Kiitos, minustakin se meni hienosti! Lopeta itsesi vähättely ja opettele vastaamaan kehuun kiitoksella.

"Älä viitsi, eihän tämä ole mitään, tämä nyt vain on tällainen." Myönnä pois. Lausahdus on varmasti lipsahtanut suustasi, kun olet saanut kohteliaisuuden. Oli kyse sitten viikkokausia valmistelemastasi esitelmästäsi, isoäitisi herkkureseptillä tehdystä mustikkapiirakasta tai uudesta kesämekosta, kehuja on vaikea ottaa vastaan.

Silloinkin, kun tietää oman presentaationsa olleen timanttinen, mustikkapiirakan pala taivasta ja uuden mekon kaupunginosan kuumin. Jokainen aikuinen ymmärtää, etei kainostelussa ole mitään järkeä. Moni valitsee silti kiitoksen sijasta itsensä vähättelyn.

Psykologi Pirjo-Riitta Rintasen mielestä kainostelu on suomalaisten kansantauti. Kehuja ei vaan sulateta. Täällä on aina arvostettu vaatimattomuutta ja malttia. Positiivista palautetta, saati suitsutusta, ei ole viljelty, sillä niiden on pelätty johtavan ylpistymiseen. Ja ylpeää ihmistä ei siedä kukaan.

Jokaisen tulisi pienestä pitäen saada tuntea olevansa hyväksytty ja ihailun arvoinen. Jos lapsi ei saa koskaan kehuja kotonaan, on niitä aikuisena vaikea oppia ottamaan vastaan mistään muualtakaan.

Rintasen mielestä kasvatuksella voidaan tehdä paljon. Erityisesti naisten vaikeudet ottaa kehuja vastaan kumpuavat monesti siitä, että heille on lapsesta asti opetettu, että sooloilun sijaan on parempi pysytellä ryhmässä. Mitä keskiverrompi olet, sitä vähemmän olet uhattuna tai uhka muille.

Heti kun saat kohteliaisuuden, nouset ikään kuin jalustalle. Et ole enää samalla tavalla osa ryhmää. Jos otat kehun vastaan, osoitat samalla olevasi kehun arvoinen. Kuka muistaa Mean Girls- elokuvan legendaarisen kohtauksen, jossa Regina kehu Cadya sieväksi? Cady kiittää kohteliaisuudesta, mihin Regina toteaa: "Eli olet samaa mieltä... Pidät itseäsi tosi sievänä."

Kieltämällä sen sijaan osoitetaan nöyryyttä ja solidaarisuutta ryhmää kohtaan. "En minä ole kummoisempi kuin muutkaan tai oikeastaan olen vielä muita huonompikin."

Kun kuvio toistuu monta kertaa, siitä tulee automaattinen kaava.

Kehujen kohteena oleminen voi aiheuttaa muissa kateutta, mikä pelottaa varsinkin sillloin, jos itsetunto on huono. Siksi on houkuttelevampaa jäädä takariviin turvaan kuin altistaa itsensä kateudelle suosion parrasvaloissa, vaikka toisen saama suitsutus ei ole muilta pois.

Rintanen myöntää itsekin usein torppaavansa vaistomaisesti positiiviset huomionosoitukset:

Saman päivän aikana saatan sanoa muille, että älkää vähätelkö itseänne, mutta sitten jos joku kehuu vaikkapa hamettani, niin vastaan että eihän tämä ole nyt kummoinen.

Jokaisen olisi hyvä oppia vastaanottamaan kohteliasuuksia ja tajuamaan, ettei se tee leuhkaksi.

Tärkeää olisi myös kehua itseään aina silloin tällöin eikä odottaa, että joku toinen huomaa tekemäsi työn tai uuden mekkosi.

Oma kehu haisee, sanotaan. Mutta hajustaan huolimatta se voi tehdä hyvää.

Hei, sinua kehuttiin! Toimi näin:

1. Ihan ensimmäiseksi sano kiitos. Se, että otat kehun vastaan, ei tarkoita että egosi olisi samaa luokkaa kuin Kanye Westillä. Se on hyvää käytöstä.

2. Jos sinulla on mahdollisuus jakaa kehu koskemaan myös muita, tee se. "Kiitos paljon! Hienosti onnistunut neuvottelu on myös Liisan hyvän tilannetajun ansiota."

3. Kun sinua kehutaan, älä iske saman tein tiskiin ylistävää kommenttia kehujasta: "Onpa sinulla kaunis mekko!" "Kiitos, mutta puhutaan mieluummin sinun mahtavasta kampauksesta!"

Ota kehu vastaan ja nauti siitä.

4. Älä alenna itseäsi tai saavutuksiasi. Jos joku kehuu, olet todennäköisesti tehnyt jotain oikein. Poista käytöstäsi "Eihän tämä nyt ole mitään"- tyyliset vastaukset.

Katso myös:

Voiko maailmaa parantaa Facebook-tykkäyksillä?

Näin puutut ystäväsi asioihin loukkaamatta häntä

11 asiaa, jotka vain bestiksesi ymmärtää

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney