Cosmon bloggaaja ja kolumnisti Vivian Valpuri tulee iloiseksi Jared Leton pinkeistä hiuksista ja kämppiksen tekemistä letuista. 

"Ajattelin ennen, ettei masennus voi iskeä, jos on sosiaalinen ja iloinen ihminen. Käsitykseni muuttui radikaalisti, kun itse sairastuin masennukseen.

Kaikki tapahtui yhtäkkiä. Mitään dramaattista ei ollut tapahtunut: kukaan ei ollut kuollut, en ollut taloudellisissa ongelmissa, enkä ollut sairastellut. Päinvastoin. Elin elämäni ruusuisinta aikaa upeassa keksustakaksiossa avomieheni kanssa ja minulla oli vakituinen työ, jota rakastin. Oli juhlia, korkokenkiä ja ulkomaanmatkoja.

Tajusin olevani masentunut, kun neljännen kerran samalla viikolla purskahdin itkuun kesken työpäivän. Kyyneleet valuivat hallitsemattomasti, ja vietin puolet päivästä vessassa peitellen epätoivoisesti punaisia silmiäni. Iltaisin kotiin raahautuessani olin lopen uupunut, eikä mikään kiinnostanut. En jaksanut syödä, en halunnut tavata ystäviäni enkä jaksanut avata televisiota. Jokainen tunti tuntui kidutukselta, ja mitä huonommin voin, sitä enemmän ruoskin itseäni heikkoudestani. Pahasta olostani huolimatta pakottauduin joka aamu ylös sängystä, meikkasin itkuisen naamani ja laahauduin suorittamaan velvollisuuksiani. En vastannut puheluihin viikkoihin. Musta tunneli sisälläni tuntui syvenevän päivä päivältä. Kerran  olin niin ahdistunut, etten voinut käymässä kaupassa ostamassa kahvimaitoa, sillä ajatus ihmisten näkemisestä laukaisi paniikkikohtauksen. Rahani tuli vastaan, kun tuuperruin huutoitkemään kesken perheillallisen. Silloin tiesin, että jotain oli pahasti vinossa, enkä jaksaisi enää päivääkään ilman apua. Seuraavana aamuna menin lääkärin luo ja kerroin, että pelkään kuolevani tuskaani. Muistan edelleen hänen lämpöä huokuvan katseensa, kun hän vakuutteli minun selviävän hengissä. Jäin muutaman viikon sairauslomalle, jota seurasi pari kuukautta lisää lepoa ja runsaasti terapiaa, perheen kanssa vietettyä aikaa, merenrannassa kävelyä päiväkirjan kirjoittamista ja nukkumista. Opettelin uudelleen nauttimaan elämästä ja näkemään hyvää siinä, missä pitkään näin pelkkää mustaa. Muutama kuukausi myöhemmin, raitiovaunussa maisemia katsellessani, havahduin siihen, että nautin taas elämästäni. Selvisin.

Sairastamiseni aikani mieltäni ahdisti entisestään se, millainen tabu masennus on. Vaikka lääkärit toitottivat sen olevan yleistä, ja etten olisi voinut vaikuttaa sairastumiseeni, tunsin olevani pahan oloni kanssa yksin. Aivan kuin olisin kantanut harteillani mörköä, josta en olisi saanut kertoa kenellekään. Heikoimpina hetkinäni minua olisi lohduttanut tieto siitä, etten ole friikki tai epäonnistunut. Nyt tiedän, että masennus on sairaus siinä missä syysflunssakin. Pitkän sairauden jälkeen kuntoutetaan kehoa, masennuksen jälkeen mieltä.

Me yhdessä luomme sen, mikä on normaalia ja mikä häpeiltävä. Oman pohjakosketukseni jälkeen aloin puhua masennuksestani avoimesti, jotta kukaan ei jäisi yksin pahan olonsa kanssa. Nyt kun sairastumisestani on jo vuosia, näen siinä hyviäkin puolia. Olen oppinut ottamaan enemmän aikaa itselleni ja käsittelemään pahaa oloani. Tärkeimpänä sain opetuksen siitä, miten ainutlaatuisen hienoa ja arvokasta elämä on sekä varmistuksen siitä, että kaikesta selviää. "

Lue Vivianin blogia täällä

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney