Viime keväänä aviomiehestään eronnut kirjailija Elizabeth Gilbert on löytänyt uuden rakkaan.

Kaikkien aikojen suosikkikirjoihimme kuuluvan Eat, Pray, Loven vuonna 2006 kirjoittanut Elizabeth Gilbert, 47, kertoi kesällä eroavansa pitkäaikaisesta kumppanistaan Jose Nunesista, 63. Pari meni naimisiin vuonna 2007.

- Koska olen vuosien varrella jakanut henkilökohtaisia asioitani niin tiiviisti, minusta tuntuu, että haluan jakaa tämänkin teidän kanssanne. Olen eroamassa miehestäni, jonka monet teistä tuntee "Felipenä" - miehestä, johon rakastuin Eat, Pray, Love -matkani lopussa, hän kirjoitti Facebook-sivullaan heinäkuussa. 

Tekstin loppuun hän oli linkittänyt Jack Gilbertin Failing and Flying - nimisen runon, jonka toivoi auttavan myös muita samankaltaisessa elämäntilanteessa kamppailevia. 

Pakko myöntää, että mekin menimme tuolloin hieman paniikkiin: jos jopa ihmissuhdegurumme Elizabeth Gilbert epäonnistuu rakkaudessa, mitä toivoa meillä muilla ylipäätään on?

Uusimmassa Facebook-päivityksessään Elizabeth kertoo kuitenkin kääntäneensä elämässään nyt uuden sivun. Hän kirjoittaa nimittäin olevansa rakastunut toiseen naiseen, parhaaseen ystäväänsä Rayya Eliakseen

– Tänä keväänä kuulin uutisen, jonka tiesin muuttavan elämäni ikuisesti. Parhaalla ystävälläni Rayya Eliaksella diagnosoitiin haima- ja maksasyöpä – sairaus, johon ei ole lääkettä.

– En ainoastaan rakasta Rayyaa; olen rakastunut Rayyaan. Minulla ei ole enää aikaa kieltää totuutta. 

10 vuotta Eat, Pray, Loven jälkeen

Kulttimaineeseen nousseessa, Elizabethin omiin kokemuksiin perustuvassa Eat, Pray, Love -kirjassa 35-vuotias päähenkilö turhautuu elämäänsä Yhdysvalloissa. Hän eroaa aviomiehestään, masentuu ja päättää lähteä maailmalle etsimään itseään ja onneaan. Ensimmäisenä hän suuntaa Italiaan, missä tarkoituksena on saada takaisin kyky nauttia elämästä. Seuraavana vuorossa on Intia, missä hengellisyys löytyy joogan ja meditaation avulla. Lopulta tasapaino saavutetaan Indonesiassa. Balilta löytyy myös suuri rakkaus, 17-vuotta vanhempi Felipe. 

Hittikirjasta on tehty myös leffa, jonka pääroolia näytteli Julia Roberts. Felipenä nähtiin espanjalaiskomistus Javier Bardem. Eat, Pray, Love -kirja sai jatkoa vuonna 2010, kun Elizabeth kirjoitti jatko-osan Committed: A Skeptic Makes Peace with Marriage. Tänä vuonna julkaistussa Eat Pray Love Made Me Do It -kirjassa tavalliset naiset kertovat, kuinka alkuperäinen tarina innosti heidätkin elämänmuutokseen.

Elizabeth on todellakin kannustanut naisia ympäri maailmaa seuraamaan rohkeasti unelmiaan (kyllä, mekin olemme matkanneet kirjan innoittamana Balille joogaamaan ja guruja tapaamaan). Time-lehti valitsikin Elizabethin vuonna 2008 sadan vaikutusvaltaisimman henkilön listalleen Dalai Laman ja Barack Obaman rinnalle.

Eat Pray Love -kirjasta ilmestyi vuonna 2007 myös suomenkielinen versio Omaa tietä etsimässä – Italiassa, Intiassa ja Indonesiassa.

Reissattuaan yli vuoden maailmalla Elizabeth avasi Josen kanssa New Jerseyyn kaakkoisaasialaisia tavaroita myyvän Two Buttons -liikkeen. Sittemmin ex-pariskunta on luopunut sivubisneksestään.

Vuonna 2010 ensi-iltansa saaneessa Eat, Pray, Love -leffassa päärooleissa nähtiin Javier Bardem ja Julia Roberts.

P.S. Kannattaa kuunnella myös Elizabethin luovuutta käsitteleviä Magic Lessons -podcasteja täältä. Ne ovat jatkoa vuonna 2015 julkaistulle Big Magic: Creative Living Beyond Fear -kirjalle.

Kuvat: MVPhotos

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney