Jenkeissä lukiovaihdossa ollut Iida Tuominen kertoo, millaista opiskelu jenkkilukiossa todellisuudessa on.

Moni haaveilee lukiovaihdosta Jenkeissä, mutta Iida Tuominen, 20, uskalsi toteuttaa haaveensa. Etu-Töölön lukion kasvatti lähti lukion toisella luokalla, syksyllä 2013 lukiovaihtoon The Gunnery -nimiseen kouluun Connecticutin osavatioon, pieneen Washingtonin kaupunkiin. Koulu oli yksityinen boarding school eli sisäoppilaitos. Lähialueilta tulevien oppilaiden lisäksi koulussa oli vaihto-oppilaita ympäri maailmaa. Toki vaihtariksi voi mennä myös perinteisempään lukioon, missä suurin osa oppilaista on jenkkejä ja asuntolan sijaan asutaan perheissä.

- Mahdollisuuksiin pitää tarttua, jos niitä tulee eteen. Olen aina ollut tosi sosiaalinen ja kiinnostunut matkustamisesta ja kansainvälisyydestä, joten jenkkikulttuuri sopii minulle. Hyödyn vaihdosta tulevaisuudessa myös suhteiden kannalta, Iida kertoo.

Pitkä hakuprosessi

Lukiovaihtoon voi hakea vaihto-oppilasjärjestön kautta tai ottamalla itse yhteyttä suoraan kouluihin. Iida haki lukiopaikkaa Universal Players -nimisen järjestön kautta. Järjestö välittää erityisesti urheilevia nuoria eri lukioihin.

- Hakeminen meni helposti ja jouhevasti, sillä järjestö hoiti koko hakuprosessin. Jälkeenpäin ajateltuna olisin voinut hakea kouluun ilman järjestöä. Se olisi vaatinut paljon työtä ja googlettamista, mutta olisi tullut paljon halvemmaksi. Järjestöt ottavat yleensä tuhansien eurojen välityspalkkion.

Järjestöistä ja kouluista kannattaa ottaa selvää hyvissä ajoin.

- Ei pidä kuunnella sokeasti, kuinka hyviä järjestöt tai koulut sanovat olevansa, vaan kannattaa ottaa itse selvää eri vaihtoehdoista. Boarding schooliin voi hakea ilman järjestöä. Perinteiseen vaihtoon kannattaa mielestäni hakea järjestön kautta, koska he tuntevat lukiovaihtareita majoittavat perheet.

Yksi Iidan kouluvuosi maksoi 50 000 euroa ja lisäksi vaihtarijärjestö otti välityspakkion. Koulumaksuun sisältyi asuminen asuntolassa, ruuat, kuljetukset ja vakuutukset.

- Yksityisiä kouluja on halvempia ja kalliimpia. Julkinen lukio taas tulee huomattavasti halvemmaksi, Iida kertoo.

Ulkomailla opiskeluun on mahdollista hakea myös stipendejä. Neuvoja voi kysyä vaikkapa omasta koulusta, vaihto-oppilasjärjestöstä tai Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO:sta. Hyviä vinkkejä on koottu myös maailmalle.net -sivustolle.

Usein lukiovaihtoon haetaan jopa vuosi ennen lähtöä, mutta Iida keksi ajatuksen lähdöstä vasta pari kuukautta ennen kuin aloitti lukiovaihdon Jenkeissä. Alkoi intensiivinen hakuprojekti. Aluksi Iida puhui Skypen kautta agentille, joka arvioi kielitaidon, haastatteli Iidan koulujen puolesta ja esitteli häntä eri kouluille. Sen jälkeen kiinnostuneet koulut haastattelivat Iidaa Skypen välityksellä.

- Minulta kysyttiin peruskysymyksiä, kuten miksi haluan vaihtoon juuri tähän kouluun ja mitkä ovat lempiaineitani. Lisäksi kirjoitin motivaatiokirjeen ja kaksi esseetä: kokemuksesta, joka kasvatti minua ja toinen henkilöstä, jota ihailen, Minun piti näyttää, että pärjään koulussa. Todistuksessani oli kasia ja seiskaa, enkä olisi päässyt hienoimpiin ja arvostetuimpiin kouluihin. Olen silti tyytyväinen kouluuni, joka oli yliopistoon valmistava, korkeatasoinen ja vaativa.

Kun koulupaikka oli varmistunut, Iidan piti vielä anoa opiskelijaviisumi Yhdysvaltain suurlähetystöstä.

Kovaa työtä

Iidan mielestä jenkkilukio oli positiivisesti erilainen, vaikka tuntitarjonta ei juuri poikennut suomalaisesta lukiosta.

- Pakollisia aineita olivat äidinkieli eli englanti, matematiikka, vieras kieli ja tiede, kuten biologia tai kemia ja kaksi taideainetta. Yhteiskuntaopin sijasta opiskeltiin taloustietoa, historia keskittyi Amerikan historiaan ja vieraaksi kieleksi valittiin ranska, espanja tai mandariini. Matematiikan vaikeammat kurssin eivät olleet mitään Suomen pitkään matikkaan verrattuna. Eli matikkaa on petrattava nyt, kun haen Kauppakorkeakouluun.

Koulua oli kuutena päivänä viikossa, seitsemän tuntia päivässä. The Gunnery -koulussa oli jokaisen koulupäivän jälkeen parin tunnin pakolliset urheilutreenit. Urheilullisella Iidalla oli monen vuoden salibandytausta. Se auttoi koulussa, jonka vuosiohjemaan kuului kolmen eri lajin harrastaminen. Iida valitsi maahockeytä, joogaa, tennistä ja laskettelua.

Keskiviikkoisin ja lauantaisin koulu loppui jo kahdeltatoista, koska silloin oli pelipäivä. Sunnuntait kuluivat esseiden kirjoittamiseen. Joissain kouluissa saattaa lisäksi olla sunnuntaisin pakollinen kirkkokäynti.

Tunnit olivat interaktiivisia ja arvosanoja sai myös osallistumisaktiivisuudesta.

- Suomessa matikan tunnilla saattoi olla 30 oppilasta ja puolet opetuksesta tapahtui kännykällä. Jenkeissä maksimi luokkakoko oli kymmenen. Istuimme rinkiin laitetuissa pulpeteissa. Koska oppilaita oli niin vähän, oli pakko opiskella ja osallistua.

Tunneilla oli tiukka kuri. Kännyköitä ei saanut olla näkyvillä ja asuntolasta sai iltakahdeksan jälkeen poistua vain opiskelemaan kirjastoon. Kahdeksasta kymmeneen oli pakko tehdä läksyjä. Opettajat kiersivät huoneet läpi ja katsoivat, että kaikki opiskelevat. Jos arvosanat eivät olleet hyviä, joutui pakolliseen lisäopetusryhmään. Henki oli kilpailullinen ja kaikki halusivat suoriutua hyvin arvosanoin.

- Se pisti minutkin opiskelemaan täysillä. En tsempannut lukion ekalla tarpeeksi. Suomessa oli helppo piiloutua matikan tunnilla takapulpettiin katsomaan Netflixiä. Jenkeissä tein tosi paljon töitä ja koulunumerot kohosivat. Arvosanat olivat asteikolla 1–8, ja minulla oli tosi paljon kaseja. Suomessa opiskelu oli itsenäisempää ja siksi raskaampaa. Jenkeissä kaikki oli organisoitua ja päivät oli tehty valmiiksi.

Iida viihtyi Jenkeissä niin hyvin, että päätti suorittaa siellä koko lukion.

- Jenkeissä lukio kestää neljä vuotta, jolloin Suomen yhdeksäs luokka vastaa Jenkeissä lukion ekaa. Jouduin ottamaan lisää kursseja, jotta sain kirittyä muut kiinni. Lisäksi opetusohjelmaan kuului 30 tuntia vapaaehtoistyötä, minkä suoritin kesälomalla Suomessa mummini vanhainkodissa.

Lukiovaihtoon lähtijöiden on hyvä tietää, että jenkkilukion kursseja ei välttämättä saa hyväksiluettua Suomessa.

- Jos olisin palannut Suomeen, olisin saanut hyväksiluettua ehkä pari enkun ja ranskan kurssia vaikka opiskelin ahkerasti.

Vapaailta New Yorkissa

Etu-Töölön lukiossa oli tuhat oppilasta. Jenkeissä oppilaita oli muutama sata, joten kaikki tunsivat toisensa.

- Suomessa piti kuulua cooliin porukkaan. Leffojen perusteella jenkkikouluissa on kuppikuntia, mutta sellaista ei ollut todellisuudessa ollenkaan. Parasta koulussa oli yhteisöllisyyden tunne. Meillä oli jatkuvasti koko koulun tapahtumia kuten jenkkifudiskilpailuja. Kaikki kannustivat toisiaan ja kaikki olivat toisensa kavereita. Jenkeissäkin kiusattiin, mutta opettajat puuttuivat tapauksiin välittömästi.

Vapaalla Iida hengasi lukiokavereidensa kanssa.

- Oli mahtavaa asua asuntolassa ystävien kanssa 24/7. En tiedä mikä olisi sen ikäisenä parempaa. Lauantaisin oli vapaailta, jolloin menimme leffaan tai lähistöllä asuvan kaverimme luo yökylään.

Lisäksi Iida kävi usein parin tunnin ajomatkan päässä New Yorkissa tapaamassa kavereitaan.

- Shoppailin, kävin ravintoloissa ja erilaisissa riennoissa kuten Broadwaylla katsomassa näytelmiä. Rakastuin Upper East Sideen, Sohoon ja Downtowniin. Koulun vierailujen kautta Nykin museot, kuten Metropolitan ja Guggenheim tulivat tutuiksi.

Vaihtarivuosi oli kasvattava kokemus.

- Koululla tunsin itseni lapseksi, mutta kun kävelin yksin illalla New Yorkin katuja, tunsin itseni aikuiseksi. En varmaan asuisi nyt omassa asunnossa poikaystäväni kanssa ellen olisi ollut Jenkeissä ja oppinut huolehtimaan itsestäni ja laskujen maksamisesta.

Vinkkejä vaihtareille

Amerikassa ei ole ylioppilaskirjoituksia, mutta lukion suoritettua saa high school diploman. Moni on huolissaan siitä, voiko jenkkilukion papereilla hakea Suomen yliopistoihin ja korkeakouluihin.

- Voi hakea. Haen tänä kevään Kauppakorkeakouluun pääsykoepisteiden perusteella. Jälkeenpäin ajatellen olisin voinut hakea Jenkeissä lukioon, missä voi suorittaa IB-tutkinnon. Silloin olisin voinut hakea kauppikseen yhteispistekiintiössä, Iida kertoo.

Iida sai kaksi yliopistopaikkaa Jenkkeihin ja yhden Sveitsiin. Yliopistovuosi Jenkeissä maksaa noin 60 000–70 000 euroa, joten Iida päätti hakea Kauppakorkeakouluun.

Iida rohkaisee hakemaan lukiovaihtoon, mikäli vähänkään kiinnostaa.

- Vaihtovuodesta ei kannata stressata, sillä kaikki tulee menemään hyvin. Vaihto-oppilaita ottavat koulut, opettajat ja oppilaat ovat tottuneita siihen, että ihmisiä tulee ympäri maailmaa.

Iida haluaa antaa vielä pari vinkkiä tuleville vaihtareille.

- Kaikki tulee maksamaan enemmän kuin mitä kuvittelee, joten matkakassaa kannattaa kerryttää hyvissä ajoin. Reissussa kannattaa olla yhteydessä kavereihin ja sukulaisiin, sillä muuten kaveripiiri kaikkoaa nopeasti. Kun palasin Suomeen, kaikilla olikin aivan uudet kuviot.

Kuva: MVPhotos

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney

#nailittoendit

Monet julkkismiehet ovat viime aikoina esitelleet Instagramissa kirkkailla väreillä lakattuja kynsiään. Mitä ihmettä? Kyseessä on australialaisen Polished Man -kampanjan tukeminen, jonka tavoitteena on kerätä rahaa seksuaalista väkivaltaa kokeneiden lasten avuksi. 

Zac Efron on yksi Polished man -kampanjan puolesta kyntensä lakannut mies. Instagramissa julkaisemassaan kuvassa Zac esitteli oranssiksi lakattua etusormeaan ja haastoi mukaan kuuluisia ystäviään. Mies kertoi vastaanottaneensa haasteen aussinäyttelijä Chris Hemsworthilta, joka niin ikään poseeraa Instagram-kuvassaan yksi kynsi lakattuna. 

Mutta mistä kampanja on saanut alkunsa ja miksi vain yksi kynsi kuuluu lakata? Polished Manin takaa löytyvän YGAP-organisaation toimitusjohtaja Elliot Costello järkyttyi kuullessaan, että joka viides lapsi ympäri maailmaa joutuu seksuaalisen tai fyysisen väkivallan uhriksi ennen 18 ikävuotta. Siksi yksi sormi viidestä lakataan lokakuun ajan kestävässä kampanjassa. Polished Man -kampanja on kerännyt jo yli puoli miljoonaa euroa lasten auttammiseksi.  Nyt haaste on heitetty muun muassa Tom Hiddlestonille ja Mark Ruffalolle.


 

Alkupeärinen juttu: Refinery29
Kuvat: MVPhotos, Instagram