Tämä on ihan älyttömän huono ajatus. Asetan herätyskelloni soimaan 5.45 ja olen jo valmiiksi sitä mieltä, ettei tästä tule mitään. En muista milloin viimeksi olisin herännyt niin aikaisin arkiaamuna töihin, ihan muuten vain. En ehkä koskaan. On huhtikuun alku ja olen päättänyt testata, voinko vaihtaa iltaihmisestä aamuihmiseksi.

Tavallisesti herätyskelloni soi kahdeksalta, joskus torkutan yhdeksään asti. Rakastan nukkumista ja hitaita aamuja. Vaikka nukahdankin yleensä yhdeltätoista illalla, nautin siitä, että voin välillä kukkua yömyöhään asti ja tehdä omia juttujani silloin, kun muut jo nukkuvat. Minulle on enemmän kuin normaalia siivota vaatehuone vielä puolilta öin ja sinnitellä joskus yhdellä silmällä aamukolmeen asti katsomassa Netflixiä.

Mutta ei enää. Haluan olla aamuvirkku. Aivan kuten Oprah, Margaret Thatcher ja sähkölampun keksinyt Thomas Edison. Miljardööri Sir Richard Bransonkin on herännyt aamuviideltä viimeiset 50 vuotta.

– Olen oppinut urallani sen, että jos herään aikaisin, saavutan päivän aikana ja samalla myös koko elämäni aikana enemmän asioita, Branson on sanonut.

Jotkut tutkimukset ovat kärjistäneet, että aamuvirkut ovat menestyjiä. Ja menestyjät heräävät keskimäärin kello 5.45. Tutkimusten mukaan aamuvirkut ovat myös iloisempia, aktiivisempia ja tehokkaampia. Siksi maaginen kellonaika on minunkin tavoitteeni kahden viikon ajan.

Voittajafiilis!

Ulkona on vielä hämärää, kun katson aamu-tv:tä, kauhon chiapuuroa suuhuni toisella kädellä ja piirrän kulmakarvaa toisella. En ole lainkaan väsynyt, vaan yllättävänkin pirteä. Ehkä innostus pitää minut hereillä. Olen töissä jo seitsemältä, joten kun muut valuvat töihin yhdeksäksi, olen saanut parin tunnin ajan keskittyä töihini ilman häiriöitä: kirjoittaa, ideoida ja hoitaa pitkään roikkuneita asioita. Tehokkuuteni on huipussaan, koska puhelin ei soi, eikä sähköposti tuuttaa uutta viestiä. Mikä voittajafiilis! Tajuan nyt, miksi aamuvirkut hehkuttavat sitä, miten paljon he saavat aikaan, kun muut vielä torkuttavat.

Ja aamuvirkkuja on paljon, 47 prosenttia suomalaisista. Loput ovat iltavirkkuja tai jotain siltä väliltä. Tutkimuksissa on todettu, että vuorokausirytmin määrittävät puoliksi geenit ja puoliksi ympäristötekijät. Rytmin kääntäminen on siksi hankalaa, muttei mahdotonta.

– Sisäistä kelloa voi kääntää haluttuun suuntaan, mutta suuria hyppäyksiä ei voi tehdä. Luontainen rytmi pysyy läpi koko aikuisiän. Ihanteellisinta olisi pystyä noudattamaan omaa sisäistä rytmiään, unitutkija ja tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

Partosen mukaan muutoksen voi tehdä äkkiseltään suurena hyppäyksenä, mutta myös paljon varovaisemmin. On yksilöllistä, mikä sopii kenellekin. Kellon voi asettaa herättämään aluksi 5–10 minuuttia aikaisemmin, seuraavana aamuna taas toiset 5–10 minuuttia.

Vuorokausirytmin vaihtaminen keväällä on paljon helpompaa kuin esimerkiksi umpipimeällä marraskuussa. Silloin sisäinen kello pyrkii jätättämään ja hiipimään myöhemmäksi. Talviaikaan heräämistä helpottavat muun muassa sarastusvalot, jotka matkivat aamunsarastusta tai kirkasvalolaitteet, joiden valossa kannattaa kylpeä aamun ensimmäiset 30 minuuttia. Onneksi minulla on verhojen välistä hiipivä aurinko.

Treeni-inspistä Obamalta

Aikuinen ihminen tarvitsee keskimäärin 6–9 tuntia unta yössä. Määrä on riittävä silloin, kun herää virkeänä ja pysyy virkeänä koko päivän. Niitä kahta asiaa Partonenkin kannustaa seuraamaan rytminvaihdoksen aikana. Jos väsyttää, silloin vain aikaisemmin nukkumaan, liikuntaa päivään, ruokarytmi kuntoon ja heräämisajat säännöllisiksi.

– Omasta sosiaalisesta kalenterista pitäisi löytää se itselle paras heräämisaika. Se voi vaihdella arkena puolella tunnilla, vapaapäivinä voi nukkua tunnin pidempään, Partonen kertoo.

Tunnustan, että testin alussa haukottelen jatkuvasti, tankkaan kahvia ja haaveilen keskellä päivää sänkyyn kömpimisestä. Liikunta on kuitenkin se kaikkein paras keino pysyä virkeänä. Silloin kun tekisi mieli vain nukkua päiväunet, pitäisikin lähteä lenkille.

– Liikunnan ansiosta luontainen väsymys tulee helpommin ja aikaisemmin illalla. Mutta jos on pakottava tarve nukkua päiväunet, 10–20 minuuttia riittää ja mielellään mahdollisimman aikaisin iltapäivästä. Se ei vielä verota yöunta.

Monet julkkikset ja yritysjohtajat ovat tunnetusti aamutreenaajia. Michelle Obama on kertonut heräävänsä puoli viideltä ja treenaavansa ennen kuin muu perhe herää, Microsoftin perustaja Bill Gates taas juoksee aamulla tunnin kuntomatolla. Siksi minäkin yritän herätä kerran 5.30 ja suunnata lenkkipolulle. Mitä muutakaan voisin tehdä siihen kellonaikaan? Yllätyn kuinka energinen olen ja kuinka virkeäksi tunnen itseni sen jälkeen. Ja kyllä, liikuntasuoritus silmät ristissä antaa tunteen siitä, että on saavuttanut jotain suurta heti aamusta.

Liian aikaista nukkua

Testini edetessä huomaan, etteivät aikaiset herätykset olekaan vaikeinta rytmin vaihtamisessa. En torkuta, nousen ylös reippaasti ja nautin pitkistä ja hitaista aamuista. Meikkaan kaikessa rauhassa, kokkaan aamupalaa ja käyn poikkeuksellisesti jopa aamusuihkussa. Pistän oikein hiusnaamionkin, mitä luksusta!

Yllättäen kaikkein vaikeinta on nukkumaan meneminen. En ollut ennen tajunnut, että siitäkin voi stressata. Joudun suunnittelemaan iltani etukäteen ja vakoilemaan kelloa jatkuvasti. Heti kuuden jälkeen alkavat paineet: ehdinkö tehdä kaikkea? Käydä kaupassa, kokata, syödä, siivota, nähdä ystäviä, olla kaupungilla, lukea ja roikkua somessa. On yllättävän haastavaa järjestää elämänsä uudestaan vain sen takia, että ehtii sänkyyn viimeistään kymmeneltä ja saa unitunnit täyteen. Onneksi minulla ei ole ongelmia nukahtamisessa, ja etenkin testin alussa mieleni tekee kömpiä sänkyyn mahdollisimman aikaisin univajeen takia.

Luontainen väsymys tulee suurimmalla osalla kello 22–24 välillä. Aamuvirkut käyvät nukkumaan yleensä iltakuuden ja yhdeksän välillä, iltavirkut taas tavallisesti puolen yön ja aamukolmen välillä. Helpottavaa tietää, että menen nukkumaan samoihin aikoihin kuin valtaosa suomalaisista, mutta silti iltaihmisten määrä on noussut maassamme 1980-luvulta. Syitä voi etsiä iltapainotteisista aikatauluista, joita nykyään noudattamme. On epäsäännöllisiä työaikoja, vuorotöitä, harrastuksia ja tapahtumia. Nykyään suuret päivittäistavarakaupatkin ovat auki yhteentoista asti.

– Ne pakottavat meidät tietynlaiseen rytmiin ja vääntävät meitä enemmän iltaihmisten suuntaan.

Riskialtis iltavirkku

Iltakukkujien määrän kasvu on Partosen mielestä huolestuttaa, sillä heillä on tutkimusten mukaan epäterveellisempi ruokavalio, he tupakoivat useammin, juovat runsaammin alkoholia ja liikkuvat vähemmän. Heillä on myös aamuvirkkuja useammin erilaisia sairauksia tai sairauksien oireita, kuten esimerkiksi masennusta.

– Tältä kantilta katsottuna kannattaa siis olla aamuvirkku tai jotain siltä väliltä. Silloin riskit eivät ole niin suuret.

Turha varmaan siis kaivaa esiin tutkimuksia, joiden mukaan iltaihmiset ovat fiksumpia, hyvämuistisempia, luovempia ja uskaltavat ottaa riskejä aamuvirkkuja paremmin.

– En luottaisi näihin tutkimuksiin kovinkaan paljoa. Aineistot saattavat olla pieniä ja valikoituja. Tulokset eivät aina toistu samanlaisina tutkimuksesta toiseen.

Eikö siis mikään fakta puhu iltavirkkujen puolesta?

– Eivät tietenkään kaikki iltavirkut sairastu, riski on vain suurempi. Jos he pystyvät noudattamaan luontaista rytmiään eli järjestämään työt ja opiskelut niin, etteivät he kärsi suurista univeloista, silloin myös terveysriskit pienenevät.

Mitä olen menettänyt?

Uuteen päivärytmiin tottuu kuulemma kahdessa viikossa. Kun testini on loppusuoralla, herään vaivattomasti, joskus jopa ennen herätyskelloa. En ole sen väsyneempi kuin ennen, mutta en virkeämpikään. Haluan testin jälkeen pitää kiinni aikaisista herätyksistä vain siksi, että nautin uudesta päivärytmistäni. Ennen olen tuhlannut aivan liian monta aamun tehokasta tuntia nukkumiseen. Mitä kaikkea olen menettänytkään? Kuuden herätyksen sijaan siirrän kuitenkin rytmini seitsemään ja menen nukkumaan aina saman päivän puolella. Partosesta suunnitelma kuulostaa hyvältä.

– Jos sinulla ei ole tarvetta nukkua päiväunia, aikataulu on sinulle sopiva. Tärkeintä on tutkiskella itseään ja löytää se itselle paras rytmi.

Ei siis kannata änkeä itseään mihinkään muottiin vain, koska menestyjät heräävät puoli viideltä. Niitä on nimittäin iltakukkujissakin, esimerkiksi Britannian entinen pääministeri Winston Churchill ja Facebookin perustaja Mark Zuckerberg, joka saattaa valvoa arkena aamukuuteen asti. Partosenkin mielestä on turhaa kaivella yhteyttä menestyjien ja päivärytmin välille.

– Se on kaikki vain myytin luomista.

Kuva: iStock

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney