Helsinkiläisiä Saila Sirkiää, 34, ja Piia Heinosta, 37, yhdisti halu hypätä oravanpyörästä. Siitä syntyi Vallilan Stoori -kahvila.

Saila: Saamme kiittää kahvilamme synnystä yhteistä ystäväämme Hennaa. Pari vuotta sitten olimme Hennan kanssa juhlimassa kaverimme syntymäpäivää. Illan aikana kerroin Hennalle, että halusin hypätä oravanpyörästä ja perustaa yrityksen. Mainitsin haaveeni kahvilasta, ja Henna pisti saman tien viestin Piialle. Piia oli puhunut samanlaisista unelmista.

Piia: Kun sain Hennan viestin, tiesin, että homma on tällä selvä. Tapasimme heti seuraavalla viikolla. Meillä oli samanlainen visio siitä, millaisen kahvilan halusimme. Toivoimme rentoa kaupunkilaisten olohuonetta, jossa olisi tarjolla muutakin kuin teetä ja pullaa. Olemme kumpikin kirpputorifaneja, joten tuntui luontevalta, että kahvilan oheen tulisi kirpputori. Etsimme sopivaa liiketilaa yli puoli vuotta. Lopulta unelmapaikka osui eteemme vahingossa. Ajelimme eräänä iltana kaupungilla, kun huomasimme kivijalkaliiketilan ikkunassa ilmoituksen. Soitimme heti ilmoittajalle.

Saila: Toiminnan käynnistämiseksi saimme YritysHelsingiltä neuvontaa ja Uudenmaan TE-toimistolta starttirahaa. Lisäksi haimme tietoa Naisyrittäjäkeskuksen infoista ja rahoitusta pankista. Usein puhutaan, kuinka byrokraattista ja hankalaa Suomessa on. Haluamme muistuttaa, että moni asia on aloittelevalle yrittäjälle myös helppoa. Oli tärkeää, että pystyimme jakamaan vastuun. Yhtiökumppanuus sopii meille, koska yksin homma olisi saattanut tuntua liian suurelta. Ennen avaamista teimme remontin. Maalasimme seinät ja rakensimme keittiön sekä myyntitiskin. Remonttimateriaalit haimme peräkärryllä pitkin kyliä ideologiamme mukaan kierrätettynä. Lisäksi perustimme nettisivut sekä Facebook- ja Instagram-tilit.

Piia: Avasimme Vallilan Stoorin Helsinkiin Vallilan kaupunginosaan viime kesänä. Avajaispäivänä teimme töitä aamusta iltaan, kuhina oli kova. Myöhemmin asiakasvirta tasoittui. Uskomme, että olemme kuitenkin löytäneet paikkamme. Olemme saaneet asiakkailta kukkia ja kuohuviiniä, ja kanta-asiakkaistamme on tullut ystäviä. Meillä on järjestetty myös nimiäisjuhlia, aamiaistilaisuuksia ja syntymäpäiviä. Eduskuntavaalien aikaan oli vaalikeskustelu. Vuokrattavassa kokoushuoneessa on perustettu yhdistys, pidetty suunnittelupäiviä, vietetty poikien iltaa, tehty koulutehtäviä ja vedetty jopa joogatunteja.

Saila: Stoori on myös kannanottomme nykyistä kulutuskulttuuria kohtaan. Haluaisimme muistuttaa, että toisen roska voi olla toisen aarre. Lisäksi valmistamme lounaamme mahdollisimman usein luomuna ja vegaanisina. Teemme yhteistyötä muiden pientoimijoiden kanssa.

Piia ja Saila: Saimme idean kahvilamme nimeen, kun kuulimme, että Stoorin tiloissa oli ennen yleinen sauna. Vieressä toimi elokuvateatteri. Toivoimme, että ihmiset muistaisivat käydä pienissä kivijalkaliikkeissä mahdollisimman usein. Vain niin ne pysyvät pystyssä, ja vain sillä tavalla voi syntyä uusia stooreja.

Kiinnostuitko? Tänään ilmestyneessä kesäkuun Cosmossa esitellään kahden muunkin kahvilayrittäjän tarina.

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney