Soolouraansa aloitteleva laulaja-lauluntekijä Alma, 20, nousi suuren yleisön tietoisuuteen kilpailtuaan Idolsissa vuonna 2013. Upeaääninen laulaja solmi alkuvuodesta maailmanlaajuisen levytyssopimuksen Universal Music Saksan kanssa, ja debyyttisingle Karma julkaistiin tänään. 

Olet keikkaillut ja tehnyt musiikkia jo aikaisemmin Sini Sabotagen kanssa. Miltä tuntuu julkaista omaa musiikkia?

Fiilis on aika erikoinen ja vasta tuntia ennen biisin varsinaista julkaisua alkoi oikeasti jännittää. Tuntuu epätodelliselta, ihan kuin olisin jossain sumussa. On vaikea sisäistää, että oma biisini todella soi nyt Spotifyssa.

Oliko laulaminen englannin kielellä sinulle selvä valinta?

 Ajattelin ennen aina, että tekisin musiikkia suomeksi, mutta silloin tuntui toisaalta myös kaukaiselta päästä ulkomaille.  Nyt olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja sain mahdollisuuden lähteä yrittämään kansainvälistä uraa. Tarjoukseen tarttumista ei tarvinnut miettiä montaakaan sekuntia. Olihan se kuitenkin jännittävää, ja käteni tärisivät levytyssopimusta allekirjoittaessani.

Uusi sinkkusi Karma julkaistaan tänään. Mistä se kertoo?

Suomalaisilla on vähän sellainen asenne, että ei me tuonne maailmalle lähdetä. Koskaan ei kuitenkaan pitäisi antaa muiden mielipiteiden lannistaa ja jäädä sen takia odottelemaan, että asiat tapahtuisivat itsestään. Biisissäni haluankin muistuttaa ihmisiä juuri siitä.  Suomalaisten pitäisi olla rohkeampia, uskoa itseensä ja kannustaa toisiaan enemmän.

Sinulla on huikea tyyli ja asenne. Mistä olet saanut kaiken itsevarmuutesi?

Olen aina pukeutunut kuten haluan. Koulussa sain joskus tämän takia osakseni paljonkin pahaa, mutta aina kannattaa olla oma itsensä. Olen onnellinen siitä, että olen pitänyt puoliani, vaikka lannistajia onkin tullut matkan varrella vastaan. Haluan vain elää päivä kerrallaan. Mutta kyllä minussakin elää se pieni suomalainen pessimisti. 

Suomessa on tällä hetkellä paljon nousevia naisartisteja. Lisääkö se paineita menestymisestä?

En näe muita suomalaisia artisteja uhkana, sillä kaikki tekevät omaa juttuaan. Olen kyllästynyt siihen, että muut nähdään kilpailijoina. Miesartistit tekevät usein biisejä isolla porukalla. Mielestäni naistenkin pitäisi kannustaa toisiaan ja tehdä asioita yhdessä. 

Millaisia haaveita sinulla on artistin uraasi koskien?

Isoin haaveni on saada hyvä fanikunta ja tehdä mahdollisimman paljon siistejä keikkoja. En tarvitse mitään konserttiareenoja, ja olen tyytyväinen jos saan esiintyä esimerkiksi Lontoon tai Berliinin pienemmissä paikoissa. Olisi hienoa, jos pystyisin vaikuttamaan omalla musiikillani muiden elämään.

Millaisia ihmisiä haluaisit musiikillasi tavoittaa?

Hieman kliseistä, mutta haluaisin auttaa musiikillani muita ihmisiä. Musiikki on auttanut minua, ja toivoisin, että myös muut kokisivat saman. 

 Onko joku artisti inspiroinut uraasi musiikin parissa?

Olen aina pitänyt Amy Winehousesta. Hän oli hyvällä tavalla  kapinallinen. 15 -vuotiaana myös Jessie J oli minulle iso juttu, ja seurasin hänen tekemisiään paljon. Nykyään Haloo Helsingin Ellin ja PMMP:n tekstit ovat minulle tärkeitä. PMMP:n Ruisrock-keikat ovat jääneet erityisesti mieleen, ja niistä olen aikoinaan imenyt itseeni kaiken tiedon mitä olen pystynyt saamaan.

Mikä on paras elämänohje, jonka olet saanut?

Tärkein neuvo mitä olen monelta muulta artistilta saanut, on rauhoittumisen tärkeys. En ehkä elä sellaista elämää, mitä ihminen on tarkoitettu elämään. Keikat ja haastattelut ovat stressaavia, ja vuorokausirytmi menee keikkojen takia helposti sekaisin. Välillä pitäisi muistaa rauhoittua ja nauttia kaikesta, mitä ympärillä tapahtuu. Tämä on ainoa elämäni, en tule saamaan toista tilaisuutta. Yritän silti olla stressaamatta turhasta. 

Mistä sinut voi bongata tulevana kesänä?

Työstän tällä hetkellä ensimmäistä albumia ja kirjoitan paljon biisejä myös muille artisteille. Keskityn siis vieläkin enemmän musiikin tekemiseen, mutta lupaan infota heti, kun keikkapaikat ovat varmistuneet!

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney