Ongelma 1: Olen työhaastattelussa, johon en valmistautunut tarpeeksi.

Fiksuinta on varautua etukäteen kahteen kysymykseen: mihin on hakemassa ja miksi. On aika vaikea valita tyyppiä, joka ei itsekään tiedä, miksi paikka kuuluisi hänelle. Googlaile ja poimi mahdollisimman paljon tietoa yrityksen sosiaalisen median kanavista. Kysele myös jo alalla olevilta, mitä haastattelussa voi tapahtua ja millaista työ käytännössä on.

Kaiva esiin hakemus, jonka olet lähettänyt hakemaasi työpaikkaan ja kertaa, mitä olet siinä kertonut itsestäsi. Jos et luota muistiisi, kirjaa ylös asioita, joita haluat kertoa ja joista aiot itse kysyä. Kun tietää, mitä on tekemässä, jännitys helpottuu ja haastattelupöydän ääreen istahtaakin itsevarma hakija.

Haastattelijat eivät oleta, että haastateltava tietää tulevasta työstä kaiken. Kinkkisen kysymyksen kohdalla on viisainta vastata, ettei ole ihan varma asiasta, mutta aikoo ehdottomasti ottaa selvää.

Ongelma 2: Joudun esittelemään itseni uusille ihmisille ja jännitän sitä jo etukäteen.

Ensin hyvät uutiset: jännittäminen on supertavallista. Jokainen jännittää esiintymistä jollain tavalla, toisista se vain näkyy helpommin kuin toisista. Sitten ne huonot: jännitys on kehon reaktio, joka kertoo, että ihminen on uudessa tilanteessa. Siksi jännitysreaktiota, kuten punastumista tai käsien tärinää, ei voi estää. Ne kannattaa jättää omaan arvoonsa. Kukaan muu ei kiinnitä niihin huomiota yhtä paljon kuin sinä.

Muista, ettei esittäytyminen tarkoita kymmenen minuutin monologia. Käännä huomio esimerkiksi uudessa työpaikassa mieluummin uusiin työkavereihisi ja kehu, miten kiva sinusta on aloittaa työssäsi. Jään voi rikkoa myös kertomalla vaikka harrastuksistaan: ”Minulla on kotona kaksi koiraa, joten lähden mielelläni lenkkiseuraksi.” Mitä useammin joutuu esiintymään, sitä helpommaksi tilanne muuttuu. Vuorovaikutustaidot ovat kiinni ahkerasta harjoittelusta. Ujostakin voi siis tulla luonteva ja lahjakas esiintyjä.

Ongelma 3: Pomoni sattuu samaan hissiin, mutta en osaa sanoa mitään fiksua.

Tiedetään: jos pomo ei lukeudu kaveripiiriisi, voi yhteinen hissimatka tuntua todella kiusalliselta. Se on kuitenkin loistava tilaisuus antaa itsestään reipas vaikutelma, joten hillitse himosi näpytellä puhelintasi.

Hyvä muistisääntö on puhua jostain, mikä on tapahtunut joko kolmen viime kuukauden aikana tai tapahtuu kolmena tulevana. Loma, sää ja tv-ohjelmat ovat klassikkoaiheita, jotka toimivat hyvänä avauksena. Jatka keskustelua toistamalla, mitä pomosi sanoo. Jos hän esimerkiksi kertoo menevänsä lomalla Espanjaan, sano: ”Ai Espanjaan, oletko ollut siellä aiemminkin?”

Jokainen ihminen tykkää puhua itsestään. Sen sijaan, että koetat keksiä mahdollisimman nokkelan letkautuksen, ohjaa huomio pomoon. Ja jos juttelu siitä huolimatta tuntuu nihkeältä, on ihan ok sanoa vastaavansa pariin pikaiseen työmeiliin.

Ongelma 4: Olen pitämässä tärkeää puhetta, mutta sekoilen sanoissani täysin.

Itsensä nolaaminen muiden edessä on yleinen pelko. Kun joutuu olemaan esillä, on aina riski mokata: mieti vaikka Jennifer Lawrencen kompurointia Oscar-gaalassa.

Voi tuntua hölmöltä höpistä itsekseen peilin edessä, mutta parasta valmistautumista on harjoitella puhe läpi ääneen. Kuvittele silloin, että kuulijat ovat vanhoja, huonosti kuulevia ja ulkomaalaisia, ja että sinun täytyy siksi puhua mahdollisimman selkeästi. Silloin sanatkaan eivät mene niin helposti sekaisin.

Puhekieleen kuuluu luonnostaan takeltelua, joten sitä tapahtuu varmasti, vaikka olisit kuinka valmistautunut ja harjoitellut. Tärkeintä on, ettet anna kangertelun pilata koko esitelmää. Ihan jokainen yleisössä tietää, miten jännittävää on puhua muiden edessä, ja moka herättää vain myötätuntoa. Suomalaisilla on tyypillisesti aika tyly perusilme, joten nyrpeän näköinen yleisö ei tarkoita, että olisit tylsä tai huono esiintymään.

Mokasta selviää, kun myöntää sen itse: ”Oho, nyt puhun ihan mitä sattuu. Kokeillaanpa uudestaan.” Ota vaikka hörppy vesilasista ja jatka siitä kohdasta, josta saat ensimmäisenä kiinni. Rimaa ei kannata nostaa liian korkealle. Totea itsellesi, että ok riittää ja onnittele itseäsi, kun olet selvinnyt puheesta. Jenniferikin nousi reippaasti pystyyn ja kipusi lavalle pokamaan pystinsä.

Asiantuntijoina Stella Polariksen näyttelijä ja kouluttaja Elina Stirkkinen sekä puheviestinnän opettaja Piia Jokiranta Tampereen yliopistosta.

Kuva: MVPhotos

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney