Cosmon kolumnisti ja bloggaaja Vivian haluaisi seuraavaksi ystävystyä kaikkien koiranpentujen omistajien sekä naapurin mummon kanssa.

Lapsena ystävystyin hiekkalaatikoilla kaikkien kanssa, jotka hymyilivät iloisesti ja tykkäsivät leikkiä kirkonrottaa. Kouluvuosina kaveriporukkani muodostui samalla luokalla olevista ja niistä, joilla oli yhtä kova ääni. Ensimmäisestä työpaikastani sain elämääni pari hauskaa kollegaa, joiden ansiosta töykeiden kahvila-asikkaiden marmatusta oli helpompi kuunnella. Ja tietenkin sosiaaliseen piiriini ovat aina kuuluneet pikkuserkut ja perhetuttujen kakarat, joiden kanssa olen viettänyt kaikki kesälomani. Jos olen näiden tyyppien lisäksi onnistunut löytämään vierelleni vielä sen mieluisan kumppanin, siinä on varmasti tarpeeksi ihmisiä koko elämäni ajaksi. Eikö?

Fakta kuitenkin on, että kun mielenkiinnonkohteet ja elämäntilanteet muuttuvat, aiemmin korvaamattomalta tuntuneesta bestiksestä saattaakin tulla etäinen moikkaustuttu. Sellainen, jonka päivitykset piilotamme Facebook-fiidistämme. Vaikka olemme somen ansiosta vain sekuntien päässä toisistamme, moni kokee olevansa yksinäisempi kuin koskaan. Älkää ampuko viestintuojaa, mutta monet nuoruudessa solmitut ystävyyssuhteet ajautuvat karille ajan myötä. Itse asiassa, kaikki ystävät tulevat ja menevät – ja se on ihan okei. Pitää vain löytää elämäänsä uusia luottoihmisiä.

Ystävyyssuhteiden luominen tuntuu kuitenkin vuosi vuodelta vaikeammalta. Emme tapaa enää automaattisesti joka syksy pariakymmentä uutta samanikäistä naamaa, ja harva työssäkäyvä käy kolmesti viikossa jonkun joukkuelajin treeneissä. Valitsemme siis mieluummin yksin olemisen. Suosittelen kuitenkin päästämään uusia ihmisiä elämään säännöllisesti, sillä ystävät ovat kuin hattara huvipuistopäivänä tai romanttinen komedia sunnuntai-iltana. Ja nimenomaan päästämään, sillä uskokaa tai älkää, potentiaalisia uusia bestiksiä on kaikkialla. Meidän täytyy vain viilata perspektiiviämme.

Nuoruusvuosien intensiiviset tiedämme toisistamme kaiken -ystävyyssuhteet ovat luoneet turhan kapean näkemyksen ystävyydestä. Sielunkumppanit ovat harvassa, mutta erinomaiset salikaverit, samoista sarjoista innostuvat tyypit ja seikkailunhaluiset matkakaverit ovat lähempänä kuin luulemmekaan. Ystävyys on asia, jossa ei kannata olla liian kranttu. Vaikka maailmankatsomus ja elämäntyyli eivät olisikaan samasta puusta veistetyt, on aivan yhtä arvokasta ystävyyttä käydä pari kertaa vuodessa leffassa tai vouhottaa somessa hauskoista koirakuvista. Joskus ihmisestä, jonka olemme päästäneet elämäämme ilman odotuksia, tuleekin tärkein tukipilarimme. Ja jos koirameemit eivät herätä enää suuria tunteita viiden vuoden kuluttua, yhteiset muistot ovat silti olemassa ikuisesti.

Mutta missä niitä uusia kiinnostavia tyyppejä tapaa? Missä tahansa! Pyysin kerran kahville työpaikkani vakkariasiakasta, jonka kanssa oli mukavaa höpötellä vaatteista. Meistä tuli vaivaannuttavien kaverideittien jälkeen sydänystäviä, ja nahkatakkien ja sandaalien lisäksi puhumme nykyään paljon muustakin.

Elämässä parasta on se, ettei voi koskaan tietää, milloin joku mahtava tyyppi osuu kohdalle. Suosittelen kesän parhaaksi cocktailiksi hyppysellistä rohkeutta, kourallista viisivuotiaan avarakatseisuutta sekä kaveritreffien järjestämistä kiinnostavien ja iloisesti hymyilevien ihmisten kanssa.

Lue Vivianin blogia täällä!

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney