Listasimme yhdeksän kiusallista tilannetta, joista fiksu nainen selviytyy sujuvasti. Ota kikat heti käyttöön!

1. Miten lopetat kiusalliset kysymykset?

”Paljonko otit asuntolainaa?” ”Koska teille on tulossa jälkikasvua?” ”Paljonko saat palkkaa?”

Jokainen joutuu joskus näiden kysymysten eteen. Ne tuntuvat tunkeilevilta, ja haluaisit vastata ”ei kuulu sinulle”. Ei kovin kohteliasta.

Jos haluat päästä epämiellyttävästä tilanteesta kunniallisesti, vastaa kysymyksiin mahdollisimman lyhyesti. Vähäsanaisuus on vihje kysyjälle. Jos sinulta udellaan asuntolainasi suuruutta, vastaa vain ”paljon”. Jos kyseessä on lasten hankinnan aikataulu, vastaa samalla logiikalla ”lähitulevaisuudessa”.

Myös huumori voi laukaista hankalan tilanteen. Kun palkkaasi udellaan, heitä pilke silmäkulmassa: ”Vähemmän kuin haluaisin.” Vastauksesi herättää hupia seurassa kuin seurassa – poikkeuksena kuitenkin työpaikkasi tilaisuudet.

2. Miten karistat takiaisen juhlissa?

Olet juhlissa ja joudut tylsän, yksinäisen vieraan uhriksi. Hän ujuttautuu seuraasi kuin iilimato eikä päästä irti – ja blokkaa samalla kaikki potentiaaliset, mielenkiintoiset vieraat.

Jos seuraasi liimautuja vaikuttaa hiljaiselta ja ujolta, kysy häneltä lukuisia henkilökohtaisia kysymyksiä. Jos hänen vastauksensa ovat mielenkiintoisia, voit yllättäen viihtyä hänen seurassaan. Ujompi tyyppi vaivaantuu kysymysryöpystäsi ja siirtyy pikaisesti muualle. Kolmas liimaantujatyyppi on hankalin. Hän nimittäin rakastaa omaa ääntään ja alkaa kertoa sinulle elämäntarinaansa. Sillin on hyvä kiskaista lasi nopeasti tyhjäksi ja lähteä kohti baaritiskiä sekä muita juhlijoita. Jos tyyppi seuraa perässä, pakene naistenhuoneeseen.

3. Miten vastaanotat lahjan, josta et pidä?

Teeskentele, että saamasi lahja on mieluinen, vaikka se tuntuisikin epärehelliseltä. Kiitollinen ilmeesi on tärkeä lahjan antajalle, sillä hän on halunnut ilahduttaa sinua.

Jos joku antaa sinulle aina vääränlaisia lahjoja, ajattele asia niin, että olet onnekas! Hänen lahjansa kehittävät pokerinaamastasi täydellisen ja osaat vaivatta esittää ilahtunutta jatkossakin. Jos et osaa teeskennellä, kiitä lahjasta ja kerro, että avaat sen rauhassa myöhemmin, kun pystyt kunnolla keskittymään siihen. Kikka tosin toimii vain isossa seurueessa tai juhlissa. Älä siis käytä tätä esimerkiksi kahdenkeskisellä illallisella.

Harkitse teeskentelyn mielekkyyttä, jos lahja on todella kallis ja sen antaja erityisen rakas sinulle. Silloin on reilua kertoa mielipiteesi avoimesti mutta hienotunteisesti.

4. Miten palautan annoksen keittiöön?

Ruoassasi on jotain vikaa, mutta sinua nolottaa tehdä siitä numeroa. Kun kyseessä on selkeästi virhe- väärä annos, likainen lasi tai raaka pihvi, vaikka tilasit mediumin – älä tuskaile vaan kutsu tarjoilija rohkeasti paikalle. Tilanne korjataan. Jos asiassa on tulkinnanvaraa, muista, että kokit voivat olla herkkänahkaisia taitelijoita. Tarkasta siis ensin ruokalistasta, että olet ymmärtänyt annoksen kuvaksen oikein. Jos yhä olet tyytymätön, älä vaikene pelkästä hienotunteisuudesta. Sinähän syöt (ja maksat) annoksen.

Kunhan valitat kohteliaasti ja asiallisesti, ei pitäisi olla vaaraa, että loukkaat ketään.

5. Miten pyydät anteeksi oikein?

Pelkkä ”olen pahoillani”-viesti riidan jälkeen ei palauta välejä ennalleen. Jos haluat vilpittömästi pyytää anteeksi, tarvitset järeämpiä keinoja.

Kerro ystävällesi, mieluiten kasvokkain, että tiedät toimineesi väärin. Selitä mikä sai sinut toimimaan niin – vaikka se olisikin noloa. Sano kuinka pahoillasi olet loukattuasi toisen tunteita. Jos ystäväsi on anteeksipyyntösi arvoinen, hän hyväksyy pyyntösi ehdoitta. Voitte vielä yhdessä miettiä, miten voitte välttää vastaavan tilanteen tulevaisuudessa. Halaus sinetöi sovinnon.

6. Miten ohitat kiilaajan?

Sinut ja muut jonottajat kiilataan, mutta kukaan ei avaa suutaan – kiilaajan selän takana vain pyöritellään silmiä. Törkeää käytöstä ei tarvitse katsoa sivusta. Voit koputtaa kiilaajaa olkapäälle ja sanoa: ”Anteeksi, et tainnut huomata, että olimme jonossa ennen sinua.” Saattaahan olla, ettei kiilaaja oikeasti huomannut, missä jonon pää on.

Monesti kiilaajat vain koettavat onneaan ja siirtyvät nolona sivuun, kun joku kehtaa huomauttaa asiasta. Jos etuilija käyttäytyy töykeästi tai aggressiivisesti, harkitse kannattaako moisen takia ryhtyä sanasotaan vai pääsetkö helpommin, jos vain annat asian olla.

Juttu julkaistu alunperin Cosmopolitanissa tammikuussa 2014.

Lue myös nämä:

Näillä vinkeillä selviät kauneusmokista

10 tapaa tehdä työpäivistäsi parempia

6 erilaista tapaa nauttia kahvista

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney