Täydellisessä maailmassa kaikki olisivat yhtä pidettyjä kuin Emma Stone. Hänellä on puolellaan jopa Ryan Gosling, joka on kehunut naisen lahjakkuutta ja huumortintajua maasta taivaisiin. Kukaan ei halua puhua hänestä pahaa. Valitettavasti kaikki eivät ole yhtä onnekkaista kuin Emma. Useimmilla mestä on töissä, opinnoissa tai kaveripiirissä ainakin yksi henkilö, joka hiertää mieltämme. Tiedäthän: se tyyppi, joka yrittää aina olla etevämpi, fiksumpi ja omaperäisempi kuin sinä. Vaikka onnistuisit karttamaan häntä, pelkkä tieto hänen olemassaolostaan voi saada veresi kiehumaan. 

Ei ole kuitenkaan syytä hermostua. Kannatta hyväksyä ihmisten erilaisuus ja se, etteivät kaikki pidä sinusta. Itse asiassa arkkivihollisilla on myös hyvät puolensa. Listasimme niistä viisi. 

1. He saavat sinut tekemään töitä kovemmin.

Pienimuotoinen, terve kilpailu ei tee pahaa kenellekään, varsinkaan, jos puhutaan urakehityksestä. Kysy vaikka Paris Hiltonin entiseltä bestikseltä Kim Kardashianilta, joka on brändännyt itsensä jopa mahtipontisemmin kuin hänen hotelliperijätärkaverinsa. Vaikka sinun ei pidä suhtautua työelämään taistelutantereena, sopiva kilpailuhenkisyys tekee ihmeitä työtehokkuudellesi ja motivaatiollesi. Kilpailijasi voi innostaa sinua tavoittelemaan ylennystä ja asettamaan itsellesi korkeampia tavoitteita. Jos joku uhkaa viedä työpaikkamme, teemme yleensä kaikkemme pitääksemme sen. Vainoharhaisuus ei ole tervettä, mutta joskus kannattaa vilkuilla vähän olkapään yli. Muista, että on asioita, joita ei kannata vertailla: rakkauselämästä ja ulkonäöstä kilpaileminen ei tee hyvää. Henkinen hyvinvointisi voi järkkyä, jos mietit jatkuvasti, mitä muut ajattelevat parisuhteestasi tai ulkonäöstäsi. Älä myöskään laske, kuinka monta Facebook-kaveria tai Instagram-seuraajaa vihamiehelläsi on enemmän kuin sinulla. Jos vertaat itseäsi muihin kaikilla elämän osa-alueilla, sinun kannattaa pysähtyä miettimään kilpailuasennettasi uudelleen.

2. He pitävät egosi kurissa ja opettavat harkitsemaan.

Saiko kilpailjasi piikikäs kommentti mielesi apeaksi? Vihamiehillämme on taito ärsyttää meitä, mutta yllättävää kyllä, heidän tylyistä kommenteistaan on hyötyä: ne pitävät jalkamme tiukasti maan pinnalla. Vihamiesten ympäröimänä on vaikea olla ylimielinen, sillä he pitävät meidät tietoisina tekemisistämme ja sanomisistamme. Joskus on hyvä olla varuillaan, etenkin, jos sanot herkästi, mitä sylki suuhun tuo. Kilpailijamme pakottavat meidät miettimään sanojamme ja harkitsemaan mielipiteitämme tarkemmin ennen niiden laukomista. Jos vihollisesi on ilkeä, ja olet huolissasi, että hän käyttää jotakin sanomaasi sinua vastaan, on ehkä turvallisempaa olla hiljaa. Tärkeässä kokouksessa ei tietenkään kannata istua tuppisuuna, mutta jos rupattelet grillijuhlissa ystäviesi kanssa, jotkut mielipiteet voi hyvin pitää itsellään. 

3. He antavat sinulle kriittistä palautetta.

Kun kysyt ystävältäsi tai kumppaniltasi, onko töihin valmistelemasi esitys hyvä, saat todennäköisesti pelkkiä kehuja, vaikka esityksessäsi olisi roimasti parannettavaa. Rakkaat ihmiset ovat siitä ihania, että he ottavat tunteesi huomioon ja pehmittävät epämiellyttävää totuutta. Vihamiehelläsi ei sen sijaan ole vaikeuksia kertoa totuutta. Vaikka he osoittaisivat puutteesi suoraan (mikä ei tietenkään koskaan tunnu mukavalta), heidän palautteensa voi auttaa sinua oppimaan. He voivat saada sinua oivaltamaan asioita, joista läheisesti eivät tohdi sinulle huomauttaa. 

On taito suodattaa ikävistä kommenteista paikkansapitävät asiat. Asiaa helpottaa, jos yrität suhtautua kritiikkiin objektiivisesti. Jos saman palautteen olisi antanut varovaisemmin joku ystävistäsi, olisiko asia jäänyt kaivelemaan sinua? Jos kritiikki ei ollut rakentavaa, älä välitä siitä. Jos kommentissa piilee totuudensiemen, käytä sitä alkusysäyksenä itsesi kehittämiseen. Älä kuitenkaan murehdi asiaa liikaa. Jos arvostelu jää pyörimään mieleesi, kerro siitä ystävällesi, jonka tiedät puhuvan asioista suoraan ja rehellisesti. Keskustelu selventää ajatuksiasi ja valottaa, onko asia yöunien menettämisen arvoinen vai ei. Luultavasti ei.

4. He tuovat esiin erilaisia näkökulmia.

On hyödyksi nähdä asioita joskus jonkun toisen silmin. Etenkin, jos kyseessä on henkilö, jonka kanssa et tule toimeen. Vihamiehelläsi on todennäköisesti erilaiset arvot kuin sinulla. Kun ymmärrät erilaisia näkökulmia, sinusta tulee empaattisempi, mikä puolestaan kasvattaa suvaitsevaisuuttasi. Empatiakyky voi jopa auttaa sinua ymmärtämään omaa erilaisuuttasi. Kun kuuntelet toisten mielipiteitä, laajennat omaa ajattelutapaasi.

5. He opettavat sinua olemaan jämäkämpi.

On vaikeampaa olla jämäkkä läheisten ihmisten kuin vihamiesten seurassa. Siksi vihamiehet ovat täydellisiä keskustelukumppanieta, kun haluat harjoittaa vakuuttamisen taitojasi.

Vihamiestä vastaan on helpompi puolustautua, koska meillä on taipumus suhtautua välinpitämättömämmin siihen, mitä he ajattelevat meistä. Yllättävää kyllä, riistatilanne voi myös nostaa itsetuntoa. Kun tiedät oman asemasi ja osaart pitää puolesi, omanarvontuntosi kasvaa. 

Katso myös:

Miten löydän lisää ystäviä?

8 asiaa, jotka sinun pitäisi sanoa useammin

10 tapaa selvitä erosta

Kuva: Imaxtree

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney