Cosmon kolumnisti Vivian Nieminen kaipaa opiskeluajoiltaan pinaattilettuja ja esitelmien pitämistä luokan edessä.

Aah, syksy ja kuuluisat uudet alut ovat taas täällä. Jännittävintä on heillä, jotka ovat aloittaneet opiskelun ja pakanneet teroitetut kynät sekä huolellisesti valitut ruutuvihot mukaansa. Oma opiskeluaikani päättyi kesällä. Kun korkeakoulun luentosalit jäivät lopullisesti taakse, päätin kirjata ylös kaikki ne asiat, jotka olisin fuksina toivonut tietäväni. Nyt jaan ne kanssanne, jotta teidän reppunne olisivat mahdollisimman hyvin eväin varusteltu.

1. Löydä oma juttusi ja satsaa siihen

Olen tiedonjanoinen ja kiinnostunut monista asioista. Koulussa halusin pistää näppini jokaiseen projektiin, ja pääaineiden ja syventävien opintojen viidakossa minun teki mieli nyhtää kaikki rusinat jokaisesta pullasta. Nykypäivän työelämä suosii kuitenkin spesialisteja – heitä, jotka ovat oman alansa asiantuntijoita ja joiden osaaminen ei rakennu sadasta pintaraapaisusta vaan muutaman asian hallinnasta. Omien kiinnostuksen kohteiden kartoittaminen on tärkeää opin tiellä, jotta voimavarat pystyy hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla. Olitpa sitten luontainen numeronero, synnynnäinen somettaja tai intohimoinen hammasteknikko, kehitä itsellesi sellaista osaamista, jota ei joka toiselta löydy. Keskity yksityiskohtiin. Jokapaikanhöylät ovat sukupuuttoon kuolevaa laatua.

2. ...mutta älä hukkaa uteliaisuuttasi

Kun mielenkiinto loppuu, päättyy myös kehitys. Innostuminen ja uuden oppiminen on hyödyllistä jokaiselle. Aloittaessani markkinoinnin ja brändijohtamisen tutkintoni, olin jo hyvissä ajoin tehnyt päätöksen erikoistua verkkomarkkinointiin ja teknologiaan. Halusin päätyä ammattiin, jossa voisin ideoida uutta ja kirjoittaa loputtomasti. Kun vahingossa huomasin joutuneeni Photoshop-kurssille, kihisin tuskissani. Nopeasti kuitenkin huomasin, että asiat ovat yksityiskohtien lisäksi myös kokonaisuuksia. Ja kas, kuinka paljon salaisista InDesign-taidoistani onkaan ollut hyötyä työelämään siirryttyäni. Vaikka en itse työskentele piirtäjänä, ymmärrän paremmin kollegoitani. Samalla tavalla erityisosaamistamme täydentävät esimerkiksi harrastuksemme, joita emme aina hoksaa listata ansioluetteloomme.

3. Hyödynnä kontaktejasi

Verkostoituminen ei ole vitsi, vaan tapa hyödyntää opiskeluvuodet ja uudet tuttavuudet. Oman alan tulevaisuuden osaajat istuvat koulussa ympärillämme päivästä toiseen. On siis enemmän kuin todennäköistä, että joskus kontakteista on kullanarvoista apua. Koulukaverit saattavat avata lukuisia ovia – tai ainakin heidän kanssaan pääsee viettämään unohtumattomia opiskelijailtoja.

4. Luota itseesi

Murehdin opiskeluaikoinani liikaa, etten pääse tenteistä läpi, en ole tarpeeksi hyvä, en saa työharjoittelupaikkaa tai että vähintään opparini menee penkin alle. Olin myös vakuuttunut, etten löydä töitä valmistumiseni jälkeen, vaan joudun takaisin lähtöruutuun keittämään kahvia. Kuinkas sitten kävikään? Huoleni osoittautuivat turhiksi ja kaikki esteet ylitettäviksi. Valmistuin juuri silloin kun pitikin ja sain valita työtarjouksista itselleni sopivimman. Tulta päin! Sinä pystyt mihin tahansa haluat. 

Lue Vivianin blogia täällä

Ovatko nämä sarjat sinulle jo tuttuja?

Muoti- ja kauneustoimittaja Emma Vuorinen: The Crown (Netflix)

Olen kiinnostunut poliittisesta valtapelistä ja ihailen menneiden vuosikymmenten muotia – erityisesti kuningatar Elisabetin metsästystyyli Hermèsin huiveineen ja Barbour-öljykangastakkeineen teki vaikutuksen. 

Muotiharjoittelija Mona Kuoppamaa: Crazy Ex-Girlfriend (Netflix)

Sarja on superhauska ja täynnä mielettömiä musikaalikohtauksia. Sen luoja ja päänäyttelijä Rachel Bloom on voittanut roolisuorituksestaan ansaitusti myös Golden Globe -palkinnon.

Päätoimittaja Stina Mäntyniemi Star Trek: Enterprise (Netflix)

Olen vannoutunut scifi-fani. Sarjan suosikkihahmoni on maailman söpöin Porthos-beagle.

AD Tonja Gjolaj: Bitten (Netflix)

Kanadalaissarja Bitten on älyttömän koukuttava ja pitää minut iltaisin hereillä ihan liian myöhään. Rakastan vampyyreitä ja ihmissusia. 

Community Manager Maria Lieto: Transparent (Viaplay)

Emmy- ja Golden Globe -palkittu Transparent kertoo miehestä, joka uskaltaa kertoa transsukupuolisuudestaan aikuisille lapsilleen vasta seitsemänkymppisenä. Koskettava sarja esittelee myös kolmen keskenään erilaisen sisaruksen välistä dynamiikkaa kiinnostavalla tavalla. 

Graafinen suunnittelija Isma Valkama: Peaky Blinders (Netflix)

Peaky Blinders on erittäin hyvillä näyttelijöillä varustettu gangsterisarja. Aloin katsomaan sitä vasta joulun tienoilla, mutta nyt ahmin sitä aina, kun mahdollista. Myös soundtrack on loistava.

Avokadohamppareita, -toasteja ja -smoothieita? Kyllä, kiitos!

Hyviä uutisia avokadofaneille! Amsterdamiin avataan helmikuussa avokadoihin keskittyvä ravintola. De Pijp -alueelle avautuvan The Avocado Show'n jokaisen annoksen pääraaka-aineena on käytetty avokadoa, ja tarjolla on niin smoothieita, hampurilaisia kuin toastejakin.

Jos et itse suunnittele matkustavasi Hollantiin lähiaikoina, kannattaa silti seurata @theavocadoshow-tiliä Instagramissa ja inspiroitua mielettömistä avokadoluomuksista.

Euroopan ulkopuolella pelkästään avokadoihin keskittyvät ravintolat ovat olleet suosittuja jo pitkään, tosin viime aikoina huonot sadot ja valtava kysyntä ovat aiheuttaneet jopa "avokadopulaa". Esimerkiksi Australiassa avokadojen hinta kohosi joulun tienoilla seitsemään dollariin kappaleelta.

Kuvat: Instagram / @theavocadoshow

Ruotsalaisbloggaaja Angelica Blick reissaa työkseen maailman kauneimmissa kohteissa. Hän ei silti halua, että kukaan erehtyy luulemaan hänen elämäänsä täydelliseksi.

Hengailua biitsillä Bahamalla, pusukuvia poikaystävän kanssa Malediiveilta… Ruotsin suosituimpiin bloggaajiin kuuluvan Angelica Blickin, 22, elämä näyttää sosiaalisen median välityksellä täydellistä unelmaelämältä. Kuusi vuotta blogannut ja nykyisin myös Bik Bokille suunnittelemistaan mallistoista tunnettu Angelica on kuitenkin tehnyt kovasti töitä päästäkseen tähän pisteeseen.

Bloggaaja kertoo tekevänsä töitä usein kellon ympäri vapaa-ajan kustannuksella, ja vaikka jo nyt kuvien ja videoiden laatu on huipputasoa, Angelican mielestä aina on parantamisen varaa. Kaiken takana on kuitenkin rakkaus siihen, mitä tekee.

– Tätä pitää haluta oikeasti ja töitä pitää tehdä täydellä sydämellä. Jotta blogille saa lukijoita, pitää olla myös silmää kokonaisuudelle. Tunnen tyyppejä, joilla on todella kiva tyyli, mutta heidän bloginsa eivät ole silti ottaneet tulta alleen.

Vaikka Angelica matkustelee työnsä puolesta ympäri maailmaa ja pääsee paikkoihin, joista useimmat vain haaveilevat, naisen jalat pysyvät tiukasti maanpinnalla. Lapsuudenkodissa ei todellakaan osteltu merkkivaatteita, vaan perheen rahat menivät perustarpeista huolehtimiseen. Ensimmäisten blogivuosiensa ajan Angelica kokosi asunsa yhdistelemällä vintage-vaatteita ketjuliikkeiden tarjontaan. Ihan tavallisen taustansa ansiosta Angelica uskookin, että lukijat voivat edelleen samaistua häneen.

– En halua, että kukaan ajattelee, että elämäni on täydellistä. Eihän kenenkään ole. Bloggaajaan on vaikea samaistua, jos tuntuu, että hän elää aivan eri maailmassa.

Ja jos pää alkaa leijua pilvissä, bloggaajan äiti pitää huolen siitä, että korkeuksista tullaan alas ja nopeasti.

– Olen kiitollinen kaikesta, mitä olen saavuttanut urallani, mutta en koe muuttuneeni ihmisenä. Äitini onneksi pitää huolen todellisuudentajustani.

Ei enää biletystä

Bloggaajan hommissa tulee harvoin vastaan kahta samanlaista työpäivää. Jos blogia ei olisi olemassa, Angelican kauhistus olisi työ, jossa toistuisivat samat rutiinit päivästä toiseen. Tulevaisuuden haaveissa vilahtelevat silti toisinaan psykiatrin tai kirurgin ammatit.

Opiskelusuunnitelmat kuuluvat kuitenkin vielä tulevaisuuteen, sillä tällä hetkellä Angelican prioriteettina on panostaa enemmän työnsä visuaaliseen puoleen sekä oman vaatebrändin suunnittelemiseen.

– En enää ajattele itseäni bloggaajana vaan enemmänkin sosiaalisen median vaikuttajana. Katsotaan, mihin päädyn seuraavaksi.

Silloin kun Angelicalla on vapaapäivä, hän rakastaa kokeilla ystäviensä kanssa uusia reseptejä ja valmistaa illallisen pitkän kaavan mukaan. Ulkona käyminen ja bilettäminen ovat vaihtuneet koti-iltoihin.

– Mieluummin pötkötän sohvalla kollareissa. 

Kuva: Bik Bok

Uusi Cosmo on tänään kaupoissa! Helmikuun kansitähtemme on näyttelijä Jenna Dewan Tatum. Kokosimme yhteen uuden lehden mielenkiintoisimmat sitaatit!

"Aamuyöllä Channing tuli kännissä sombrero päässä koputtamaan huoneeni oveen ja sanoi: "En voi lakata ajattelemasta sinua. Olen valmis, ollaan yhdessä." Siitä se lähti." -Jenna Dewan Tatum, näyttelijä

"Jännitin Kohta sataa -videon kuvauksissa vain yhtä asiaa. Sitä, että kahdeksan ihmistä tuijotti minua, kun olin alasti." -Pete Parkkonen, laulaja

"Luksustuotteet ovat harvinaisuuksia. Mielestäni Louis Vuitton ei ole luksusmerkki. Laatu on toki luksusta, mutta jos voi vain kävellä kauppaan ja ostaa ihan mitä tahansa, se ei ole luksusta." -Guram Gvasalia, muotisuunnittelija

"Oma sänkyni on lempipaikkani koko universumissa. Katson siellä YouTube-videoita, sillä ne vievät ajatukseni muualle." -Nelli Matula, laulaja

"Syyllisyyden tunteeseen on monia syitä, ja yksi yleisimmistä on se, että ihminen pettää itselleen tekemänsä lupauksen. Yksinkertaisestakin asiasta, kuten suklaan syömisestä, saattaa siksi tulla hurjan huono olo." -Anne Karila, LCF life coach

"Raitapaita on helppo yhdistellä. Keväällä aion pukea sen ainakin hiihtareiden kanssa." -Julia Toivola, Cosmopolitanin bloggaaja

"Jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti vaikka miljardin ihmisen elämään." -Maria Ritola, yrittäjä