Tutkimusten mukaan koulutus periytyy Suomessa. Tilastokeskuksen selvityksen mukaan korkeakoulutettujen vanhempien lapsilla on matalammin koulutettujen vanhempien lapsia suurempi todennäköisyys suorittaa samantasoinen tai korkeampi tutkinto kuin vanhemmillaan. Lue, mitä kolme nuorta naista kertoo omista perhe- ja koulutustaustoistaan.

Jenni: Suvun ensimmäinen akateemikko

Jenni, 25, on viidennen vuoden oikeustieteen opiskelija. Hän on suvustaan ensimmäinen, joka on päässyt yliopistoon.

Jennin äiti oli 16-vuotias kun Jenni syntyi. Isä ei ollut kuvioissa. Kaksihenkinen perhe asui Helsingin lähiössä. Äiti suoritti kauppaopistoa ja kävi töissä. Perheen budjetti oli tiukka, joten isoisä auttoi heitä taloudellisesti. Kouluasiat Jenni hoiti itsenäisesti.

- Äiti ei sparrannut, mutta painotti, että jos haluaa hyvän elintason, koulut pitää käydä. Pienestä pitäen olen miettinyt tulevaisuuttani.

Jo lapsena Jenni haaveili juristin ammatista.

- Katsoin Ally McBealia ja ajattelin, että haluan olla tuollainen itsenäinen nainen, joka pärjää miesten maailmassa. En oikeastaan tiedä, miksi valitsin juuri tämän alan. Siinä vain oli jotain viehätystä ja voimaa.

Jenni meni peruskoulun jälkeen lukioon. Äiti muutti uuden miesystävän kanssa toiselle paikkakunnalle, ja Jenni meni asumaan isoisänsä luokse. Koulunkäynti kärsi, sillä Jennillä ei riittänyt siihen energiaa. Hankalat ihmissuhdekuviot veivät kaiken huomion. Kirjoitukset Jenni suoritti mielessään ajatus, että kunhan vaan saisi lakin.

Sitten piti alkaa toteuttaa unelmaa juristin ammatista ja hakea oikeustieteelliseen. Jenniä alkoi epäilyttää, vaikka isoisä maksoi valmennuskurssin. Pääsisikö hän kuitenkaan? Ehkä pitäisi hakea kosmetologikouluun. Se olisi ollut helpompaa.

- Sitten päätin, että haen oikikseen kerran. Mietin, että en halua kolmekymppisenä ajatella, että miksi en koskaan yrittänyt.

Ensimmäisellä kerralla Jenni ei päässyt. Hän päätti hakea toisen kerran, ettei mitään jäisi arvailujen varaan. Lukeminen oli raskasta, ja lisäksi Jenniä painoi, että äiti ei uskonut häneen.

- Se ärsyttää vieläkin. Kun soitin äidille ja kerroin, että haen toista kertaa, hän sanoi, että pitäisiköhän miettiä jotain toista vaihtoehtoa. Hän sanoi, ettei kyse ole siitä, ettei hän uskoisi minuun vaan siitä, ettei tahdo minun pettyvän. Isoisä sen sijaan onneksi kannusti, kuulusteli pääsykoekirjojen termejä ja auttoi taloudellisesti.

Pihla: Juristien tyttärestä tuli juristi

Myös 24-vuotias Pihla viimeistelee opintojaan oikeustieteellisessä. Hänen matkansa luentosalin penkille on ollut erilainen kuin Jennin.

Pihla on koulutuksen periytymisen malliesimerkki. Hänen molemmat vanhempansa ovat juristeja. Lapsena Pihla ei ajatellut, että tekisi joskus samaa työtä kuin vanhempansa. Työ näytti tylsältä ja sitä oli liikaa.

- Sanoin joskus, että minusta ei koskaan tule juristia. Ja se oli todella pitkään niin.

Pihla on perheensä ainoa lapsi. Hän varttui Helsingin kantakaupungissa ja loisti koulussa. Pihlan isä lupasi joskus jopa maksaa tälle, jos tämä toisi kotiin kokeen, josta oli saatu seiska. Sellaista ei koskaan tullut.

Pihlan lempiaineita koulussa olivat äidinkieli, historia ja kielet. Pienenä hän ajatteli, että hänestä voisi tulla kieltenopettaja.

Peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo hipoi kymppiä. Lukioon meneminen ei ollut valinta, jota Pihla harkitsi. Se oli luonnollinen jatkumo.

Lukion jälkeen Pihla ei tiennyt, mihin hakisi. Mielessä pyörivät ajatukset suomen kielen opinnoista. Vanhemmat rohkaisivat kirjallisuusharrastukseen, mutta sanoivat, että voisihan oikeustieteellinenkin olla hyvä vaihtoehto, jos ei tiedä mitä tehdä. Kun poikaystäväkin päätti lukea lakia, kypsyi päätös. Pihla ilmoittautui valmennuskurssille, luki tunnollisesti koko kevään ja pääsi sisään.

Charlotta: Sama tie, omat valinnat

Vantaalainen Charlotta, 20, valitsi peruskoulun jälkeen ammattikoulun. Hänen vanhempansakin ovat ammatillisesti koulutettuja. Äiti jätti lukion kesken ja opiskeli mielenterveyshoitajaksi. Isällä on koneistajan ammattitutkinto ja oma nosto-ovia valmistava yritys.

Charlotta ei ollut kympin oppilas, mutta koulu oli mieluisaa. Parhaat aineet olivat liikunta ja käsityö, myös äidinkielestä Charlotta piti. Vapaa-ajalla Charlotta harrasti paljon –jalkapalloa, taitoluistelua, teatteria ja ratsastusta. Koulunkäynti ei stressannut. Välillä vanhemmat kyselivät, miten koulussa menee, mutta eivät koskaan painostaneet menestymään.

- Jos toin kokeen kotiin, josta oli saatu kutonen tai vitonen, huomautettiin, että skarppaa ensi kokeessa. Mutta ei koulussa pärjäämiseen painostettu liikaa.

Peruskoulun ollessa lopuillaan Charlottan vanhemmat sanoivat, että ammattikoulu ja lukio ovat molemmat hyviä vaihtoehtoja. Valinnoista puhuttiin kotona ja valintoja käytiin läpi yhdessä. Charlottalla ei kuitenkaan ollut mitään ajatusta siitä, mihin hakea.

- Päätös pitää tehdä niin nuorena ja nopeasti. Yläasteella minulla oli paljon jätkäkavereita. He kaikki hakivat tekniikan alalle. Mietin itsekin logistiikka- ja turvallisuusalaa. En tiedä, mistä ajatus tuli, mutta yhtäkkiä päätin, että haen opiskelemaan parturikampaajaksi.

Charlotta ei ole koskaan ajatellut valintojaan suhteessa vanhempiinsa. Hän on parturikampaajan ammatissaan tyytyväinen. Charlotta uskoo, että jos hän olisi tahtonut lääkäriksi, vanhemmat olisivat kannustaneet samalla tavalla.

- Suomessa kaikille on jaettu samat pelikortit. Se on ihmisestä kiinni, että mitä haluaa ja mitä on valmis tekemään sen eteen.

Katso myös:

10 faktaa jotka sinun pitää tietää työelämästäsi

Lista, jonka avulla pärjäät työelämässä

8 virhettä, joita parikymppiset usein tekevät

Kuva: MVphotos

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney