Kesä tuo mukanaan ihanat, valkoiset tennarit – ja niiden ikuisen putsaamisen ja pesemisen. Kokosimme yhteen hyödyllisimmät vinkit valkoisten kenkien puhdistamiseen.

1. Kuinka saan puhdistettua likaiset tennarini?

Popot pesukoneeseen

Likaisten tennareiden tai lenkkareiden heittäminen pesukoneeseen tuntuu usein helpoimmalta vaihtoehdolta ja toimiikin kevyesti likaantuneisiin kenkiin. Kun pesukoneen pikaohjelmaan heittää mukaan vielä kulahtaneen pyyhkeen, kengät eivät hakkaa rumpua ja kolhi pesukonetta.

– Luulisin, ettei minkään kenkien hoito-ohjeessa kehoteta laittamaan kenkiä pesukoneeseen, joten virallinen suositukseni on yrittää pestä valkoiset kangaskengät käsin pesuaineen ja harjan kanssa. Pesukoneessa esimerkiksi kenkien liimaukset saattavat pettää, Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku kommentoi.

– Epävirallisesti tiedän kuitenkin, että jotkut ovat laittaneet tennarit pesupussiin ja koneeseen ihan hyvin tuloksin, hän lisää.

Liotus kloriitissa

Rankin valkaisukeino on kenkien liottaminen valkaisuaineessa. Pestyjä tennareita voi liottaa vedellä ja kloriitilla täytetyssä ämpärissä yön yli ja harjata vielä sen jälkeen likaisimmat kohdat puhtaiksi. Kloriittikäsittelyn jälkeen kengät pestään uudelleen pesukoneessa, ja ne hohtavat jälleen valkoisina.

– Onhan kloriitti tosiaan valkaisevaa, mutta ympäristölle ja terveydelle haitallista ainetta, eikä sitä mielestäni tulisi käyttää kotioloissa kuin äärimmäisissä tapauksissa. Kloriitti ei sovi kaikille materiaaleille, enkä uskaltaisi liottaa kenkiä aineessa noin pitkään. Jos sitä kuitenkin tahtoo käyttää, kädet pitää suojata kumihanskoin ja mahdollisten höyryjen hengittämistä täytyy välttää. Kloriitti saattaa ärsyttää ihoa ja kloriittiroiskeet pilata vaatteet tai muut tekstiilit, Jerkku sanoo.

Ihmeaineet käyttöön

Monet putsaavat tennareitaan pyykinpesuaineen sijaan muilla aineilla. Kenkien muoviosia saatetaan hangata kynsilakanpoistoaineella, kangaskenkiä puhdistaa matonpesuaineella ja kenkiä liottaa esimerkiksi valkoviinietikassa valkoisen lopputuloksen toivossa.

– Näitä voi kokeilla. Itse olen käyttänyt kenkien kumiosien puhdistamiseen kaupoissa myytävää taikasientä ja ollut todella tyytyväinen tuloksiin, Jerkku suosittelee ja lisää lopuksi:

– Kaikki luetellut kenkien pesuyritykset ovat täysin omalla vastuulla, sillä koskaan ei voi tietää, kuinka kangas ja liimaukset reagoivat vahvoihin aineisiin ja vesipesuun. Jos kengät ovat kuitenkin jo lentämässä roskikseen ilman pesua, mikään ei estä kokeilemasta kaikkia keinoja.

2. Kuinka pääsen eroon ikävästä hajusta?

Huolehdi hygieniasta

Helpoin keino pitää hajut poissa on pitää jalat kuivina ja käyttää talkkia sekä suosia luonnonkuituisia sukkia ja pestä ne tarpeeksi korkeassa lämpötilassa.

– Sukat pitää vaihtaa säännöllisesti, mutta myös kenkiä kannattaa vaihdella ja antaa niille välipäiviä käytöstä, Jerkku muistuttaa.

Pakasta kengät

Suosittu hajujenhäätövinkki on myös kenkien pakastaminen. Kenkien muovipussissa pakastimessa pitäminen poistaa hajuja aiheuttavat bakteerit ja saa kengät tuoksuttomiksi.

– Kyllä pakkanen voi tehota. Kenkiä kannattaisi muutenkin tuulettaa säännöllisesti, Jerkku sanoo.

Kaivele keittiökaappeja

Hajuja voi yrittää poistaa myös erilaisilla, vuorokaudeksi kenkien sisään laitettavilla aineilla. Monet vannovat esimerkiksi, että talouspaperiin käärityt sitruunankuoret, etikkaan kostutettu paperituppo, imuriin tarkoitetut hajustepallot, kissanhiekka ja kenkiin ripoteltu ruokasooda poistavat hajut tehokkaasti.

– Kaikkea saa tietysti kokeilla, ja nämähän ovat hauskoja vanhan kansan kikkoja! Eri asia on sitten se, tepsivätkö ne kaikkiin tilanteisiin vai eivät, Jerkku vastaa naurahtaen.

Asiantuntijana Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku.

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney