Erosit ja pitäisi löytää uusi koti? Opiskelet ja vuokra tuntuu kestämättömältä? Muuta takaisin vanhemmillesi.

Katri Savolainen, 30, mietti tarkkaan, kun hänen vanhempansa ehdottivat hänelle poikkeuksellista asumisjärjestelyä. He pyysivät Katria muuttamaan talonvahdiksi heidän rivitaloasuntoonsa Espooseen siksi ajaksi, kun he itse asuisivat osittain ulkomailla.

– Asuin silloin toista vuotta Italiassa enkä ollut kovin tyytyväinen työpaikkaani, joten päätin palata. En olisi uskonut, että muutan kolmekymmentä täyttäessäni takaisin äidin ja isän luo, Katri nauraa.

Viime joulukuussa Katri seisoi kahden matkalaukkunsa kanssa vanhempiensa ovella. Isä muutti pois kuukauden päästä, mutta äiti jäi asumaan tyttärensä kanssa huhtikuuhun asti. Äiti ja tytär jakoivat kotona talviset arki-illat: vaihtoivat kuulumisia, söivät hyvin ja katselivat telkkaria. Joskus he kävivät yhdessä teatterissa tai ravintolassa syömässä.

Katrin muistot ajasta ovat lämpimiä – tuntui ihanalta, kun oli mahdollisuus viettää äidin kanssa aikaa kahden ja jakaa kaikki ilot ja huolet. Myös kesällä perhe asui viikkoja saman katon alla.

Italialainen yhteisöllisyys viehätti

Katri oli aiemmin opiskellut Oulussa ja ollut vaihdossa kahdessa Euroopan maassa, joten hän oli asunut kaukana vanhemmistaan ja sisaruksistaan melkein kymmenen vuoden ajan.

– Työskentelin opintojen ohella ravintola-alalla, joten vaikka olimme läheisiä, näimme noina vuosina vain muutamia kertoja vuodessa, joulunakin vain pari päivää. Sitten minun oli palattava töihin.

Uusi asuinjärjestely on ollut Katrille mieleen myös siksi, että hän oli tottunut Italiassa yhteisöasumiseen ja tykästynyt siihen, että kotona oli seuraa. Hänen ajatusmaailmansa oli saanut vaikutteita eteläeurooppalaisesta kulttuurista, jossa lämmin yhteisöllisyys ja tiiviit perhesuhteet kuuluivat arkeen. Läheiset välit tai kotona asuminen ei välttämättä tarkoittanut sitä, että ei pärjäisi omillaan.

– Itsenäistyminen on tärkeää, ja on tietenkin pystyttävä selviämään ilman vanhempien apua. Silti minusta on kiva, kun perhe on lähellä, eikä ainoa kontakti ole puhelinsoitto kahden viikon välein, Katri sanoo.

Kotona deiteillä

Opettajaksi valmistunut Katri on sopeutunut uuteen elinympäristöönsä hyvin. Hän alkoi pian aloilleen asetuttuaan ottaa yhteyttä lähialueiden kouluihin, ja sittemmin hänelle on löytynyt sijaisuuksia tasaiseen tahtiin. Sosiaalinen elämäkään ei ole kärsinyt. Viime kevään aikana Katri tapaili jonkin aikaa toisella paikkakunnalla asuvaa miestä. Eräänä viikonloppuna mies tuli Espooseen ja tapasi myös Katrin äidin.

– Istuimme olohuoneen sohvalla, ja äiti oli myös kotona. Se ei ollut kenellekään meistä ongelma.

Vaikka Katri itse on sinut asumistilanteensa kanssa, hän ymmärtää, että se voi kuulostaa jonkun korvaan hurjalta. Lopulta moni on kommentoinut asiaa sanomalla, että tekisi itse samalla tavalla, jos se vain olisi mahdollista. Katri on luvannut pitää vanhempiensa talosta huolta siihen asti, kun he palaavat takaisin Suomeen. Sen jälkeen oman asunnon etsiminen on ajankohtaista, mutta kaikki riippuu töistä ja elämäntilanteesta.

– Voin hyvin kuvitella, että joku päivä minulla on sellainen italialainen perhe, jossa kolme sukupolvea asuvat samassa pihassa tai talossa, Katri miettii.

”Enää ei tarvitse laskea, onko minulla rahaa lähteä ulos syömään”

Nea Tarkiainen, 24, muutti takaisin Itä-Helsingissä sijaitsevaan lapsuudenkotiinsa neljä vuotta sitten. Sitä ennen Nea oli asunut yhdessä poikaystävänsä kanssa reilun vuoden, mutta eron jälkeen yhteisestä asunnosta oli lähdettävä pois. Avoliitossa kulut oli jaettu puoliksi, ja kalliin yksiön etsiminen ei tuntunut opiskelemaan pyrkivälle nuorelle naiselle mahdolliselta.

– Opiskelupaikan varmistuttua päätin ihan tietoisesti, etten etsi uutta kämppää vaan asun opiskeluajan kotona. Se oli taloudellisesti helpompi vaihtoehto, Nea kertoo.

Lapsuudenkotiin palaaminen oli Nealle ongelmatonta myös siksi, että tilaa riittää kaikille kolmelle asukkaalle: rivitaloasunnossa on kaksi kerrosta ja kaikilla oma huone. Lisäksi koti sijaitsee pääkaupunkiseudulla, missä ovat myös Nean työpaikka, entinen opiskelupaikka sekä koko sosiaalinen verkosto.

– Luulen, että jos kotona ei olisi omaa rauhaa tai kämppä olisi pieni, en asuisi siellä enää, hän miettii.

Rahaa riittää säästöön

Suurimmaksi plussaksi tämänhetkisessä asuinjärjestelyssä Nea mainitsee taloudellisen varmuuden. Opiskelijan talous on yleisesti ottaen tiukoilla varsinkin tyyriillä pääkaupunkiseudulla, ja Nea oli oppinut jo entisen poikaystävänsä kanssa asuessaan, millaista on, kun pitää huolehtia kaikesta itse. Hän ei halunnut jatkaa pennien laskemista ja loppumattomien laskujen maksamista.

– Kun asun vanhemmilla, menoja on luonnollisesti vähemmän. Pystyn säilyttämään tietynlaisen elämäntyylin eikä minun tarvitse joka kerta miettiä, voinko lähteä leffaan tai ulos syömään. Lisäksi saan rahaa säästöön.

Nea tekee vuorotyötä ja hänen vuorokausirytminsä vaihtelevat. Usein perheenjäsenet ovatkin kotona eri aikaan. Silti vanhempien kanssa tulee juteltua paljon ja välit pysyvät läheisinä.

– On kiva tietää, mitä he touhuavat vapaa-ajallaan ja mitä heille kuuluu, Nea hymyilee.

Perinteiset vanhempi-lapsi-roolit ovat kuitenkin muuttuneet kotona nyt, kun tytär on aikuinen. Tukea jaetaan puolin ja toisin – esimerkiksi pari vuotta sitten vesivahingon sattuessa kaikki kolme perheenjäsentä ottivat vastuuta stressaavasta muuttoprosessista. Kaikki myös ostavat yhtä lailla ruokaa kaappiin, ja usein Nea valmistaa omat ateriansa ja pesee pyykkiä samalla lailla kuin yksin asuessaan.

Erilainen asetelma näkyy myös siinä, että vanhemmat ymmärtävät Nean menoja eivätkä kysele hänen peräänsä – ainakaan liian usein.

– Tietenkin kaipaan välillä yksinoloa. Isoja riitoja meille ei tule, pientä sanaharkkaa välillä. Satunnaiset erimielisyydet liittyvät pikkuasioihin, kuten kotiaskareisiin tai yksityisyyteeni, Nea sanoo.

Haussa pian oma koti

Suomessa nuoret aikuiset muuttavat pois kotoa Euroopan mittakaavassa aikaisin. Ilmiötä selitetään muun muassa individualistisella ja löyhällä perhemallilla sekä sillä, että sitä pidetään merkkinä itsenäisyydestä. Nea ei koe, että kukaan olisi koskaan ihmetellyt hänen asuinjärjestelyään. Tilanne on kestänyt useita vuosia, joten lähipiiri on tottunut siihen.

– Luulisi, että joku paheksuisi sitä ja kyselisi, enkö jo halua asua yksin. Kotona asuminen voi olla jonkun mielestä merkki siitä, etten osaa pitää huolta itsestäni, Nea pohtii.

Toisaalta nuori nainen tietää itse, että pärjäisi hyvin myös omillaan, eikä muiden mielipiteillä ole väliä.

Nean valmistuttua tradenomiksi oma asunto on käynyt mielessä yhä useammin. Ennen sitä hän haluaa olla varma, että pystyy jatkamaan elämäänsä ilman taloudellisia huolia.

– Seuraava askel on varmaan yhteinen koti poikaystävän kanssa. 

Kuva: MVPhotos

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney