Vaikka peto on irti, Antti Tuisku on tasapainoisempi, rauhallisempi ja itsevarmempi kuin koskaan. Henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin saavuttaminen on vaatinut Facebook-lakon, terapiaa ja toimivan arjen.

Studion lattia on täynnä höyheniä. Niiden keskellä seisoo laulaja Antti Tuisku, 32, parrassaan ja sinisessä tukassaan. Höyheniä on liimautunut hänen paljaisiin käsivarsiinsa, osa on jopa hänen suussaan. Vaikka Antti on tullut kuvauksiin kesken laivakiertueensa, väsymys ei näy missään. Oikeastaan hän on viilettänyt paikasta toiseen viimeisen vuoden ajan, sen jälkeen kun hänen En kommentoi -levynsä ilmestyi toukokuussa ja nousi listaykköseksi. Sittemmin albumi on myynyt platinaa ja Antti täyttänyt keikkapaikat ilta toisensa jälkeen. Laulajan pitkäaikaisin unelma toteutuu huhtikuun lopulla, kun hän nousee Hartwall Arenan lavalle Peto Show’ssaan, kahtena loppuunmyytynä iltana peräkkäin.

– Olen onnellinen siitä, että urani isoimmat asiat tapahtuvat juuri nyt. Osaan arvostaa kaikkea ihan eri levelillä kuin että ne olisivat tapahtuneet urani alkuaikoina. En pidä mitään itsestäänselvyytenä, sillä olen nähnyt ne ajat, kun keikoillani ei ole ketään ja joudun pähkäilemään, kiinnostanko enää ketään, Antti kertoo.

Tällä hetkellä poppari kiinnostaa kaikkia. Hän on onnistunut voittamaan kriitikot puolelleen ja saanut massoittain uusia faneja. Antista on ollut mahtava huomata, ettei hype ole horjuttanut hänen mielensä tasapainoa.

– En ole hyperaktiivisessa tilassa, enkä paukuttele henkseleitä. Asiat ovat omassa mielessäni yllättävänkin hyvin tasapainossa. Koen olevani tällä hetkellä todella hyvässä paikassa itseni kanssa. Kulunut vuosi on kasvattanut itseluottamustani ihan hirveästi.

Antilla mielen hyvinvointi lähtee fyysisestä hyvinvoinnista. Mieli ei pysy kasassa, jos hän ei pääse urheilemaan säännöllisesti. Fyysistä terveyttä ylläpitävät lisäksi riittävä uni, veden juominen ja terveellinen ruokavalio. Antti käy crossfitissä ja lenkkeilee päivittäin koiransa Viljon kanssa. Peto Show’ta varten hän saattaa treenata tanssijoiden kanssa 2–3 tuntia kuutena päivänä viikossa.

– En usko, että maailmassa on ihmistä, joka voisi rehellisesti sanoa haluavansa treenata vain hyvän olon takia. Minua ei ainakaan hävetä sanoa, että liikun, koska haluan näyttää hyvältä. Olen nyt paremmassa kunnossa kuin ikinä.

Motivoivinta on liikuntasuorituksen jälkeinen euforinen olo ja se, että liikkumattomuus näkyy kropassa välittömästi.

– Välillä haluaisin vain jäädä sohvalle, mutta pusken itseni ylös kovalla työmoraalillani. Jos voisin tehdä tätä työtä kaljamahaisena, kynnys jäädä sohvalle olisi paljon matalampi.

Antti ei ole koskaan haaveillut isoista lihaksista eli ”stereotyyppisestä, miehisestä ihannevartalosta.”

– Tanssiminen, liikkuminen, elastisuus ja joustavuus ovat minulle paljon tärkeämpiä, kuin että bodaisin lihaskimppuna. Siksi kuntosalitreenaaminen on aina ollut minulle enemmän rasvaa polttavaa kuin lihaksia kasvattavaa.

Vitamiinidouppausta

Kun Antti katsoo omia kuviaan uransa alkuajoilta, ero nykyiseen tuntuu hurjalta.

– Kuvittelin silloin olevani hyvässä kunnossa, mutta kuvista näkee, etten voinut kovin hyvin. Vaikka minun ei tarvitsisi olla ihan niin hysteerinen syömisistäni ja liikkumisistani, se, mitä pistän alas suustani, kertyy kroppaani ihan eri tavalla kuin kymmenen vuotta sitten. En edes halua tietää, mitä tapahtuisi, jos söisin höllemmin kaikkea epäterveellistä.

Siksi Antti on vetänyt makeansyömisen ja mässäilyn minimiin. Vuosi sitten hän karsi hiilareita ruokavaliostaan ja on lopettanut leivän syömisen. Aamu starttaa usein smoothiella, ja lautanen täyttyy vihreästä kaikilla aterioilla. Tarvittavat vitamiinit hän saa purkista. Se on maailma, johon hän on hurahtanut.

– Ne määrät, mitä vedän vitamiineja, ovat ihan omalla tasollaan. Joku voisi kutsua sitä douppaamiseksi. En kuitenkaan pysty saamaan tämän hetkisessä henkisessä ja fyysisessä rasitustilassa ruuasta niin paljon vitamiineja kuin tarvitsisin.

Aina silloin tällöin hän antaa itselleen luvan käydä hampurilaisella tai juoda alkoholia. Palautuminen yhdestä viiniannoksesta on kuitenkin hitaampaa kuin nuorena.

– En voi ottaa keikan jälkeen alkoholia, se harmittaa joskus. Yksi tai kaksi lasia viiniä tuntuvat kropassani seuraavana päivänä.

Antti on onnellinen siitä, että otti kaiken irti bilettämisestä, kun muutti Rovaniemeltä Helsinkiin parikymppisenä. Hän kävi kavereiden kanssa ulkona joka viikko, joskus monta kertaa viikossa. Hän muistaa yhä pusikon Johanneksen kirkon kulmalla, jonne jätti aina piilopullon. Kilometrin matkaa baarista Antin kotiin jatkoille ei voinut yksinkertaisesti kulkea ilman välipysähdystä.

– Olen elänyt vaiheen, kun olen hölmöillyt ja minulla on mennyt lujaa. Olemme juosseet kavereiden kanssa alasti Punavuoressa kaatosateessa. Enää en kaipaa yökerhobilettämistä.

Juhlimisesta on tullut suunnitelmallisempaa ja rauhallisempaa. Viimeksi tapaninpäivänä Antti järjesti kotibileet, joissa oli parikymmentä ihmistä. Jenni Vartiainen, VilleGalle, Nikke Ankara... Sen illan tapahtumilla Antti on jaksanut porskuttaa eteenpäin monta kuukautta.

– Olen tullut bilettämisen suhteen aikuiseksi – eli tylsäksi. Jos voin bilettää kerran kolmessa kuukaudessa, juoda silloin niin paljon kuin haluan ja nähdä kavereitani, se auttaa minua jaksamaan.

Facebook-lakossa

Koska mielen hyvinvointi on Antille yhtä tärkeää kuin kropankin, hän on käynyt terapiassa puhumassa elämästään. Ensimmäisen kerran vuonna 2008, kun hän huomasi rakentaneensa identiteettinsä uran, julkisuuden ja suosion varaan. Vuosien tauon jälkeen Antti marssi terapeutin luo uudestaan viime syksynä, Vain Elämää -hypen aikoihin.

– Minulla on ollut pitkään hyvä, seesteinen meininki elämässäni. Ikäkin tuo lisää rauhaa. Syksyllä silti ajattelin, että ympärilläni on nyt kaikki ainekset siihen, että pääni voi lähteä pois raiteiltaan. Mitään merkkejä ei ollut, mutta kävin silti terapiassa summaamassa kaikkea, mitä minulle oli tapahtunut.

Pään kasassa pitämiseen ja elämänhallinnantunteen lisääntymiseen on auttanut myös se, ettei Antti ole ollut puoleen vuoteen Facebookissa.

– Aika helposti sitä alkaa leijailla, kun oma profiili on täynnä ylistystä siitä, miten mieletön ja ainutkertainen tyyppi olen. Halusin keskittyä itseeni, arkeeni ja minulle jäi heti paljon enemmän aikaa kysellä muiden kuulumisia puhelimitse. Facebook on liian intensiivinen ja hektinen paikka. Tauko on tehnyt minulle hyvää, en kaipaa sinne takaisin.

Pitkään Antti liitti työntekoon ajatuksen siitä, että kohta suosio loppuu eikä hän osaa tehdä elämässään mitään muuta. Se tappoi kaiken luovuuden.

– Sitten oivalsin, että olen pärjännyt elämässäni hyvin tähänkin asti. En ole se tyyppi, joka jää tyhjän päälle. Voin tehdä musiikillani mitä vaan, ei väliä, vaikka kaikki menisi perseelleen. Haluan uskoa, että menestykseni on kovan työn tulosta ja ihmiset ovat viimein nähneet sen, etten ota elämää liian vakavasti, laitan itseni likoon ja nauran itselleni.

Staramoodi ja perus-Antti

Ennen Antti erotti selvemmin siviiliminänsä julkkisminästään, sillä raja oli pakko vetää johonkin. Vieläkin on olemassa ”staramoodi ja perus-Antti.”

– Totta kai lavalle astuessa päässä olevat asetukset pitää muuttaa ja kytkeä taas pois siviilissä. Eihän kukaan kestäisi katsoa minua, jos eläisin samalla superstara-mentaliteetillä omaa elämääni.

Antti on omien sanojensa mukaan päällepäsmäriluonne. Hän on huono delegoimaan, vaikka on koittanut viime aikoina opetella sitä.

– Minulla on suuri tarve olla aina oikeassa, mutta tiedostan myös, kun olen väärässä. Tykkään myöntää virheeni ja pohtia jälkeenpäin, mitä niistä opin. Minun pitäisi olla armollisempi itseäni kohtaan. Minullakin on lupa lepoon ja lupa ottaa iisimmin.

Laulaja tekee keväällä uuden aluevaltauksen ja julkaisee Seppälän kanssa oman Antti Tuisku by Seppälä -vapaa-ajan mallistonsa. Se pitää sisällään muun muassa sporttihenkisiä t-paitoja ja collegehousuja, jotka sopivat sekä naisille että miehille.

– Olen lähtökohtaisesti verkkarityyppi ja pukeudun mukaviin ja väljiin vaatteisiin aina kun vain mahdollista. Olen rauhaa rakastava arki-ihminen.

Antin onkin vaikea keksiä mitään parempaa kuin perusasioiden pyörittäminen tavallisena arkena. Tehdä pitkä kauppalista, käydä kaupassa, siivota, pestä pyykkiä, tuijottaa lempisarjaa ja lenkkeillä Viljon kanssa. Kotona hän ei ajattele muiden mielipiteitä, Instagram-tykkäyksiä tai myyntilukuja. Paljon enemmän Anttia kiinnostavat pesukoneessa pyörivät pyykit ja niiden ripustaminen.

– Olen onnellinen siitä, että arki tuo elämääni niin suurta sisältöä, etteivät työasiat pyöri mielessäni. Parasta on tulla kotiin sunnuntaiaamuna keikalta, pistää hikiset vaatteet pesukoneeseen, katsoa hiihtoa televisiosta ja lähteä sen jälkeen metsään. Ne asiat ovat all-time favorittejani.

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney