Cosmopolitanin päätoimittaja Stina Mäntyniemi keksii parhaat
ideansa lenkillä ja tietää, että stressaamisesta on harvoin hyötyä.

MARIA LIETO Kuvat JUHA SALMINEN

7.45 Päivä käyntiin hikoilemalla

Stina aloittaa aamunsa kuntosalilla. ”Urheilu on edellytys sille, että pystyn tekemään ajatustyötä.” Stina on jo herättyään selannut läpi uutiset, sähköpostinsa, Instagramin, Facebookin ja Snapchatin. Tuoreimmista tapahtumista on oltava jatkuvasti ajan tasalla. Keskittymistä vaativia tehtäviä on usein helpointa tehdä kotona heti aamulla, kun ajatus kulkee kirkkaasti, eikä ympärillä ole hälinää.

9.45 Viisaat päät yhteen

Saavuttuaan toimitukseen Stina miettii yhdessä Community Managerin Maria Liedon kanssa nettiin sopivia juttuaiheita. ”Jos mieleen tulee asia, joka tekee heti mieli kertoa parhaalle ystävälle, se todennäköisesti kiinnostaa muitakin.” Cosmopolitanin verkko on uudistumassa, ja siihen liittyvä aikataulu käydään läpi koko tiimin kesken. Media-ala on haastava, ja taloustilanteen muutokset näkyvät nopeasti. ”Toisaalta esimerkiksi digitaalisuuteen liittyy paljon mahdollisuuksia, joiden potentiaalia ei ole vielä nähty.”

10.00 Palautusjuomaa ja suunnittelua

Joka maanantai toimitus käy yhdessä läpi tulevan lehden tilanteen. Seuraavan numeron painoonmenoon on enää viikko. Ennen sitä jokainen juttu täytyy vielä hioa täydelliseksi. Viikkopalaverissa jutellaan myös tulevan viikon tapahtumista ja työtilaisuuksista, joita on usein virka-aikojen ulkopuolella. ”Elän suunnitelmallista arkea. Perusraamien on oltava kunnossa, jotta homma toimii. Turhasta ei kannata stressata.”

11.00 Ankaraa näpyttelyä

Stina vastailee sähköposteihin pitkin päivää, yleensä puhelimellaan. Päätoimittajan työhön kuuluu paljon hallinnollisia asioita, kuten laskujen läpikäymistä ja ylitöiden hyväksymistä. Lisäksi Stina pitää aktiivisesti yhteyttä yhteistyökumppaneihin ja sidosryhmiin. Cosmopolitan ilmestyy 64 eri maassa, ja sen päämaja on New Yorkissa. ”Kuuluminen maailmanlaajuiseen Cosmo-yhteisöön antaa meille sisäänkäynnin suureen maailmaan.”

11.30 Lounasta purkista

Nam, lounasboksista löytyy jauhelihaa, herne-maissi-paprikaa, pastaa ja kananmunaa. Stina ei malta olla vilkuilematta sähköpostejaan. ”Työaikani on joustava, mutta toisaalta olen koko ajan töissä. Tosin tuskin kukaan luovan alan ihminen työskentelee tasan kahdeksasta neljään.” Stina kirjoittaa parhaillaan naisille suunnattua urakirjaa. ”Pyrin jatkuvasti oman mukavuusalueeni ulkopuolelle ja etsin uusia haasteita. Tämä ala tarjoaa siihen hyvin mahdollisuuksia.”

12.30 Katse kohti kevättä

Päätoimittajan on tärkeää olla kartalla tulevan kauden isoista trendeistä. Stina tutustuu PR-toimisto Spaltin Riikka Hentusen johdolla tulevan vuoden pre spring -mallistoihin. Muoti- ja kauneusjuttuja kuvataan yleensä ainakin kerran kuussa Sanoman omalla studiolla. Kuvauksissa on mukana jutusta vastaava toimittaja ja AD. Stina pyrkii osallistumaan aina, kun mahdollista.

13.30 Dream team

Stina ja toimitussihteeri Linda Forss käyvät läpi seuraavan lehden printtejä. ”Olen todella ylpeä toimituksestani. Meillä on aina hauskaa, vaikka olisi kuinka kiire. On tärkeää kerätä ympärilleen oikeanlaisia ihmisiä.” Stinan mielestä tiimille on pitää voida antaa vastuuta ja luottaa siihen, että jokainen pärjää omalla vahvuusalueellaan itsenäisesti. ”Esimiehen tehtävä on huomata muiden vahvuudet ja tarjota parhaat mahdolliset edellytykset niiden kehittämiselle.”

14.00 Kaksi tuntia kokouskopissa

Stina pitää palaveria Me Naisten ja Glorian päätoimittajien kanssa. Cosmopolitan on osa Sanoma-konsernia, ja Stinalla on paljon kollegoita myös oman tiimin ulkopuolella. Tärkeimmät työtehtävät eivät liity lehteen, vaan suurempien linjojen miettimiseen. ”Työssä on voitava kehittyä ja oppia jatkuvasti uutta. Työn täytyy vähän haastaa, muuten tylsistyn nopeasti.”

16.00 Meikkipurkit ojennukseen

Stina palaa vielä toimitukseen tarkistamaan, että kaikki on kunnossa. ”Työni on todella liikkuvaa. Ehdin usein olla koneen äärellä vain parikymmentä minuuttia kerrallaan.” Stina päätyi alalle puolivahingossa opiskeltuaan viestintää ja päätoimitettuaan Valtiotieteellisen tiedekunnan ainejärjestölehteä Tutkainta. Hän suosittelee tarttumaan ennakkoluulottomasti erilaisiin tehtäviin. ”Työskentelin välivuotenani Taksikeskuksessa. Siitä oli yllättävää hyötyä, kun Iltalehdessä kysyttiin kokemustani vuorotyöstä.”

16.30 Hyvät pärjäävät aina

Työpäivän päätteeksi tiimi kokoontuu vielä AD Taina Korhosen koneen ääreen ideoimaan lehden kansiotsikoita. ”Ideoita on aina hyvä pallotella jonkun kanssa. Parhaat jutut syntyvät porukalla.” Media-alalle haluavia Stina neuvoo opiskelemaan monipuolisesti ja uskomaan itseensä. Hyville tekijöille on aina tilaa. ”Kannattaa luottaa omiin taitoihinsa eikä pelätä epäonnistumista. Tärkeintä on, että uskaltaa tarttua haasteisiin.” 

Työnkuva:

Stina Mäntyniemi, 27, on Cosmopolitanin päätoimittaja.

 

Koulutus:

Valtiotieteiden kandidaatti. Aikoo valmistua maisteriksi syksyllä 2016.

 

Työkokemus:

Työskennellyt toimittajana Iltalehdessä, toimitussihteerinä ja -päällikkönä Cosmopolitanissa sekä toimitussihteerinä Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä.

 

Työpäivän

pituus:

7–12 tuntia.

 

Kielitaito:

Englanti, ruotsi, saksa ja ranskan alkeet.

 

Tärkeimmät

työvälineet:

Tietokone ja puhelin.

 

Motto:

Great things never come from comfort zones.

 

Nainen, jota

ihailen:

Jutta Gustafsberg on terveellisten elämäntapojen puolestapuhuja, joka ei ole lannistunut vastoinkäymisistä, vaan kääntänyt ne voitoiksi. Lisäksi hän on mielettömän mukava.

Lady Gagan, 30, vierailu James Cordenin uusimmassa Carpool Karaoke -jaksossa todisti taas, kuinka uskomattoman lahjakas laulaja hän todella on.

Kaksikko duetoi automatkalla muun muassa Gagan hittibiisit Bad Romancen, Pokerfacen ja Edge of Gloryn. Lisäksi Gaga esitti kaksi uutta kappaletta, Perfect Illusionin ja Million Reasonsin, viime perjantaina julkaistultaan Joanne-albumiltaan. Varsinkin Million Reasonsia olemme kuunnelleet repeatilla levyn ilmestymisestä lähtien.

Jakson aikana Gaga kertoo myös muun muassa kirjoittaneensa useimmat biisinsä alle kymmenessä minuutissa, omistavansa yli 400 kappaletta Michael Jacksonille kuuluneita vaatteita ja saaneensa ajokortin vasta muutama kuukausi sitten. James haastaakin Gagan ajamaan autoaan, mikä osoittautuu yllättävän haastavaksi tehtäväksi. Lisäksi saimme selvyyden siihen, mitä ihmettä Bad Romance -biisin lyriikoissa oikein yritetään sanoa. Katso video alta!

 

 

 

 

 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman