Neljä Cosmo-naista kertoo, miten saat kaiken irti opiskelusta. 

”Seuraa intohimoasi”

Maaret Kallio, 39, psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija

"Oma suunta löytyy, kun seuraa intohimoaan. Tiesin, että tahdon tehdä töitä ihmismielen kanssa, mutta jouduin hakemaan pitkään aihetta, joka tyydytti tiedonjanoni. Opiskelin yli kymmenen vuotta ja suoritin neljä tutkintoa, mutta matka on vieläkin kesken.

Pääsin lukion jälkeen opiskelemaan sosionomiaa ammattikorkeakouluun. Tajusin pian, etteivät opinnot olleet minua varten, mutta tunnollinen tyttö sisälläni puski koulun päätökseen. Se oli hyvä, sillä ilman tutkintoa en olisi voinut edetä seksuaali- ja psykoterapeutin jatko-opintoihin.

Pistin paukut opiskeluun, sitkeään työskentelyyn ja epämukavuuden jaksamiseen. Kun löysin intohimoni psykoterapian, uuden oppimisesta ei tullut loppua. Itselleen pitää kuitenkin olla armollinen, eikä opiskelun takia kannata nipistää esimerkiksi yöunista. Ainut mikä jälkeenpäin harmittaa on se, etten juhlinut enempää. Olin bilettämiseen opiskeluaikoinani aivan liian tunnollinen.”

”Tutustu ihmisiin”

Linda Liukas, 30, ohjelmoija ja lastenkirjailija

"En ole koskaan opiskellut tietojenkäsittelyä ja olen kauppakorkea-dropout. Se tulee monelle yllätyksenä. Työt veivät mennessään, eikä kouluun ole ollut tarvetta palata.

Olen opiskellut Turun kauppakorkeakoulussa sekä Aalto-yliopistossa visuaalista journalismia ja konetekniikkaa. Löysin siellä ympärilleni innostavia ja luovia tyyppejä, joiden kanssa teen edelleen töitä. Työn oppii tekemällä, mutta ilman opiskeluporukkaani en olisi lähtenyt vuodeksi Kalifornian Piilaaksoon, innostunut koodaamisesta, uskaltanut hakea töitä ulkomailta tai kirjoittaa kirjaani.

Nuorten olisi hyvä opiskella monipuolisesti itseään kiinnostavia asioita valmistumispaineesta huolimatta. Sisäiseen ääneen kannattaa luottaa. Toivon, että olisin haastanut itseäni rohkeammin enkä valinnut vain kursseja, joilla tiesin pärjääväni. Mitä sitten, vaikka todistuksessani olisi ollut ykkösiä! Ainakin olisin uppoutunut erilaisiin asioihin ja oppinut jotain uutta.”

”Kokeile rajojasi”

Minna Parikka, 36, kenkäsuunnittelija

Tiesin jo 15-vuotiaana, että tahdon kahta asiaa: kenkäsuunnittelijan ammatin ja opiskelupaikan ulkomailta. Lähdin opiskelemaan kenkäsuunnittelua heti lukion jälkeen De Monfort University -yliopistoon Englantiin. Läheiseni kannustivat ja tukivat, mutta olisin tehnyt saman päätöksen muiden mielipiteistä huolimatta.

Ulkomaille uskaltaminen kannatti. Ilman tukiverkkoa on rankkaa elää, mutta itsekseen pärjääminen antaa paljon. Ainut mikä harmittaa on se, että iso Lontoo pelotti niin paljon, että valitsin opiskelupaikaksi mieluummin pikkukylän. Alalla kuin alalla pitää olla siellä, missä tapahtuu.

Parhaan ohjeen olen saanut koulutusohjelmani johtajalta. Hän muistutti, että teemme vain kenkiä, emme rakettitiedettä. Se poisti turhan stressin. Suhtauduin opiskeluun kokeiluaikana, enkä survonut itseäni mihinkään muottiin. Kokeilin rajojani ja erilaisia tapoja tehdä. Opiskellessa ei ole vielä mikään kiire löytää omaa juttuaan.”

”Nauti vapaudesta”

Jaana Pelkonen, 39, kansanedustaja, yrittäjä ja mediatyöläinen

"Tein ennen opintojeni aloittamista töitä toimittajana ja juontajana. Media-ala ei kuulunut suunnitelmiini, mutta hain sen ansiosta valtiotieteelliseen opiskelemaan viestintää. Sivuaineena luin valtio-oppia. Poliittinen ura siinsi haaveissa, mutta pelkkä televisiosta tuttu naama ei riitä pitkälle.

Opiskeluaika oli kiireistä, sillä rahoitin opinnot lainan sijaan työllä ja hoidin viikoittain myös isovanhempieni asioita. Välillä harmittaa, ettei koulukavereille jäänyt aikaa, mutta olen iloinen, ettei lainaa jäänyt maksettavaksi.

Työläisperheen tyttönä opin varhain, että ahkeruus palkitaan. Kaikki työkokemus on opiskeluaikana arvokasta, sillä koskaan ei tiedä, mikä pesti johtaa mihinkin. Valmistumisesta ei kannata ottaa paineita, mutta opinnoissa on turha vitkutellakaan. Kaipaan opiskeluajoiltani vapautta. Opiskellessa tekemisistään on tilivelvollinen vain itselleen. Siitä kannattaa muistaa nauttia.” 

Lue syyskuun lehdestä lisää opiskeluvinkkejä!

Pääkuva: MVPhotos

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney