1. Opintoni ovat loppusuoralla. Viivyttelen kuitenkin valmistumista, sillä en halua aloittaa työnhakua.

Cv:itä, saatekirjeitä ja työhaastatteluja. Ei kiitos, ei ainakaan vielä. Mieluummin ahmin lisää kursseja ja hion graduani.

Välttely johtuu todennäköisesti tulevaisuudenpelosta. Valmistuminen on hirveän suuri elämänmuutos. Sen jälkeen on virallisesti joko työtön tai työssäkäyvä. Pohdi, mikä on syy pelkosi takana. Oletko epävarma omista kyvyistäsi vai pelottaako työnhaku? Kun todellinen syy löytyy, voit alkaa pohtia, miten tilanteen voisi ratkaista.

2. Pelkään, etten hallitse työpaikkaetikettiä.

Jos opiskeluaikana jättää läksyt tekemättä, reputtaa kurssin. Jos töissä homma ei skulaa, saattaa saada potkut. Ahdistavaa!

Töissä oppii olemaan vain olemalla töissä. Jos oma suoriutuminen mietityttää, asiasta kannattaa puhua kokeneempien kollegoiden kanssa. Miten muut suunnittelevat työnsä? Olenko itse tarpeeksi nopea? Hoidanko työni hyvin?Turisemisen jälkeen saattaa huomata olleensa itselleen aivan liian ankara. Tee esimerkiksi suunnitelmalappuja ja pysy niiden ohjeissa.

3. En ole tarpeeksi hyvä missään.

”Etsimämme henkilö on reipas, terveellisiä elämäntapoja suosiva someaktiivi, joka pystyy kommunikoimaan myös englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi.” Kuka riittää tähän työpaikkaan?

Ei kannata ajatella niin, että ennen kuin voi sanoa osaavansa tehdä jotain, on oltava siinä täydellinen. Moni yllättyy, miten paljon itseltä löytyy lopulta taitoja. Usko siis itseesi. Epävarmuuden takia ei kannata jäädä kotiin, vaan kokemus tuo itsevarmuutta. Muista: uusi työ pelottaa aluksi kaikkia.

4. Pelkään muuttuvani ihmisenä.

Sen jälkeen kun ystäväni Anni sai ensimmäisen työpaikkansa, hänestä on tullut valittava ja stressaava duunari. En todellakaan halua tulla samanlaiseksi.

Identiteetti muovautuu koko elämän ajan, eikä työ muuta sitä yhtäkkiä. Jokaisella on vastuu urastaan. Jos tietty työ ei tunnu hyvältä, mieti muita vaihtoehtoja.

5. Olen lopettanut työnhaun, koska kukaan ei halua minua.

Suomen työtilanne ei mieltä hivele. Olen hakenut töitä jo kuukausia ilman tulosta ja alan olla epätoivoinen.

On vaarallista ajatella, että on jo tehnyt ihan kaikkensa. Nykyään on niin paljon kilpailua, että täytyy tehdä valtavasti, ennen kuin se raja tulee vastaan. Jos haastattelukutsuja ei satele, tsekkaa ansioluettelosi ja hakemuskirjeesi. Kaveritkin voi ottaa mukaan papereiden hiomistalkoisiin. Tarkastele myös vaatimuksiasi. Miten olisi määräaikainen työ vakituisen sijaan? Löytyisikö oman alan ulkopuolelta jotain?

6.En halua ajautua uraputkeen. En halua, että työ on koko elämäni.

Työ on kahdeksan tuntia pois maalausharrastuksestani, Netflixin tuijottamisesta ja kavereiden kanssa kahvittelemisesta.

Työn ei tarvitse olla koko elämä. Jos se on, seuraukset eivät ole hyviä. Omaa työuraansa voi parhaimmassa tapauksessa hallita paljonkin. Harva ajautuu uraputkeen vastentahtoisesti, jos tietää, mihin on tähtäämässä.

7.Niin paljon enemmän oppii, kun reissaa Aasiassa.

Olen pistänyt urasuunnitelmani jäihin ja olen reissannut maailmalla jo kolme vuotta. Keskityn mieluummin hetkessä elämiseen.

Aasiassa kiertely ei ole hullumpi idea, jos on sinut elämäntilanteensa kanssa. Pakeneminen ei kuitenkaan ratkaise ongelmiasi. Kun palaat, vastassa ovat samat haasteet. Lähesty tulevaisuuttasi vastakkaisesta vinkkelistä ja pohdi, mitä et ainakaan halua tehdä. Karsimisen jälkeen päättäminen saattaa helpottua.

8. En halua lähteä opiskelemaan. Valitsen kuitenkin väärän ammatin.

Mitä jos jään loukkuun väärälle alalle? Enhän enää edes saa enää opintorahaa tai asumislisää, jos mokaan ensimmäisen valintani kanssa ja haluankin opiskella itselleni uuden ammatin.

Jos tulee valinneeksi väärän alan, on ok pyörtää päätöksensä. Työnantajat jopa arvostavat alanvaihtoa. Uuden koulutuksen hankkiminen kertoo ihmisen muuntautumisvalmiudesta. Työnhaussa se saattaa olla oiva keino erottautua muista.

10 .En jaksa herätä aamulla aina ennen kahdeksaa.

Jos minua ei huvita lähteä aamulla kouluun, voin skipata päivän. Suurin seuraus on morkkis ja selitys kurssin vetäjälle. Pomo ei selityksiä kelpuuta.

Töissä ei olla vastuussa ainoastaan itselle vaan työnantajalle ja -kavereille. Myöhästely saattaa häiritä koko yhteisöä. Kaikki työ ei ole pelkkää kasista neljään paahtamista. Aina voi etsiä itselleen työpaikan, joka joustaa työajoista tai mahdollistaa iltatyöt. Myös osa-aikatyö ja yrittäjyys antavat aamuihin lisää aikaa.

Asiantuntijana jutussa haastateltiin Työterveyslaitoksen erikoistutkijaa Kaisa Kirvestä.
Kuva: Imaxtree

Lady Gagan, 30, vierailu James Cordenin uusimmassa Carpool Karaoke -jaksossa todisti taas, kuinka uskomattoman lahjakas laulaja hän todella on.

Kaksikko duetoi automatkalla muun muassa Gagan hittibiisit Bad Romancen, Pokerfacen ja Edge of Gloryn. Lisäksi Gaga esitti kaksi uutta kappaletta, Perfect Illusionin ja Million Reasonsin, viime perjantaina julkaistultaan Joanne-albumiltaan. Varsinkin Million Reasonsia olemme kuunnelleet repeatilla levyn ilmestymisestä lähtien.

Jakson aikana Gaga kertoo myös muun muassa kirjoittaneensa useimmat biisinsä alle kymmenessä minuutissa, omistavansa yli 400 kappaletta Michael Jacksonille kuuluneita vaatteita ja saaneensa ajokortin vasta muutama kuukausi sitten. James haastaakin Gagan ajamaan autoaan, mikä osoittautuu yllättävän haastavaksi tehtäväksi. Lisäksi saimme selvyyden siihen, mitä ihmettä Bad Romance -biisin lyriikoissa oikein yritetään sanoa. Katso video alta!

 

 

 

 

 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman