70-luku on nyt in. Pukeudumme jälleen 70-luvun tyyliin poolopaitoihin ja leveälahkeisiin housuihin. Mutta millaista oli olla 25-vuotias 70-luvulla?

Keppanaa yliopiston kuppilassa

Vaikka opintotuella eläminen tekee joskus tiukkaa, olemme silti onnekaita. 70-luvulla opintotukea ei maksettu lainkaan, vaan opiskelujen ohella tehtiin töitä ja nostettiin opintolainaa.

70-luvulla tupakkaa poltettiin sisätiloissakin.

”Yliopistollakin sai polttaa luentosalin takaosassa. Tenttiin mentiin tupakat ja tuhkakuppi mukana. Tauolla ostimme keskiolutta yliopiston kuppilasta. Joillakin juominen riistäytyi hieman käsistä. Silti kaunis käytös kuului asiaan. Kukaan ei kiroillut tai huutanut sopimattomuuksia kuten nykyään”, 70-luvun kaksikymppinen Ulla kertoo.

Hametta päälle!

70-luku oli taloudellisen kasvun ja positiivisen muutoksen aikaa. Töitä löytyi helpommin kuin nykyään. Maaseudulla työpaikat kuitenkin vähenivät ja monet nuoret lähtivät Ruotsiin työnhakuun, osa kielitaidottomina.

Työtahti oli rauhallisempi kuin nykyään. Kun ei ollut kannettavia tietokoneita, töitä ei voinut ottaa kotiin.

”Ylityöt olivat harvinaisia, mutta työpaikassani tehtiin lauantaina puolikas työpäivä. Naiset eivät 70-luvun alussa saaneet käyttää housuja työpaikalla, vaan hame tai mekko oli pakollinen. Pomoille ja vanhemmille työkavereille tuli niiata”, 70-luvun kaksikymppinen Agneta kertoo.

Perinteistä perhe-elämää

Asutko avoliitossa? Olisit ollut vielä 70-luvulla radikaali, sillä tuolloin seurusteluvaiheen jälkeen mentiin usein naimisiin.

Tilastokeskuksen mukaan naiset menivät 70-luvulla naimisiin keskimäärin noin 23-vuotiaina ja miehet noin 25-vuotiaina. Nykyään naiset menevät ensimmäisen kerran naimisiin keskimäärin 30,7-vuotiaina ja miehet 32,9-vuotiaina.

Lapsilukua oli helppo suunnitella, koska e-pillerit tulivat markkinoille 60-luvulla. Lapsiluku pieneni, ja oli epätavallista, jos jollain oli enemmän kuin kaksi lasta. Alkoi olla tavallista, että äidit menivät töihin ja laittoivat lapset päiväkotiin.

Telttailua ja bacardicolaa

Ulkomaan matkailu yleistyi, vaikka se oli edelleen kallista. Senkin takia camping eli telttailu tai asuntovaunuilu oli suosiossa. Myös tanssilavoilla käytiin ahkerasti.

Matkoilta ei napsittu kuvia Instagramiin vaan kuvattiin värivalokuvafilmille, mikä oli juuri tullut markkinoille. Kuvien laatu ei ollut kummoinen, sillä monet tuon ajan kuvat ovat kellastuneita.

Opiskelijat juhlivat usein kotibileissä ja osakuntajuhlissa, sillä ravintolassa käyminen oli kallista.

”Joimme juhlissa olutta ja hienommissa juhlissa bacardi colaa, gin tonicia ja Tom Collinsia. Viiniä juotiin korkeintaan viikonloppuisin päivällisillä. Tytöt joivat ja polttivat silloin selvästi vähemmän kuin pojat”, Agneta kertoo.

Nykyajan fitnessbuumista ei ollut 70-luvulla tietoakaan.

”Lehdessä alettiin mainostamaan kuntokouluja. Silloin oli ihan uutta, että aikuinen ihminen voimistelee jos ei ole pakko“, Ulla kertoo.

Värikästä kotoilua

Jos olet kyllästynyt sisustukseesi, vaihda vaikka 70-luvun värikylläisyyteen. Maalaa yksi seinä ruskealla ja toinen vihreällä tai oranssilla. Vaihtoehtoisesti voit tapetoida seinät ruudullisella tai kukikkaalla tapetilla.

”Huonekaluja tehtiin myös itse. Tein esimerkiksi Femina-lehden ohjeen mukaan lepotuolit lastulevystä ja turvavyön paloista. Tyynyt ompelin Marimekon sinivihreästä Lokki-kankaasta, mitkä täytin vaahtomuovirouheella”, Ulla kertoo.

Ruuat tehtiin itse raaka-aineista. Kotiin kannettiin usein jauhelihaa, norjanseitä, kokonaisia syväjääbroilereita ja sinistä lenkkiä. Vegetarismia ei tunnettu. Pizza ja pasta yleistyivät ja hampurilaisbaarien määrä kasvoi.

Auton omistaminen yleistyi. Halvimpia automerkkejä olivat tuolloin pieni Fiat, Volkswagen kupla ja itäsaksalaiset autot kuten Moskvitz (niin sanottu Mosse), Trabant ja Wartburg.

Kissarajausten paluu

70-luku on palannut myös meikkipussiin. Graafiset kissansilmärajaukset, pastellin väriset luomet ja hiusten keskijakaus ovat jälleen in. Ota mallia vaikka Charlien enkeleiltä, jotka 70-luvulla valloittivat tv-ruudut ilmavine kiharapehkoineen.

Tyylien kirjo

Samettivaatteet, poolopaidat, leveälahkeiset housut, maksimekot, kestoprässätyt jerseyhousut… 70-luku rönsyili monia eri tyylejä: diskoa, rockia, punkkia ja new age-tyyliä.

Asusteista must olivat korokepohja- tai pölkkykorkokengät, massiivinen vyöt ja isot aurinkolasit. Miehillä muodissa olivat mahdollisimman pulskat pulisongit, todella piukat paidat ja neuleet.

”Monet 20–30-vuotiaat ottivat kantaa ihmisoikeuksien tai luonnonsuojelun puolesta esimerkiksi Koijärvi-liikkeessä. Se näkyi myös muodissa. Itse pukeuduin mattavihreään Fjällräven-settiin reppua myöten”, Ulla kertoo.

Moni ompeli vaatteensa itse esimerkiksi Marimekon kankaista, koska kankaat olivat tuolloin edullisempia.                                                                

Get on, get on baby, get on!

Nykyään on helppo soittaa musiikkia ilmaiseksi vaikka Spotifystä, mutta 70-luvulla kuunneltiin radiota ja ostettiin musiikkia vinyyleinä tai C-kasetteina levykaupasta.

Levylautasella oli iskelmää, rockia, punkkia ja vuosikymmen loppupuolella diskomusiikkia. Suosikkeja olivat muiden muassa Hurriganes, Queen, Baccara, Donna Summer, Alice Cooper, Gloria Gaynor, Carola Standertskjöld, Danny, Vicky Rosti ja Pelle Miljoona. Sekä tietenkin Abba, joka voitti Euroviisut vuonna 1974 kappaleellaan Waterloo.

Tiesitkö muuten, että ensimmäinen Ruisrock järjestettiin vuonna 1970?

Juttua varten on haastateltu Agneta Fuhrmannia ja Ullaa, jotka olivat 70-luvun parikymppisiä.

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney