Cosmon bloggaaja Vivian Valpuri haaveilee seuraavaksi matkustavansa Kapkaupunkiin maistelemaan viinejä ja Islantiin kesyttämään lunneja.

"Vuosia sitten kuulin lauseen, josta tuli loppuelämäni ohjenuora. Se meni jotenkin niin näin: "Matkustaminen on ainoa asia, johon törsääminen tekee rikkaammaksi". Lausahdus iski minuun täysillä, ja asetin päämääräkseni tulla maailmaa nähneeksi seikkailijattareksi. Avarakatseiseksi maailmankansalaiseksi, joka tutkisi maailman jokaisen kolkan elämänsä aikana.

Päätin aloittaa etappini heti kun vain saisin ylioppilaslakin päähäni, ja valitsin karttapallon kaukaisimman kulman, jonne voisin rinkkoineni muuttaa aloittamaan uuden elämän. Rohkeissa ajatuksissani oli vain yksi mutta. Vierelläni ei ollut ketään, josta olisin saanut matkaseuraa pallon toiselle puolelle. Hetken suunnitelmiani punnittuani totesin, että jos jään jokaisessa solmukohdassa odottelemaan muita, en pääse koskaan itse eteenpäin. Jos menisin muiden ehdoilla, en päädy koskaan sinne, minne oikeasti haluan. Parempi siis lähteä yksin.

Seikkailuni alkoi uudenvuodenaattona kuusi vuotta sitten, kun laskeuduin Sydneyn lentokentälle Australiaan. Olin itkenyt puolet matkasta pelkojani ja koti-ikävääni, ja kyseenalaistanut ideani nerokkuuden. Mitä ihmettä voisin tehdä 19-vuotiaana suurkaupungissa ilman ystäviä? En edes tiennyt uuden asuinmaani rahayksikköä! Mutta kuten aina, asioilla on tapana järjestyä. Vähän varoen englantia puhuvasta tytöstä kasvoi vuoden aikana omillaan pärjäävä wannabe-surffari, joka uskoi selviytyvänsä mistä tahansa - etenkin yksin matkustamisesta. 

Soolona reissaaminen on paras tapa nähdä maailmaa ja kehittää itseään. Kun ei ole ketään auttamassa, tai toisaalta jarruttelemassa, huomaa äkkiä selviävänsä tilanteesta tai tilanteesta. Yksin matkustavalle tarjotaan apua joka käänteessä, jopa tarjoilijat tarjoavat hellää huolenpitoa. Kun on itse vastuussa jokaisesta päivästään, aistit pysyvät terävinä. Reitti hotellille täytyy osata suunnistaa omin neuvoin, ja pikkuriikkisetkin yksityiskohdat osuvat silmään, kun tallaa katuja omassa seurassaan.

Parasta on kuitenkin se, miten rentouttavaa on viettää aikaa ihan vain omien ajatuksiensa kanssa. Suurimmat kriisit ja elämän merkittävimmät kysymykset ovat ratkenneet kuin itsestään, kun niihin saa välimatkaa ja pääsee viettämään aikaa itsensä kanssa. 

Nyt, kolme asuinmaata ja yli 30 valloitettua maata myöhemmin, olen vakuuttunut tuon aforismin paikkansapitävyydestä. Olen saanut matkoillani kokea tuntemattomien ihmisten ystävällisyyden, kun minulla ei ollut tarpeeksi kolikoita junalippuun Italiassa. Olen nauttinut lounasta Melbournessa vieraan miehen kanssa, jonka tapasin lahjakasta katusoittajaa kuunnellessa. Olen tutustunut vieressäni istuneeseen etelä-afrikkalaiseen pariskuntaan Lontoon lennolla, ruokkinut kulkukissoja hotellin buffetista pöllityllä sulatejuustolla Afrikassa ja suudellut Berliinissä porttikongissa.  Jokainen kokemukseni on rikastuttanut elämääni ja avartanut maailmankuvaani, eikä sitä voi mitata lentolippuihin uponneissa euroissa.

Tärkein matkamuistoni on se, että aina kannattaa uskaltaa lähteä. Jos elämää ei koe nyt, sitä ei koe ehkä koskaan."

Lue Vivianin blogia täällä.

Katso myös:

Kolumni: Näin selvisin masennuksesta

"Ihmiset eivät hyväksyneet 17 vuoden ikäeroamme"

Kolumni: Hauskaa ilmankin

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney