Cosmon kolumnisti ja bloggaaja Vivian kirjoittaa päivässä 200 WhatsApp-viestiä, mutta juo vain yhden kupin kahvia. 

1. Ota vastaan haasteet, joita sinulle tarjotaan

Seuraa ikävä tosiasia: kukaan ei aloita huipulta. Ennen unelmatyöhön pääsemistä täytyy puurtaa valtava määrä työtunteja ikävämpien tehtävien parissa. Niin sanotut paskaduunit ovat tärkeitä. Ne antavat yleispäteviä oppeja, kuten miten tärkeää on tulla ajoissa töihin, pitää hyvät välit työnantajiin ja toisinaan tuoda kakkua työkavereille. Päästäksemme joskus pisteeseen, jossa voimme valita, missä käytämme keskimäärin 37,5 tuntia viikossa, täytyy vastuuta, ansioita ja kontakteja kerätä pohjalta. Olen aina ottanut ilolla vastaan niin pienet kuin suuretkin haasteet (ja pienet ja suuret liksat) ja edennyt duunista toiseen kohti niitä töitä, joista oikeasti tykkään. Paitsi että työnhakijan kannattaa olla oma-aloitteinen ja ahkera, myös omaa sosiaalista verkostoaan kannattaa kasvattaa. Vaikka jogurttien maistatus marketissa ei olisi haaveammattisi, voit sitä kautta tavata seuraavan pomosi.

2. Ole kiltti matkalla huipulle, sillä tapaat samat ihmiset matkalla alas

Asiakaspalvelutyötä kahdeksan tuntia painaneena voin kaunistelematta sanoa, että se on toisinaan hyvin raskasta. Ihmiset tuppaavat purkamaan omia angstejaan viattomaan kassaneitiin, ja kiittämättömiä esimiehiä tulee varmasti vastaan jossain vaiheessa hankalista työkavereista puhumattakaan. Älä silti suhtaudu tapaamiisi ihmisiiin ylimielisesti. Jokainen suustamme putkahtanut sammakko tai nyrpeänaamainen asiakaskohtaaminen voi olla kohtalokas, sillä pienessä maassa sana kiertää sukkelasti. Kohteliaisuus on ilmaista, samoin positiivien asenne. On palkitsevaa olla myyjä, joka kerää eniten kiitosta asiakkailleen tai työkaveri, joka tunnetaan tiimin auringonpaisteena.

3. Ole ylpeä kaikista saavutuksistasi

Jokainen meistä on oman itsensä ankarin kriitikko. Vaikka on hyvä nähdä itsessään ja taidoissaan aina vähän petrattavaa, rakentuu työstä saatava onnellisuus siitä, että osaa iloita ja olla ylpeitä ansioistaan. Kehitys ja onnistumiset rikastuttavat moninkertaisesti palkkapäivään verrattuna, mutta mikään ei tunnu miltään, jos emme osaa antaa itse itsellemme tunnustusta. Vaikka työpaikalla ei jaettaisi Kuukauden työntekijä -diplmomia, omia menestyksen hetkiä kannattaa huomioida. Kukkakimppu kotiin palkkioksi raskaan työviikon selättämisestä tai unelmakorkkarit ylennyksen kunniaksi - mitä tahansa, kunhan se konkretisoi meille saavutuksemme. 

4. Pidä huolta itsestäsi

Kunnianhimo ja töiden paiskiminen unelmiensa eteen kannattavat. Aivan yhtä tärkeää on kuitenkin joskus sanoa ei ylitöille, muistaa toisinaan myös levätä viikonloppuisin, ja pyhittää loma oikeasti lepäämiselle. Jos sairastut, älä pode huonoa omaatuntoa tiimisi puolesta - sinulla on oikeus ja velvollisuus pitää itsestäsi huolta. Töistä saamme painaa niska limassa vuosikaudet. Elämässä täytyy olla muutakin kuin ura. Nauti siis vapaa-ajastasi, tee siitä itsesi näköistä ja toteuta myös muita unelmiasi. Tärkeintä olet kuitenkin sinä itse.

Lue Vivianin blogia täällä

Katso myös: 

Kolumni: Näin selvisin masennuksesta

Kolumni: Minäkuvamme ei saa perustua tykkäysten määrään

12 asiaa, jotka jokaisen parikymppise tulee tietää

Journal of Food Science -julkaisussa äskettäin esitelty tutkimus vahvistaa sen, minkä me olemme oppineet vuosien kokemuksen myötä: lähes mikä tahansa juusto saa viinin maistumaan paremmalta.

Tutkijat pyysivät 31 ranskalaista viiniasiantuntijaa maistamaan neljää eri juustoa erilaisten viinien kanssa ja kuvailemaan sitten kokemaansa nautintoa. Tutkimus toteutettiin kahdessa osassa: ensin osallistujat maistoivat kolme siemausta neljää erilaista viiniä. Sitten osallistujat joivat saman määrän samoja viinejä, mutta söivät jokaisen siemauksen välissä palan juustoa.

Telegraph uutisoi, että asiantuntijoiden mukaan jokainen viini maistui paremmalta juuston jälkeen. Ennen kaikkea juustot vähensivät tanniinien suuta kuivaavaa vaikutusta.

 - Tutkimus osoittaa, että juuston avulla voi vähentää viinin suussa aiheuttaman kuivan tunteen kestoa. Kaikki neljä arvioitua juustoa vaikuttivat samalaa tavalla, kertoo tutkimusta vetänyt Mara Galmarini

- Toisin sanoen, kun tarjolla on juustolajitelma, viini maistuu todennäköisesesti paremmalta huolimatta siitä, mikä juusto valitaan.

Lähde: Telegraph
Kuvat: Instagram, Giphy

 

Lady Gagan, 30, vierailu James Cordenin uusimmassa Carpool Karaoke -jaksossa todisti taas, kuinka uskomattoman lahjakas laulaja hän todella on.

Kaksikko duetoi automatkalla muun muassa Gagan hittibiisit Bad Romancen, Pokerfacen ja Edge of Gloryn. Lisäksi Gaga esitti kaksi uutta kappaletta, Perfect Illusionin ja Million Reasonsin, viime perjantaina julkaistultaan Joanne-albumiltaan. Varsinkin Million Reasonsia olemme kuunnelleet repeatilla levyn ilmestymisestä lähtien.

Jakson aikana Gaga kertoo myös muun muassa kirjoittaneensa useimmat biisinsä alle kymmenessä minuutissa, omistavansa yli 400 kappaletta Michael Jacksonille kuuluneita vaatteita ja saaneensa ajokortin vasta muutama kuukausi sitten. James haastaakin Gagan ajamaan autoaan, mikä osoittautuu yllättävän haastavaksi tehtäväksi. Lisäksi saimme selvyyden siihen, mitä ihmettä Bad Romance -biisin lyriikoissa oikein yritetään sanoa. Katso video alta!

 

 

 

 

 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos