Innostuimme toimituksessa selailemaan vanhoja Cosmoja. Tämä helmi löytyi 15 vuoden takaa! Näiden edelleen ajankohtaisten vinkkien avulla saat uutta puhtia työpäivääsi. 

1. Hoida homma kerrallaan

Toivotko jo alkuviikosta, että olisi perjantai ja viikonloppu edessä? Kaksi kokonaista päivää, jolloin ei tarvitse tulla töihin. Jos et elä tätä päivää, saatat haaskata koko elämäsi haaveiluun. Turhautuminen vie työstä kaiken mielenkiinnon. Sen taustalla voivat olla omat asenteesi, jotka voit helposti korjata. Älä tuhlaa työaikaasi tulevien pohtimiseen vaan keskity käsillä olevaan tehtävään. Näin sinulle jää enemmän aikaa nauttia myös vapaa-ajasta.

2. Löydä työsi helmet

Mitkä ovat työsi hyvät ja huonot puolet? Voisiko epäkohdille tehdä jotain? Keskustele ratkaisusta esimiehesi kanssa.

Keskity työsi parhaisiin puoliin. Myönteinen asenne ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi kaunistella asioita tai hinkua työintoa hampaat irvessä. Asennemuutoksen avulla voit katkaista kielteisyyden kierteen, jossa hyvät asiat jäävät huomaamatta. Kielteisyys ruokkii kielteisyyttä.

3. Tee tylsästä kiinnostavaa

Mieti, miten voisit tehdä tylsältä tuntuvasta työstä mahdollisimman mielenkiintoisen. Mitä luovempi olet, sitä suuremmat ovat mahdollisuutesi edetä. Ylennyksiä ja haastavia työtehtäviä ei yleensä anneta valittajille.

4. Tunne jaksamisesi rajat

Haalitko itsellesi liikaa tekemistä? Se on varma tapa joutua vaikeuksiin. Olet aina valmiina, kun joku tarvitsee pikku palvelusta. Totta kai se käy eikä tee tiukkaakaan, vaikka omissa töissäkin olisi ihan tarpeeksi tekemistä.

Lopputulos on aina sama. Työtaakka alkaa ahdistaa ja tunnet itsesi uupuneeksi. Työtehosi laskee, eikä mielialasikaan ole kovin korkealla. Sinusta alkaa tuntua siltä, että työkaverisi käyttävät sinua hyväkseen ja sysäävät sinulle sellaiset tehtävät, joita eivät itse viitsi tehdä.

Opettele tunnistamaan vaaran merkit ja oman jaksamisesi rajat. Mieti, milloin kannattaa sanoa kyllä ja milloin ehdottomasti ei. Joskus voi olla pakko uhrautua yhteisen edun nimissä. Valinta on sinun.

5. Ole läsnä tässä hetkessä

Tässä ja nyt elämisen taitoa voi harjoitella. Kun huomaat, että ajatuksesi lähtevät harharetkille, yritä palata välittömästi nykyhetkeen. Keskity käsillä olevaan tehtävään tai siihen, mitä näet ja kuulet tässä ja nyt. Toista sama aina, kun ajatusten virta lähtee viemään sinua kesken työpäivän muille maille vierahille.

Jos sinulla on keskittymisvaikeuksia, syynä voi olla stressi ja saata olla levon tarpeessa. Jos mahdollista, ota muutama päivä vapaata ja nuku pahin väsymys pois. Pohdi sitten, miten voit keventää taakkaasi.

6. Elä myös työn ulkopuolella

Miksi työuupumus ei iske kaikkiin? Miksi toiset jaksavat ja toiset eivät? Yksi jaksamisen salaisuus on hyvä tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä.

On ihmisiä, joiden työtahti on päätähuimaavaa, mutta uupumuksesta ei näy minkäänlaisia merkkejä. Tutkimusten mukaan heidän salaisuutensa on selkeä raja työelämän ja muun elämän välillä. He tekevät paljon töitä, mutta työ ei ole heille kaikki kaikessa. He viettävät aikaa perheensä ja ystäviensä kanssa, harrastavat ja opiskelevat ja ovat avoimia uusille asioille, työelämässä ja sen ulkopuolella.

Jos tunnet uupumuksen uhkaavan, laita asiat tärkeysjärjestykseen myös työn ulkopuolella. Mikä on sinulle tärkeintä? Perhe ja ystävät? Vapaaehtoistyö vai tanssitunnit? Vai haluatko ehtiä useammin kuntosalille? Mitä tahansa kaipaatkin, raivaa sille itse tilaa elämässäsi.

Juttu julkaistu alunperin Cosmopolitanissa Helmikuu 2000, teksti Richard Carlson (Älä hikeenny pikkuasioista WSOY 1998) 

Lue myös nämä:

Tee nämä 5 asiaa, jos haluat menestyä

Tälläistä on suomalaisten elämä LA:ssa

5 tapaa päästä eroon esiintymiskammosta

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney