Haaveiletko omasta asunnosta? Kokosimme tärkeimmät kysymykset asuntosäästämisestä ja pyysimme niihin vastaukset ammattilaiselta.

1. Minulle ei juuri jää ylimääräistä käteen. Kuinka voin aloittaa säästämisen?

Harvalla meistä jäisi ylimääräistä käteen kuun lopussa ilman tietoista päätöstä säästämisen aloittamisesta.

Teetä pankissa itsellesi sijoitussuunnitelma ja tee kuukausisäästösopimus, jolloin rahat siirtyvät automaattisesti tililtäsi palkkapäivänä. Pienelläkin summalla pääset alkuun, ja aika tekee tehtävänsä sijoitustesi arvon kehityksessä. Aina, kun maksat ostoksia kortilla, haluamasi pyöristyssumma siirtyy säästöön toiselle tilille. Pesämunaa alkaa kertyä vähitellen.

2. Tuloni vaihtelevat kuukausittain. Miten minun kannattaa lähteä luomaan säästöbudjettia?

Käy kulusi läpi ja jaa esimerkiksi neljännesvuosittain tulevat laskut jokaiselle kuukaudelle. Laske, paljonko käytät rahaa ruokaan, vaatteisiin, kauneuden- ja terveydenhoitoon sekä harrastuksiin. Laske budjettiisi myös hieman ylimääräistä pelivaraa, koska elämässä tulee aina yllättäviä menoja. Avaa erillinen taloustili, johon siirrät joka kuukausi laskemiesi kuukausimenojen summan verran rahaa ja maksa tältä tililtä kaikki talouden laskut ja muut vakituiset menot. Jos tulosi vaihtelevat niin huomattavasti, että jonain kuukautena rahaa tulee vähemmän kuin pakollisten kuukausimenojen summa on, sinun täytyy laittaa enemmän rahaa säästöön sellaisena kuukautena, jolloin tulosi ovat suuremmat. Mieti myös jo etukäteen, mistä ja miten voit karsia kuluja tarvittaessa, jos tulosi ovat pidempään totuttua pienemmät.

3. Olen määräaikaisessa työsuhteessa. Voinko saada pankista lainaa?

Myös määräaikaisessa työsuhteessa oleville myönnetään asuntolainoja. Pankki huomioi tyypillisten määräaikaisten töiden alat (mm.koulutus-, terveydenhoito-, ja sosiaalialat). Kun pariskunnat hakevat lainaa ja toinen hakijoista on vakituisessa työsuhteessa ja toinen määräaikaisessa, arviointi perustuu kokonaistilanteeseen.

4. Onko lainaa nyt erityisen vaikea saada?

Kun asiakkaalla on riittävä maksukyky ja vakuudet, riittävästi omarahoitusosuutta ja luottotiedot kunnossa, lainaa ei ole vaikea saada.

5. Onko omistusasunnossa asuminen aina taloudellisesti järkevämpää kuin vuokralla asuminen?

Omistusasuminen on yleensä taloudellisesti järkevämpää. Silloin säästää itselleen tulevaisuutta varten, ja asuminen on taloudellisesti joustavampaa, kun voi sopia tarvittaessa maksujärjestelystä pankin kanssa (esimerkiksi lyhennysvapaat).

6. Miten varaudun, kun menen neuvottelemaan lainasta?

Kannattaa haarukoida lainan tarvetta pankkien sivuilla olevien asuntolainalaskureiden avulla ja selvittää, millainen laina olisi mahdollinen. On hyvä tutustua etukäteen myös muihin asuntolainaan liittyviin lisäpalveluihin, kuten korkosuojaukseen, lainaturvavakuutukseen ja kotivakuutukseen.

Konttoriin tullessa on hyvä olla mukana hekilöllisyystodistus sekä palkkakuitteja ja/tai tiliotteet muutamalta kuukaudelta.

Kun hakijalla on lainalupaus, hän voi lähteä etsimään asuntoa ja tehdä tarjouksen.

7. Ostamme asunnon poikaystäväni kanssa. Kannattaako meidän ottaa yhteinen laina vai omat?

Molemmat vaihtoehdot ovat hyviä tarpeesta riippuen. Kun vakuus (asunto) on yhteinen, pankin kannalta ei ole merkitystä, ovatko lainat yhteisiä vai erillisiä. Jos otatte erilliset lainat, ne voi valita eri viitekoroilla, korkosuojilla jne. Tosin yhteisen lainankin voi jakaa tarvittaessa useaksi erillislainaksi.

8. Ostamme asunnon poikaystäväni kanssa. Nyt eroamme. Onko minun mahdollista ostaa poikaystäväni ulos asunnosta ilman, että taloudellinen rasite on kohtuuton?

Tarvittaessa laina-aikaa voidaan pidentää, jolloin kuukausierä pienenee. Myös valituilla lyhennysveloilla voi vaikuttaa kuukausierän määrään. Tasalyhenteisessä lainassa on alussa korkeammat kuukausierät, koska lyhennys on aina samansuuruinen, kun taas esimerkiksi annuiteettilainassa maksetaan lähtökohtaisesti aina sama kk-erää. Erä muuttuu vain, jos korot muuttuvat.

9. Tuloni vaihtelevat paljon. Voiko pankin kanssa sopia erisuuruisista lyhennyksistä eri kuukausille? Entä kuinka usein voi valita, että lyhennän lainasta vain korot?

Lainan kk-erät ovat suunnilleen samansuuruisia. Vaihtoehtoisesti voit säästää tulevia palkattomia kuukausia ajatellen ja mitoittaa kk-erät mahdollisimman pieniksi. Esimerkiksi Nordean asiakkaat voivat sopia asuntolainaansa lyhennysjouston, jonka avulla voi maksaa vähemmän tai enemmän (aina vähintään korot ja kulut) verkkopankin kautta.

10. Jos ostan asunnon, mitä kaikkia muita asuntoon liittyviä maksuja maksettavakseni tulee lainanlyhennyksen lisäksi?

Ensiasunnon ostajalla (18-49-vuotias) ei ole varainsiirtoveroa (2/4%) maksettavanaan valtiolle.

Lainanlyhennyksen lisäksi asunto-osakkeen ostaja maksaa:

-Vastikkeen, veden ja mahdollisen autopaikan ja saunamaksun.

-Sähkön.

-Kotivakuutuksen.

11. Kahden asunnon loukkuun jääminen pelottaa, jos haluan parin vuoden päästä isomman kodin. Kuinka yleistä se on, onko pelkoni turha?

On suositeltavaa myydä ensin nykyinen asunto ja ostaa vasta sitten uusi. Jos vanha asunto on velaton, silloin pelko ei ole niin suuri.

12. Kuinka suuren osan tuloistani asumismenot voivat viedä, jotta olen silti järkevällä taloudellisella pohjalla?

Monesti näkee sanottavan, että tuloista maksimissaan 40 prosenttia voi mennä asuntolainan hoitoon. Mutta on aivan eri asia maksaa 40 prosenttia 10 000 euron nettotuloista.

Laskemme Nordeassa tuloja velkasuhteen maksimin tulojen mukaan. Laskennassa asuntolainan oletuksena käytetään 20-25 vuoden laina-aikaa ja 6 prosentin stressikorkotasoa. Esimerkiksi alle 600 euron nettokuukausituloilla velkaa ei voi olla ollenkaan, 801-1300 euron tuloilla velan hoitoon voi mennä korkeintaan viidennes nettotuloista, 1901-2300 euron nettotuloilla velan hoitoon voi mennä 30 prosenttia nettotuloista ja yli 2300 euron nettotuloilla hyväksyttävä lainanhoitomeno on maksimissaan 35 prosenttia nettotuloista.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että asuntolainaa kannattaa ottaa maksimissaan kolme kertaa talouden bruttovuositulojen verran. Tällaista lainaa pystyy vielä hoitamaan ja järjestelemään yllättävissä tilanteissa, esimerkiksi jos joutuu työttömäksi. Oman talouden riskejä kannattaa arvioida tarkasti ja huolehtia tarvittavasta vakuutusturvasta.Jos lainaa on paljon suhteessa talouden tuloihin ja varallisuuteen, kuten esimerkiksi ensiasunnon ostajilla tai omakotitalon rakentajilla tyypillisesti on, myös korkoriskiltä suojautuminen on tärkeää. Suosittelemmekin sitomaan puolet lainasta esimerkiksi kiinteään korkoon.

13. Kannattaako ASP-tili? Miksi se on parempi kuin normaali säästötili?

ASP-tilille maksetaan verotonta korkoa (1%) sekä lisäkorkoa avausvuodelta ja seuraavilta viideltä vuodelta (4%).

14. Miten omistusasunto vaikuttaa opinto- ja asumistukiini?

Omistusasunto ei vaikuta opintorahaan. Asumismuotosi ja perhesuhteesi ratkaisevat sen, kuulutko opintotuen asumislisän vai yleisen asumistuen piiriin. Asian voi tarkistaa Kelan sivuilta.

Kuva: iStock

Katso myös:

OMG! O.C. -talo on myytävänä

16 ongelmaa, jotka vain opiskelijat ymmärtävät

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney