Työhaastatteluun valmistautuessa iskee paniikki. Missä minä olen hyvä, mitä minä muka osaan? Kaikki meistä ovat hyviä jossain. Kavereiden kannustuksella löydät parhaat puolesi. 

Ystäväni on hakenut unelmiensa työpaikkaa. Hän on tehnyt hakemuksen huolellisesti ja saa kutsun haastatteluun. Onnittelen häntä, mutta ystäväni on innostuneen sijaan ahdistunut.

– Mitä oikein sanon siellä? En tiedä, mitä osaan, hän tuskailee.

Päätämme keksiä hänelle vahvuuksia yhdessä. Olet ahkera, sanon. Ja tulet toimeen kaikkien kanssa.

– Mutta niin kaikki muutkin tulevat! ystäväni parahtaa.

Vahvuuksien ja erityispiirteiden muotoileminen, oman osaamisen tunnistaminen, ei ole helppoa. Ilmiö on tuttu työelämän asiantuntijoille.

– Se ei ole vain nuorten ongelma. Myös pitkään työelämässä olleet miettivät, mitä he osaavat, sanoo psykologi Annamari Heikkilä.

Jotta voi tunnistaa omat vahvuutensa ja pukea ne sanoiksi, Heikkilä muistuttaa, että ensin pitää luopua uskomuksista. Monilla on itsestään negatiivisia käsityksiä, jotka eivät pidä paikkaansa. Käsitykset tulevat usein ulkopuolelta. Perhe on voinut sanoa, että ”meidän suvussa ei ole matikkapäätä”. Todellisuudessa tutkimusten mukaan ihminen on hyvä siinä, missä hän uskoo olevansa hyvä.

– Tämä on yksi 2000-luvun motivaatiotutkimuksen keskeisimmistä löydöksistä. Uskosta omaan pystyvyyteen tulee itseään toteuttava ennuste, Heikkilä sanoo.

Mikä sinua kiinnostaa?

Sen sijaan, että ajattelisit, mitä osaat tai et osaa, kannattaa miettiä, mistä olet kiinnostunut.

– Hyvä harjoitus on ajatella, että mitä tekisin, vaikka siitä ei maksettaisi mitään, uraneuvoja Arja Parpala vinkkaa.

Heikkiläkin kehottaa miettimään tunteita. Oletko iloisimmillasi tanssitunnilla vai kun pitchaat uusia ideoitasi? Mielekkään tekemisen tunnistamalla pääset osaamisesi jäljille. Ihmiset pitävät asioista, joissa ovat hyviä.

Parpala selvittää usein asiakkaidensa kanssa, mistä työtehtävistä he tykkäävät, mutta myös kenen kanssa he niistä nauttivat.

– Sitä kautta ihmisen sosiaaliset taidot tulevat esiin.

Jos tykkäät tehdä vaikkapa pienessä tiimissä itsenäisesti töitä, olet todennäköisesti tunnollinen vastuunkantaja, joka osaa antaa työrauhan. Se kannattaa sanoa ääneen.

Tee luonteenpiirteistä vahvuuksiasi

Tutkinnosta, kielitaidosta ja tietyn ohjelmiston hallitsemista on helppo puhua, mutta osaaminen on paljon mutkikkaampi asia. Parpalan mielestä osaamista ovat niin tiedot, taidot kuin verkostot ja luonteenpiirteetkin. Tiedot ovat koulutuksen ja lukemisen kautta omaksuttua nformaatiota. Taidot viittaavat kokemukseen ja kykyyn soveltaa opittua. Tietoa saa esimerkiksi koulusta ja kursseilta, taidot syntyvät harjoituksen kautta. Nykypäivänä osaamista ovat myös verkostot, Parpala muistuttaa. Ihmisen, jolla on hyvät verkostot, ei tarvitse osata kaikkea.

– Jos tunnet ihmisiä eri aloilta, pystyt luomaan osaamiskokonaisuuksia ja tarjoamaan asiakkaille paketteja, jotka ovat tosi arvokkaita. Hyviltä verkostoilta oppii aina lisää.

Luonteenpiirteet ovat niin ikään vahvuuksia. Heikkilä on samaa mieltä siitä, ettei omaa persoonaa pidä väheksyä.

– Voit kääntää vahvuudeksi vaikka sen, että olet aluksi tarkkailija ja introvertti. Mutta sen seurauksena olet huomannut, että osaat ottaa kaikkien mielipiteet huomioon. Se auttaa ryhmätöissä hyviin lopputuloksiin.

Pyydä kehuja ja kerro esimerkkejä

Paras tapa oman osaamisen tunnistamiseen on hakea palautetta ulkopuolelta. Ihmiset sokeutuvat omille vahvuuksilleen, koska niistä tulee heille arkipäivää. Parpala ehdottaa valitsemaan joukon ihmisiä, jotka tuntevat sinut eri yhteyksistä. Palautetta voi pyytää vaikka äidiltä, työnantajalta ja parhaalta ystävältä.

– Ulkopuoliset tunnistavat nopeasti ydinosaamisesi. Myös ihmisiltä, jotka eivät tunne sinua erityisen hyvin, voi saada kirkkaan ajatuksen.

Kun vahvuudet ovat selvillä, ne pitäisi vielä pystyä kertomaan uskottavasti. Tarinat ja esimerkit toimivat hyvin. Sen sijaan, että kerrot olevasi sosiaalinen ja ulospäinsuuntautunut, kerro, että olet teidän tiimistä se, joka tarttuu ensimmäisenä puhelimeen, kun pitää soittaa asiakkaalle.

Niin tärkeää kuin onkin tietää omat vahvuutensa, on myös tärkeää muistaa, että niitä täytyy aina päivittää. Kaikessa ei tarvitse olla hyvä heti, sillä tehdessä oppii. Se on hyvä neuvo, kun omien vahvuuksien esiintuominen jännittää.

– Voit olla hyvä, vaikka olet vasta matkalla, Parpala sanoo. 

Kuva: Imaxtree

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney