Tiputko kärryiltä, kun puhe kääntyy esivaaleihin ja valitsijamiehiin? Ei hätää. Selitämme, mistä monimutkaisessa vaalijärjestelmässä on kyse, ja keitä ehdokkaita kannattaa tarkkailla.

Kauanko vaalit kestävät?

Oikeastaan tärkeimmät vaalit eivät ole varsinaisesti vielä edes alkaneet. Nyt käynnissä on esivaalit, jotka alkoivat helmikuun alussa ja jatkuvat kesäkuun alkuun saakka. Varsinaiset vaalit järjestetään 6. marraskuuta ja uusi presidentti astuu virkaansa 20. tammikuuta 2017. Koko vaaliruljanssi kestää siis lähes vuoden.

Miksi esivaaleistakin on syytä kiinnostua?

Siksi, että esivaaleissa päätetään, ketkä pääsevät mukaan varsinaiseen vaalitaistoon. Esivaalien tarkoitus on karsia usein aika kirjavasta ehdokasjoukosta potentiaaliset vaihtoehdot. Yleensä niitä jää jäljelle kaksi: yksi demokraatti ja yksi republikaani. Etenkin helmikuun esivaalit ovat tärkeät, sillä yleensä muut osavaltiot noudattelevat niiden tuloksia.

Esivaaleissa jokaisen osavaltion puolueet valitsevat edustajat puoluekokoukseen, joka järjestetään heinäkuussa. Valtapuolueilla on tuhansia edustajia, joten luvassa on isot bileet. Samalla vahvistetaan puolueen ehdokas. Silloin alkaa myös noin neljä kuukautta kestävä kaksintaistelu äänestäjien suosiosta.

Miksei vaalipäivänä äänestetä ehdokasta?

Marraskuussa amerikkalaiset suuntaavat vaaliuurnille, mutta eivät äänestä presidenttiehdokasta vaan valitsijamiestä, joka puolestaan tukee omaa suosikkiehdokastaan. Kuulostaako sekavalta? Monimutkaisen systeemin yksinkertaistamiseksi äänestyslapuissa lukee usein vain presidentti- ja varapresidenttiehdokkaiden nimet, joten monet amerikkalaisetkaan eivät tiedä, että ääni ei mene suoraan omalle suosikille. Valitsijamiehiä on yhteensä 538, ja voittaakseen vaalit ehdokkaan pitää saada 270 valitsijamiestä tuekseen.

Jotkut valitsijamiehet voivat myös muuttaa vaalien aikana mielensä ja asettua eri ehdokkaan tukijaksi. Koska kansanäänet eivät lopulta ratkaise, saattaa vaalit voittaa ehdokas, joka jäi äänissä kakkoseksi. Näin kävi vuonna 2010, kun George W. Bush hävisi kansanäänestyksen mutta sai eniten valitsijamiehiä ja valittiin siten presidentiksi. Jos tipuit kärryiltä, älä huoli – tällainen tilanne on ollut vain neljästi historiassa.

Miksi Lena Dunham twiittaa koko ajan Hillary Clintonista?

Demokraateilla on jäljellä kaksi ehdokasta: entinen ulkoministeri Hillary Clinton ja senaattori Bernie Sanders.

Clinton hakee presidentiksi toista kertaa ja on vahva ennakkosuosikki. Hän vetoaa kampanjassaan etenkin naisiin ja ajaa muun muassa palkkojen tasa-arvoistamista ja palkallista vanhempainvapaata. Kampanjaa on varjostanut sähköpostiskandaali, sillä Clinton käytti ulkoministeriaikanaan yksityistä sähköpostipalvelinta virallisien viestien lähettämiseen.

Clintonin tukijoiksi ovat ilmoittautuneet muun muassa Girls-sarjan Lena Dunham, laulajat Ellie Goulding ja Ariana Grande sekä Kim Kardashian.

Jos Clintonista tulee presidentti, saa Eurooppa monien näkemysten mukaan vihdoin apua pakolaiskriisiin. Clinton on sanonut, että Yhdysvaltojen pitäisi tehdä pakolaisten eteen enemmän. Tänä vuonna se vastaanottaa 8000 pakolaista. Clinton on myös luvannut hillitä ilmastonmuutosta hyödyntämällä etenkin aurinkoenergiaa.

Yhdysvaltain mittapuulla lähes vasemmistoradikaalina pidetty Bernie Sanders kohosi Iowassa Clintonin rinnalle. Hän kampanjoi muun muassa tuloeroja vastaan ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta.

Jos Sandersista tulee uusi presidentti, Yhdysvallat saattaa alkaa muistuttaa Suomea. 74-vuotias teräspappa on kertonut ihailevansa Pohjoismaiden koulutusta ja terveydenhuoltoa. Todellisuudessa suunnitelma on kuitenkin niin kallis, että se tuskin toteutuu.

Voiko Donald Trump oikeasti voittaa vaalit?

Republikaanien ehdokasjoukko on paljon suurempi. Kolme miestä on edelleen tiukasti kisassa mukana: liikemies Donald Trump, teksasilainen senaattori Ted Cruz ja floridalainen senaattori Marco Rubio. Kiinteistömoguli ja tosi-tv-tähti Donald Trump on ehdottomasti vaalien kiistellyin hahmo. Kukaan ei uskonut, että hänellä olisi mahdollisuuksia kivuta puolueensa ehdokkaaksi, mutta mielipidetutkimusten mukaan Donaldilla on vahva kannatus. Trump on karismaattinen puhuja ja laukoo epäkorrekteja mielipiteitä esimerkiksi siirtolaisuudesta.

Trumpin möläytyksiä on seurattu kiinnostuksella ja pelolla. Kun faktantarkastajat perehtyivät presidenttiehdokkaiden puheisiin, he huomasivat, että 76 prosenttia Trumpin puheista on valetta. Donaldin tukijoita ovat esimerkiksi ex-urheilijat Mike Tyson ja Dennis Rodman.

Jos Trumpista tulee presidentti, väkiluku saattaa kasvaa Euroopassa, koska moni on uhannut lähteä Yhdysvalloista Trumpin voiton seurauksena. Todellisuudessa monikaan Trumpin ehdottama laki ei menisi läpi kongressissa, joten vaikutukset jäisivät pieniksi.

Ted Cruz äärikonservatiivinen, syvästi uskonnollinen ja hyvin riidanhaluinen. Moni Trumpia kritisoinut kauhistui, kun Cruz voitti Iowan esivaalit. Cruz on kritisoinut erityisesti Obaman sairausvakuutusuudistusta ja luvannut kumota sen.

Jos Cruzista tulee presidentti, Eurooppa saattaa muuttua rauhattomammaksi paikaksi. Cruz suunnittelee tuhoavansa Lähi-idän terroristit ja pommittavansa Isis-maat tuhkaksi. Hän ei ole ottanut kantaa siihen, mitä sivullisille käy.

Marco Rubion tarina vetoaa kansaan: politiikan supertähdeksi nousseen Rubion vanhemmat ovat kuubalaisia maahanmuuttajia, ja hän kasvoi köyhissä oloissa. Cruzin ja Trumpin rinnalla nuori ja komea Rubio, 44, vaikuttaa viilipytyltä. Arvot ovat kuitenkin konservatiivisia, sillä hän muun muassa vastustaa aborttia eikä usko ilmastonmuutokseen.

Jos Rubiosta tulee presidentti, kannattaisi hänen perehtyä kansainväliseen politiikkaan hieman lisää. Vaaliväittelyissä on nimittäin käynyt ilmi, että Rubion mielestä Norjaa ja Ruotsia hallitsee presidentti. Rubion mielestä Yhdysvaltojen pitäisi toimia johtajana koko maailmalle. 

Milloin vaaleista viimeistään kannattaa kiinnostua?

Maaliskuun ensimmäistä päivää kutsutaan supertiistaiksi, sillä silloin esivaalit järjestetään 14 osavaltiossa yhtä aikaa. Tulokset antavat jo hyvän kuvan siitä, keiden takana jenkit oikeasti seisovat.

Lähteet: Wikipedia, CNN, TED Ed, Bloomberg, Forbes, New York Times, Yle, MTV, Ulkopoliittinen instituutti

Katso myös:

Beyoncén uusi video räjäytti internetin –  tällainen se on

Barbiella on nyt kurveja ja se on mielettömän hyvä juttu

Lista, jonka avulla pärjäät työelämässä

Kuva: MVPhotos

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney