Cosmon kolumnisti ja bloggaaja Vivian kirjoittaa päivässä 200 WhatsApp-viestiä, mutta juo vain yhden kupin kahvia. 

"Aina, kun mietit lähteäkö vai jäädä, niin lähde. Oli kyseessä sitten pölyttynyt parisuhde, houkutteleva työtarjous tai unelmiesi opiskelupaikka, kokoa rohkeutesi ja nosta kytkintä. Etenkin näin vuodenaikojen vaihteessa moni puntaroi sillä maagisella mukavuusalueen rajalla, että uskaltaisiko loikata johonkin uuteen ja tuntemattomaan. Muutoksiin liittyy aina valtavasti pelkoja ja epäilyksiä menetyksestä ja epäonnistumisesta, ja se on vain luonnollista. Eihän kukaan halua menettää sitä hyvää, mitä jo nyt on, jos ei kykene todistamaan itselleen ruohon todellakin olevan vehreämpää toisella puolen. Tarraamme itsepintaisesti kiinni ihmisiin, vanhoihin tavaroihin, ja omiin rutiineihimme, emmekä edes suostu ajattelemaan, että maailmassa on mahdollisesti muutakin, joka voisi tehdä meidät aivan yhtä onnelliseksi - ellei jopa enemmän.

Mukavuusalueen jättäminen tekee hyvää. Ihmistä ei ole luotu olemaan raitiovaunu, joka vuodesta toiseen, kesät talvet, ajaa samaa reittiä, samalla minuuttiaikataululla. Hyppy tuntemattomaan avaa välittämästi silmämme sille, miten kaavoihin kangistunutta ja turhanpäiväisiin asioihin takertunutta elämämme oli ennen uskaltamista. Ajattele itseäsi oman elämäsi löytöretkeilijänä! Jos kukaan ei olisi koskaan ottanut rohkeaa askelta ja suunnannut keulaansa eteenpäin, elelisimme varmaan edelleen risumajoissa uskotellen itsellemme, että tämä on parasta mitä maailmalla on meille tarjota. Olen pitkään yrittänyt ymmärtää heitä, jotka valitsevat sen "ihan ookoo seiskapuol" -elämän sen sijaan, että uskaltaisivat heittää molemmat kädet ilmaan "all in" huutaen. Elämässä on suorastaan järkevää ottaa riskejä, sillä takaisin mukavuusalueelle voi aina kömpiä nuolemaan haavojaan, jos elämä sattuisikin kolhaisemaan. Useimmiten kuitenkin lopputulos on kaikkea muuta.

Oma elämänfilosofiani on se, että sanon (lähes) kaikkeen kyllä. Kyllä sille, että liikuntaa vihaava voi tehdä hikijumpasta arkipäivää, vaikka ensimmäiset askelkyykyt menisivätkin verenmaku suussa. Kyllä sille, että työpaikan vaihtaminen on oikea ratkaisu, vaikka palkkaus olisikin vanhassa parempi. Kyllä sille, että ansaitsen parempaa kuin keskinkertaisen parisuhteen, vaikka se edellyttäisikin sitä, että joudun uuden elämänvaiheen eteen. Ja etenkin kyllä sille, ettei mikään ihmissuhde - siis edes se kotileikki komean dj:n kanssa - ei koskaan saa seistä omien unelmieni edessä. Haluan ryppyisenä mummona kiikkustuolissa muistella juuri niitä rohkeita tekoja, satunnaisia ylilyöntejä ja elämän opetuksia, enkä tosiaankaan sitä, miten tasaista ja yllätyksetöntä viimeiset kahdeksankymmentä vuotta ovat olleet.

Välillä, kuten juuri nyt, tuntuu todella haikealta jättää omaisuus, perhe, ja läheiset ihmiset taakseen, ja muuttaa toiseen maahan opiskelemaan. Edessä on varmasti itkuisia Skype-puheluita, seinien potkimista ja itsesäälissä vellomista. Tiedän kuitenkin kokemuksesta, että vaikka kuinka hullunkuriselta se kuulostaakin, niin menettämällä saan enemmän kuin itsepintaisella säilyttämisellä. Kaikki asiat, joiden on tarkoitus pysyä elämässämme, tulevat siinä pysymään. Ihmissuhteista on jopa ihan hyvä karsia ne tavan vuoksi mukana roikkuvat tyypit, ja ympäröidä itsensä heillä, joiden kanssa on aidosti jotain yhteistä. Tavaraa saa aina lisää, eikä täydellinen kynsilakkakokoelma todellisuudessa ole korvaamaton, vaikka siltä se saattaa luopumisen hetkellä tuntua. Vanha klisee siitä, että taika tapahtuu mukavuusalueen ulkopuolella, pitää paikkansa. Ellei YOLO olisi todennäköisesti viiden vuoden sisällä jo hyvin kulunut ja kyseenalainen heitto, tatuoisin sen ylpeänä otsaani."

Kolumni on julkaistu alunperin syyskuun 2014 Cosmossa. 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney