”Armeijaan ei kannata lähteä, jos ajatus sotaan lähtemisestä hirvittää. Täytyy olla peloton ja kylmähermoinen luonne. Lapsen saamisen jälkeen ainoa murheeni on ollut se, että mitä lapselleni tapahtuisi, jos sota syttyisi.”

14.00

Luonnon armoilla

Oppilaat availevat taistelumuonapaketteja, jotka sisältävät vuorokauden eväät. Moni kiehauttaa trangialla pussipastaa. Karissa on syönyt muonia niin monta vuotta, että nykyään hän tekee omat ruokansa. Karissan työssä ollaan jatkuvasti liikkeellä ja luonnon armoilla. Suihkuun ei pääse välttämättä kymmeneen päivään, ja vessa on kuusenjuuri. Meikkaaminen on kielletty, ja hiusten on oltava sidottuina niin, että ne eivät mene korvien tai kauluksen yli. Ihmisiä on koko ajan ympärillä eikä omaa tilaa ole.

”Ei tähän maailmaan voi valmentautua oikein mitenkään. Pitää olla hyvä fyysinen kunto ja stressinsietokyky. Treenaan vähintään kolmesti viikossa lihaskuntoa ja juoksua.”

14.30

Samalla viivalla

Mette Sassi, 21, ja Henna Mäntylä, 24, saapuvat rastille. Henna vaihtaa jalkaan kuivat sukat, sillä kenkiin meni vettä puron ylityksessä.

”Haluamme ehdottomasti töihin Puolustusvoimiin. Musta voisi tulla vaikka Puolustusvoimien komentaja”, Henna tuumaa.

Naisia on armeijassa nykyään koko ajan enemmän.

”Negatiivista syrjintää ei enää ole, positiivista kyllä. Erivapaudet, kuten naisten omat huoneet, pitäisi poistaa ja laittaa kaikki sotilaat täysin samalle viivalle”, Karissa sanoo.

16.00

Kohti Nuuksiota

Karissa vetää johtamiskoulutuksia ja teknisen tiedon oppitunteja esimerkiksi siitä, miten signaalit kulkevat tai miten eri kaapelityypit toimivat. Hän on tiukka kouluttaja, joka haluaa, että asiat tehdään ripeästi ja tehokkaasti.

”Minut on kasvatettu kotona kovaan kuriin. Herroittelen ja puhun asiallisesti esimiehilleni, sillä ylempiarvoisia tulee kohdella kunnioittavasti. Näitä hommia pitää silti tehdä pilke silmäkulmassa. Aina ei tarvitse olla niin vakava.”

Karissan mukaan johtajana pärjäävät yleensä ne, jotka ovat olleet kaveripiirinsä johtohahmoja hiekkalaatikolta asti.

”Hyvä ihmisten johtaja saa asiat tapahtumaan tehokkaammin ja paremmalla lopputuloksella. Pitää pyrkiä siihen, ettei johda vain asioita. Enää armeijassa ei nöyryytetä samalla tavalla kuin ennen”, Karissa sanoo. 

TYÖNKUVA:

Ylikersantti ja viestilinjan varajohtaja Karissa Lukkarinen, 29, kouluttaa johtamisjärjestelmäalan eri asioita Aliupseerikoulussa Upinniemessä Kirkkonummella.

KOULUTUS:

Ylioppilas ja aliupseerikoulu. Lisäksi aliupseereille järjestetään läpi uran erilaisia virkaurakursseja.

TYÖURA:

Jäi varusmiesajan jälkeen sopimussotilaaksi Upinniemen varuskuntaan. Työskenteli sen jälkeen reservissä vartijana ja 7. ohjuslaivueessa taistelujohtokeskuksen aliupseerina ja Aliupseerikoulun viestilinjan johtajana ja varajohtajana.

TYÖPÄIVÄN PITUUS:

8 tuntia. Lisäksi 3–10 vuorokauden pituisia sotaharjoituksia sekä viikonloppuleirejä muutaman kerran vuodessa.

KIELITAITO:

Englanti, kohtalainen ruotsi ja saksa.

TÄRKEIMMÄT

TYÖVÄLINEET:

Ase, varusmiehet, kaapelinlevityslaite ja mobiilimasto.

MOTTO:

Tee parhaasi,

älä luovuta.

NAINEN, JOTA IHAILEE:

”Pikkusiskoni hoitaa omien lastensa lisäksi myös minun lastani, kun minä ja mieheni olemme pitkiä aikoja töissä. ”

Lady Gagan, 30, vierailu James Cordenin uusimmassa Carpool Karaoke -jaksossa todisti taas, kuinka uskomattoman lahjakas laulaja hän todella on. Kaksikko duetoi automatkalla muun muassa Gagan hittibiisit Bad Romancen, Pokerfacen ja Edge of Gloryn. Lisäksi Gaga esitti kaksi uutta kappaletta, Perfect Illusionin ja Million Reasonsin, viime perjantaina julkaistultaan Joanne-albumiltaan. Varsinkin Million Reasons on niin hyvä, että se aiheutti meille kylmiä väreitä.

Jakson aikana Gaga kertoo myös muun muassa kirjoittaneensa useimmat biisinsä alle kymmenessä minuutissa, omistavansa yli 400 kappaletta Michael Jacksonille kuuluneita vaatteita ja saaneensa ajokortin vasta muutama kuukausi sitten. James haastaakin Gagan ajamaan autoaan, mikä osoittautuu yllättävän haastavaksi tehtäväksi. Lisäksi saimme selvyyden siihen, mitä ihmettä Bad Romance -biisin lyriikoissa oikein yritetään sanoa.

 

 

 

 

 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman