Vanhan sanonnan mukaan ihminen rakastuu kolme kertaa elämässään. On ensirakkaus, sitä seuraava hullu rakkaus ja lopulta oikea onni. 

Ensin söpö poika lukion käytävältä vie ajatuksesti kauas koulukirjoista. Seuraavaksi pahis baarin toiselta laidalta viettelee sinut ovella katseellaan. Vanhan sanonnan mukaan ennen sen oikean löytymistä useimpien on käytävä läpi kaksi varsin erilaista rakkautta. 

Eikä mikään ihme. Eri elämänvaiheissa ihmiset kiinnostuvat juuri siihen elämäntilanteeseen parhaiten sopivista tyypeistä. Sitä saa mitä tilaa kuulostaa kliseiseltä, mutta pitää yllättävän usei paikkansa. Se, onko valinta loppujen lopuksi kovin hyvä, jää myöhemmän elämänkokemuksen arvioitavaksi. Mutta yrittänyttä ei laiteta!

Kun sydäntä puristaa ensimmäisen kerran

Se tunne, kun sydän hyppää ensimmäisen kerran melkein rinnasta läpi, ja toisen ajatteleminen saa liikehtimään levottomasti, on huumaava. Kaikella rakkaudentunteen mukaan tuomalla varmuudella voi vannoa, että tämän ihmisen kanssa viettää loppuelämänsä.

Näin ajatteli myös Kaisa. Kaisa hankki ensirakkautensa kanssa lapset nuorena ja suunnitteli tulevaisuuden valmiiksi. Jossain vaiheessa alkoi kuitenkin tökkiä. Kun lapset olivat muutaman vuoden ikäisiä, Kaisa lähetti miehen matkoihinsa. Ei tyypissä sinänsä mitään vikaa ollut, mutta kun ei niin ei. Vain harva pysyy yhdessä ensirakkautensa kanssa. Useimmiten pareille käy klassisesti, eli vuosien aikana kasvetaan eri suuntiin. Se, mikä toisessa miellytti nuorempana, ei vastaa kumppani-ihanterita parinkympin kypsemmällä puolella.

- Ensirakkaus on osa aikuiseksi kasvamista. Silloin on vielä paha sanoa, mitä haluaa kumppaniltaan kymmenen vuoden kuluttua, psykologi ja parisuhdeterapeutti Kari Kiianmaa sanoo. Pienestä keskisuomalaisesta kaupungista kotoisin oleva Emma oli aina halunnut muuttaa Helsinkiin. Ensirakkautensa vuoksi nainen kuitenkin päätyi toiseen pikkukaupunkiin. Siellä olivat Emman miehen oppinnot, eikä yhteiselosta olisi muuten tullut mitään. Muutto pääkaupunkiin jätettiin odottottamaan tulevaisuutta. Mies oli kaikin puolin ihana, mutta vuosien kuluessa Emmalle kävi selväksi, ettei tämä koskaan tulisikaan haluamaan Helsinkiin. Lopulta Emma pakkasi laukkunsa ja lähti. Nyt miehen kanssa vietetyt vuodet tuntuvat olleen kuin toisen ihmisen elämästä. 

- Rakkauden kohde valikoituu usein oman elämänvaiheen mukaan. Toisen kanssa voi olla turvallista kasvaa yhdessä aikuiseksi, mutta lopulta elämät menevät eri suuntiin.

Pyörremyrskyn keskellä

Keskimmäinen, kreisi rakkaus löytyy usein juuri silloin, kun elämä etsii muutenkin suuntaansa. Opiskelut tai edellinen parisuhde ovat ehkä juuri päättyneet, työpaikka on vaihtunut tai elämä on muutenkin tuuliajolla.

- Hullu rakkaus sijoittuu useimmiten muutenkin sekavaan vaiheeseen elämässä. Moni hakee itseään ja määrittelee itsensä uudelleen esimerkiksi kolmenkympin kynnyksellä, Kiianmaa kertoo.

Pyörremyrskyn keskellä suuret tunteet valitsevat kohteekseen usein sen aivan väärän tyypin. Koiranpentumaisen ensirakkauden jälkeen tuntuu siltä, että jalat alta vievä paha poika on juuri se, mitä kaipaa elämäänsä.

Kaisa tietää liiankin hyvin, kuinka hulluksi rakkaus voi mennä. Vuoden kuluttua kymmenen vuotta kestäneen ensirakkauden jälkeen tielle nimittäin osui mies, jonka otteet olivat aivan toisesta maailmasta, kuin ensimmäisen. Kaisa oli aivan myyty.

- Rakastuminen on yksi hormonipläjäys. Ihminen kokee hienoja tunteita, mutta jalat eivät tahdo pysyä maassa. Tunnemyrskyn keskellä tulee tehtyä päätöksiä, joita pitääkin sitten alkuhuuman jälkeen tarkastella uudestaan, Kiianmaa selittää.

Kaisa päätyi kiihkeän miehensä kanssa naimisiin, mutta pian avioliiton alkamisen jälkeen kumppanin pimeä puoli paljastui. Aiemmin jännittävältä tuntunut pahismies muuttui pahikseksi liiankin kirjaimellisesti. Kaisa kesti huonossa suhteesa rakkauden sumentamin silmin, kunnes sai kolmen vuoden kuluttua vihdoin lähdettyä. 

Hullun rakkauden ei välttämättä tarvitse tarkoittaa sitä, että toinen osapuoli on oikeasti mieleltään sairas, tai että suhteeseen liittyy fyysistä väkivaltaa. Kyse voi olla myös siitä, että suhteen osapuolet eivät yksinkertaisesti sovi toisilleen. 

Tämän huomasi myös Emma. Pari vuotta kestäneen, bailaten vietetyn sinkkujakson jälkeen baaritiskillä juomaa tarjonnut mies oli mielenkiintoista keskusteluseuraa, joka sanaili sujuvasti aina kaupungin kuumimmista menomestoista Euroopan talouspolitiikkaan. Kun suhde eteni vuoden seurustelun jälkeen yhteenmuuttoon asti, alkovat riidat nopeasti. Pari otti yhteen pienimmistäkin asioista, ja lopulta tuntui, että riitaa haastettiin vain toisen ärsyttämikseksi.

Kun avopuoliso lähti työmatkalle, Emma raahasi kotiin muita miehiä yön pikkutunneilla ja vannoi itselleen jättävänsä miehensä tämän tultua kotiin. Jääminen tuntui kuitenkin aina lähtemistä ja asioiden ruotimista helpommalta. Mies tiesi syrhähypyistä, mutta ei halunnut päästää Emmasta irti. Raastavaa tilannetta jatkui lopulta yhteensä neljä vuotta.

Umpirakastuneena itsestään tuo yleensä esille parhaimmat puolensa, ja käytöskin on normaaliarkea hulluttelevampaa, melkein kuin olisi pienessä hiprakassa. Kaikki tuntuu ihanalta, suihkussa laulattaa eikä töykeä ihminen kassajonossa onnistu pilaamaan päivää. Olo omissa nahoissa tuntuu yhtäkkiä erityisen huikealta. Tunne kuitenkin hälvenee, ja lopulta ihminen joutuu kohtaamaan oman itsensä jälleen pikku vikoineen ja vajaavaisuuksineen, Kiianmaa sanoo.

Lopullinen, se oikea

Rakkaus on elämän lailla vuoristorataa, eihän siitä mihinkään pääse. Kun on selvinnyt ehjin nahoin ja suunilleen selväjärkisenä kahdesta ensimmäisestä rakkaudesta, kurkkii nurkan takana toivottavasti se oikea.

- Lopullinen rakkaus läytyy vasta silloin, kun ihminen on valmis ottamaan sen vastaan, Kiianmaa toteaa.

Emma oli tavannut työkuvioissa jo vuosia aiemmin miehen, joka vieraili naisen ajatuksissa säännöllisin väliajoin. Tyyppi vaikutti kaikin puolin mielenkiintoiselta, mutta molemmat olivat tahoillaan varattuja. Pian eronsa jälkeen Emma tapasi miehen sattumalta työmatkalla. Kävi ilmi, että myös mies oli nyt sinkku. Se oli menoa.

Mies otti Emman huomioon ja sanoi hänelle kaikki ne kauniit asiat, jotka edelliseltä mieheltä olivat jääneet sanomatta. Kun Emma yritti haastaa riitaa, mies rauhoitti tilanteen. Vajaan vuoden seurustelun jälkeen pariskunta alkoi odottaa yhteistä lastaan. Kaiken kahdessa rakkaudessa koetun kilpailun jälkeen Emma tietää, että tässä on vihdoin hyvä ola.

Myös Kaisa löysi lopulta onnen. Vaikka kiltti ensirakkaus tuntui nuorempana pliisulta, onnistui väkivaltaisen suhteen jälkeen sydämen valloittamaan juurikin järkevä jalat maassa -tyyppi. 

Monesti viimeisen rakkauden löytäminen vaatii pohjalle elettyä elämää ja oivalluksen siitä, mitä haluaa ja kuinka paljon on valmis tekemään töitä ja kompromisseja sen vuoksi.

Mutta mistä sitten voi oikeasti tietää, että päiväunienkohde on oikeasti kiinnipitämisen arvoinen tyyppi? Voiko tosirakkautta tunnistaa?

- Kannattaa luottaa omaan fiilikseen ja kahden ihmisen väliseen kemiaan. Ei kuka tahansa sytytä samalla lailla. Syytä on myös käydä järkeviä keskusteluja ja pohtia, ovatko odotukset elämälle samat ja ollaanko valmiita tavoittelmaan samoja asioita tulevaisuudessa, Kiianmaa neuvoo.

Katso myös:

Milloin viimeksi olet auttanut tuntematonta ihmistä?

Oletteko ärsyttävä pariskunta? 6 merkkiä

Selvitimme kestävän rakkauden reseptin

 

 

 

 

 

 

 

Journal of Food Science -julkaisussa äskettäin esitelty tutkimus vahvistaa sen, minkä me olemme oppineet vuosien kokemuksen myötä: lähes mikä tahansa juusto saa viinin maistumaan paremmalta.

Tutkijat pyysivät 31 ranskalaista viiniasiantuntijaa maistamaan neljää eri juustoa erilaisten viinien kanssa ja kuvailemaan sitten kokemaansa nautintoa. Tutkimus toteutettiin kahdessa osassa: ensin osallistujat maistoivat kolme siemausta neljää erilaista viiniä. Sitten osallistujat joivat saman määrän samoja viinejä, mutta söivät jokaisen siemauksen välissä palan juustoa.

Telegraph uutisoi, että asiantuntijoiden mukaan jokainen viini maistui paremmalta juuston jälkeen. Ennen kaikkea juustot vähensivät tanniinien suuta kuivaavaa vaikutusta.

 - Tutkimus osoittaa, että juuston avulla voi vähentää viinin suussa aiheuttaman kuivan tunteen kestoa. Kaikki neljä arvioitua juustoa vaikuttivat samalaa tavalla, kertoo tutkimusta vetänyt Mara Galmarini

- Toisin sanoen, kun tarjolla on juustolajitelma, viini maistuu todennäköisesesti paremmalta huolimatta siitä, mikä juusto valitaan.

Lähde: Telegraph
Kuvat: Instagram, Giphy

 

Lady Gagan, 30, vierailu James Cordenin uusimmassa Carpool Karaoke -jaksossa todisti taas, kuinka uskomattoman lahjakas laulaja hän todella on.

Kaksikko duetoi automatkalla muun muassa Gagan hittibiisit Bad Romancen, Pokerfacen ja Edge of Gloryn. Lisäksi Gaga esitti kaksi uutta kappaletta, Perfect Illusionin ja Million Reasonsin, viime perjantaina julkaistultaan Joanne-albumiltaan. Varsinkin Million Reasonsia olemme kuunnelleet repeatilla levyn ilmestymisestä lähtien.

Jakson aikana Gaga kertoo myös muun muassa kirjoittaneensa useimmat biisinsä alle kymmenessä minuutissa, omistavansa yli 400 kappaletta Michael Jacksonille kuuluneita vaatteita ja saaneensa ajokortin vasta muutama kuukausi sitten. James haastaakin Gagan ajamaan autoaan, mikä osoittautuu yllättävän haastavaksi tehtäväksi. Lisäksi saimme selvyyden siihen, mitä ihmettä Bad Romance -biisin lyriikoissa oikein yritetään sanoa. Katso video alta!

 

 

 

 

 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos