Et ehkä pidä ärsyttävän julkkisnaisen ulkonäöstä, mutta mieti, ennen kuin dissaat. Muuten saatat lisätä samalla omiakin paineitasi.

"Bitch." Kun supermalli Lara Stone julkaisi Instagramissa kuvia Calvin Kleinin kampanjasta, jossa hän poseerasi laulaja Justin Bieberin kanssa, osa Bieberin faneista suivaantui. Lara, jolle kuvaukset olivat yksi työkeikka muiden joukossa, sai Instagram-tililleen kommentteja, joissa arvosteltiin hänen ulkonäköään ja käskettiin hänen pitää näppinsä erossa Bieberistä. 

Instagramissa ja Twitterissä on helppo kertoa mielipiteensä - sen kun vain näpyttelee menemään ja unohtaa sitten koko jutun. Kun muutkin kommentoivat, voi alkaa tuntua, ettei huippumallin haukkuminen kuvottavaksi ole niin vakavaa. Paitsi että on. 

Mitä tunnetumman julkkiksen Instagram-tiliä seuraa, sitä enemmän hänen kuviensa alta löytää törkyisiä kommentteja.

- Ulkonäön arvostelu korostuu, jos nainen on tullut julkisuuteen nimenomaan ulkonäkönsä kanssa, sanoo Naisasialiitto Union ry:n pääsihteeri Milla Pyykkönen. 

Tämän sai huomata Rosanna Kulju, 23, joka voitti alkuvuonna Miss Helsinki -kilpailun. Hän osasi odottaa ulkonäkönsä julkista ruotimista, mutta jotkut tuntemattomien ihmisten kommentit ihmetyttivät silti.

- Kun Iltalehden nettisivut tekivät voitostani jutun, sen yhteydessä oli kuva, jossa en näyttänyt kovin hyvältä. Ihmiset alkoivat linkkailla juttua Facebook-sivuilleen. Linkin yhteyteen he kirjoittivat, että olen ruma ja näytän mieheltä, Kulju kertoo. Kuittailijoita ei edes hillinnyt se, että he esiintyivät omilla nimillään ja kasvoillaan. Rosanna sanoo, etteivät ilkeät nettikommentit pilaa hänen päiväänsä. Enemmän hänelle merkitsee palaute, jonka hän saa läheisiltään.

- Itsetuntoni ei perustu someen.

Epärealistisia kauneuskriteereitä

Kaikki meistä eivät kuitenkaan ole yhtä itsevarmoja. Yksikin epäkohtelias kommentti saattaa murentaa itsetuntoa. Milla Pyykkönen muistuttaa, ettei kenenkään kannata edes yrittää täyttää kaikkia kauneuskriteereitä, joita länsimaiselta naiselta edellytetään.

- Yksikään maapallolla elänyt nainen ei ole onnistunut siinä. Se johtuu siitä, että odotukset ovat täysin epärealistisia. Pyykkösen mielestä huomion tavoittelussa ei ole mitään pahaa, eikä yksikään ihminen, joka laittaa kuvansa nettiin, ansaitse tulla esineellistetyksi.

Ruma kommentti kertookin enemmän sen jättäjästä kuin vastaanottajasta. Jos oma olo paranee sillä, että saa mollattua toista, kannattaa miettiä, voisiko piristää elämäänsä jollain muulla tavalla. Niin kauan kuin me naiset käytämme energiaamme oman ja toistemme ulkonäön arvosteluun, emme etene yhtään mihinkään. Pidämme vain yllä masentavaa stereotypiaa siitä, että ulkonäkö olisi elämämme tärkein asia.

Vaikka joku haluaisikin osallistua kauneuskilpailuun saadakseen arvioita ulkonäöstään, onko juuri meidän avattava sanainen arkkumme? Jos tuntuu siltä, niin voisimmeko tehdä sen ystävällisesti? Huippumallit ja missitkin ovat nimittäin vain ihmisiä, jotka istuvat Netflixin ääressä ja siirtävät hiustenpesua huomiseen. Me vain emme näe sitä Instagramissa.

Teksti: Sisko Savonlahti

Juttu julkaistu myös uusimmassa Cosmossa.

Maaliskuun lehdestä löydät lisäksi tärkeää asiaa yrittäjyydestä ja unelmien tavoittelusta.

Mukana myös kevään suuri muotiekstra! 

Katso myös:

Huippumallit poseeraavat käsittelemättömissä kuvissa

Hyvän itsetunnon mestariksi

Kirje, jonka jokaisen nuoren naisen on luettava

Lady Gagan, 30, vierailu James Cordenin uusimmassa Carpool Karaoke -jaksossa todisti taas, kuinka uskomattoman lahjakas laulaja hän todella on. Kaksikko duetoi automatkalla muun muassa Gagan hittibiisit Bad Romancen, Pokerfacen ja Edge of Gloryn. Lisäksi Gaga esitti kaksi uutta kappaletta, Perfect Illusionin ja Million Reasonsin, viime perjantaina julkaistultaan Joanne-albumiltaan. Varsinkin Million Reasons on niin hyvä, että se aiheutti meille kylmiä väreitä.

Jakson aikana Gaga kertoo myös muun muassa kirjoittaneensa useimmat biisinsä alle kymmenessä minuutissa, omistavansa yli 400 kappaletta Michael Jacksonille kuuluneita vaatteita ja saaneensa ajokortin vasta muutama kuukausi sitten. James haastaakin Gagan ajamaan autoaan, mikä osoittautuu yllättävän haastavaksi tehtäväksi. Lisäksi saimme selvyyden siihen, mitä ihmettä Bad Romance -biisin lyriikoissa oikein yritetään sanoa.

 

 

 

 

 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman