Kun muuttaa uuden opiskelupaikan tai työn perässä satojen kilometrien päähän, sosiaalisen elämän joutuu rakentamaan usein nollasta. Ulkopuolisuuden tunne painaa ja sopeutuminen on vaikeaa. Onko kaikki sen arvoista?

Kaupungissa asui vain Heidi Niinikosken, 25, mummo ja yksi lapsuusajan kaveri, kun Heidi saapui matkalaukkujensa kanssa uuteen kotiinsa, Jyväskylässä sijaitsevaan kahden hengen soluun. Taakse jäi Lohja, lapsuudenkoti, perhe ja ystävät. Muutto opiskelupaikan perässä oli Heidille selkeä päätös, koska hän halusi pois vanhoista ympyröistä.

– Tiesin, että suurin osa lukiokavereistani lähtee Helsinkiin tai Turkuun. Halusin kauemmas, Heidi kertoo.

Heidin tavoin moni nuori joutuu pohtimaan muuttoa vieraalle paikkakunnalle opiskelujen tai työpaikan takia, ja trendi näyttää olevan, että yhä useampi muuttaa kunnista kaupunkeihin. Innokkaimpia muuttajia ovat 20–24-vuotiaat. Muuttovoitto kaupunkialueilla on kiivennyt 2010-luvulla jo yli 20 000 ihmiseen vuosittain.

Isoihin kaupunkeihin muuttoa helpottaa se, että usein kaupungista löytyy myös muita kohtalotovereita. Heidin uusi kaveriporukka Jyväskylässä muodostui kuudesta hänen tapaansa tilastotiedettä opiskelevasta tytöstä, joista kukaan ei ollut kotoisin Jyväskylästä.

– Se sitoi hyvin yhteen. Näimme koululla, teimme tehtäviä yhdessä ja kävimme bileissä.

Heidi tunsi olonsa vapautuneeksi uusien ihmisten ympäröimänä, kun koulussa ei ollut ketään ihmistä, joka olisi tuntenut hänet ennestään. Kukaan ei ollut määrittelemässä häntä, eikä kenelläkään ollut hänestä ennakkokäsityksiä.

Monille muuttopäätöksen tekeminen ja ensimmäisten askeleiden ottaminen voivat kuitenkin olla liikaa. Tuttujen ihmisten ja rutiinien puuttuminen saa jäämään paikkakunnalle, vaikka työ- ja opiskelumahdollisuudet olisivat huonot tai jopa olemattomat. On selvää, että tuntuu kurjalta olla viimeinen, joka kuulee ystävän asuntokaupoista tai nähdä, kun sisarusten lapset ovat kasvaneet silmissä.

Kun ajattelee muuttoa satojen kilometrien päähän nykyisestä kodista, pienet asiat voivat tuntua ylipääsemättömiltä ja mittasuhteet vääristyä. Päänvaivaa saattavat aiheuttaa käytännön asiat, kuten uusien reittien oppiminen, ja julkisen liikenteen käyttö. Esteenä muutolle voi myös olla pelko siitä, että jää vanhan kaveripiirin tai tulevan opiskelija- tai työyhteisön ulkopuolelle.

Psykologi Marja-Leena Merosen mukaan suurimmat pelot ovat kuitenkin oman pään sisällä. Pähkäillessä uudelle paikkakunnalle muuttoa päätöksen tekemisessä painaakin usein henkilön usko omiin kykyihinsä.

– Todellisuus ei usein ole niin kamala kuin ajatellaan. Miksei voisi ajatella itsestä, että pärjään varmasti siinä missä muutkin? Meronen pohtii.

Rohkeasti ulkomaille

Emma-Linda Niskasaari, 31, muutti Oulusta Kööpenhaminaan mielenkiintoisen digimarkkinointityön perässä.

– Välillä olo oli yksinäinen, kun kaupungissa ei asunut perhettä tai yhtään ystävää, Emma-Linda sanoo.

Sosiaaliselle henkilölle, jolla on vanhalla asuinpaikkakunnallaan laaja kaveripiiri, yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden tunne saattaavat yllättää ja olla aluksi jopa shokki. Merosen mukaan sosiaalisella ihmisellä on kuitenkin se etu, että hänellä on jo valmiiksi kertynyt eväitä ongelmien ratkaisemiseksi. Itsetunnon kohentuminen synnyttää positiivisen kierteen: kun uskoo itseensä, on parempi mahdollisuus onnsitua ihmissuhteissa seuraavalla kerralla.

– Uudessa paikassa alkuhapuilua on kaikilla, mutta siitä selvittyään jää tunne, että pärjää, hän sanoo.

Emma-Linda saikin töistä heti ystäviä, jotka olivat kaikki samassa tilanteessa.

– Tunsin olevani sosiaalisempi, koska minun piti nähdä enemmän vaivaa verkostojen luomiseen.

Suomesta muutetaan ulkomaille koko ajan enemmän. Kun välimatkat ovat pitkiä, netti on hyvä tapa löytää kohtalotovereita ja muodostaa suhteita. Emma-Linda piti Tanskassa yhteyttä perheeseensä ja ystäviinsä Skypen ja sosiaalisen median kautta. Some voi kuitenkin saada olon tuntumaan välillä orvolta, kun ystävät kotipaikkakunnalla postaavat tarinoita hauskoista illanvietoistaan. Se ei myöskään korvaa aitoa kanssakäymistä, ja voi tuntua, että kaukana oleville ystäville ei viitsi kertoa kaikista arkisimmista huolista.

Meronen muistuttaa, että jos haluaa muodostaa sosiaalisia suhteita, ei kannata jäädä neljän seinän sisään odottamaan. Emma-Lindalle tekemistä löytyi joogatunneilta, kielikurssilta ja sosiaalisten verkostojen kautta.

– Aina kun lähti mukaan erilaisiin juttuihin, ne poikivat lisää tuttuja ja kutsuja tapahtumiin, hän kertoo.

Toiseen maahan muuttaessa on otettava huomioon erilaisia asioita kuin Suomen sisäisessä muutossa. Tanskaan muuttaessa on esimerkiksi ilmoitettava itsensä väestörekisteriin, hankittava sosiaaliturvatunnus ja aukaistava pankkitili. Asioiminenkin onnistuu usein vain tanskan kielellä.

– Omalta mukavuusalueelta poistuminen kasvatti itsetuntoa. Kynnys uusien asioiden kokelemiseen madaltui, Emma-Linda kertoo.

Hän uskalsi muuttaa Kööpenhaminassa asumisensa jälkeen Suomeen Pudasjärvelle, jossa aloitti työt fysioterapeuttina. Hän tunsi paikkakunnalta vain siellä asuvan siskonsa.

Toisiin voi tukeutua

Heidi ei seurustellut opiskelujensa alkuaikoina, joten häneltä kysyttiin usein, onko hän yksinäinen?

– Minulla ei kuitenkaan koskaan ollut sellaista oloa, Heidi sanoo nyt.

Yksinäisyyden kokemus onkin yksilöllistä, eikä yksin oleminen aina tarkoita yksinäisyyttä. Mielenterveyden keskusliiton mukaan vapaaehtoinen yksinolo antaa mahdollisuuden itsetutkiskeluun ja tukee itsenäisyyttä.

– Muuttaminen uuteen kaupunkiin avartaa elämää ja maailmaa. Silloin on mahdollisuus oppia uutta ja tutustua uusiin ihmisiin, Meronen kertoo.

Kaikilta ystävystyminen ei kuitenkaan käy luontevasti. Merosen mukaan aikaisemmat sosiaaliset kanssakäymiset vaikuttavat siihen, miten helposti sopeutuu uusien ihmisten joukkoon.

– Jos on aikaisemmin kokenut uusiin ihmisiin tutustumisen hankalaksi tai on muuten luonteeltaan ujo tai vetäytyvä, se voi tehdä vielä aremmaksi ja lisätä yksinäisyyden tunnetta, hän sanoo.

Meronen kannustaa ottamaan osaa opiskelijayhteisön toimintoihin ja tapahtumiin, jotka tähtäävät siihen, että opiskelijalla olisi mahdollisimman hyvä ja turvallista opiskella. Esimerkiksi maanlaajuinen Nyyti ry järjestää opiskelijoille hengailuiltoja ja nettitoimintaa, jossa tarjotaan yksin eläville mahdollisuus tutustua toisiinsa. Myös kunnan järjestämiin tapahtumiin kannattaa osallistua. Tutoreiden eli vanhempien opiskelijoiden kanssa voi puhua ongelmista ja halutessaan ottaa yhteyttä opiskelijaterveydenhoitoon tai kunnan terveyspalveluihin.

Kuva: iStock

– Toisen kanssa voi pohtia tarkemmin, onko yksinäisyys jotain sellaista, mitä on aina kokenut ja mitä sille voisi tehdä, Meronen kertoo.

Hän muistuttaa, että yksinäisyyden tunnetta voi lievittää pitämällä alkuun tiiviimmin yhteyttä kotipaikkakuntaan ja perheeseen. Heidiä koti-ikävä ei ehtinyt vaivata Jyväskylässä, sillä hän soitteli jatkuvasti kotiin ystävilleen ja perheelleen sekä vieraili vanhalla kotipaikkakunnallaan joka toinen kuukausi. Hän sopeutui uuteen kaupunkiin hyvin, vaikka kaikki ei mennytkään aivan suunnitelmien mukaan. Sukset menivät ristiin kämppiksen kanssa ja Heidi koki pettymyksen opinnoissaan, kun ala ei tuntunutkaan omalta. Hän aloitti seuraavana vuonna yhteiskuntapolitiikan opinnot Jyväskylässä, koska halusi jäädä kaupunkiin. Siellä olivat nyt hänen ystävänsä ja omat uudet ympyränsä.

– Uskon, että itsenäistyin nopeammin kuin ne, jotka jäivät Lohjalle tai ne, jotka muuttivat Helsinkiin. He kävivät useammin lapsuudenkodissaan ja olivat tiiviisti vanhoissa kaveriporukoissaan. Se, että uskalsin lähteä ja löysin uusia hyviä ystäviä, lisäsi uskoa itseen ja siihen, että pärjään. En olisi lainkaan sama ihminen, jos en olisi muuttanut pois. 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney