The Jinx (HBO)

The Jinx kertoo ökyrikkaasta kiinteistöperijästä Robert Durstista. Robertin vaimo Kathleen McCormack katosi vuonna 1982. Kun selvisi, että Robert oli ollut pitkään väkivaltainen vaimoaan kohtaan, alettiin häntä epäillä syylliseksi vaimon katoamiseen. Tarina monimutkaistuu entisestään, kun Robertin sydänystävä Susan Berman löytyi murhattuna asunnostaan. Vuotta myöhemmin myös Robertin naapurin Morris Blackin ruumis löydettiin paloiteltuna läheisestä joesta. Huippujuristiensa avulla Robert onnistuu kuitenkin pysyttelemään vapaana kerta toisensa jälkeen. Outo tapahtumaketju pysyikin selvittämättömänä, kunnes elokuvantekijä Andrew Jarecki alkoi tutkia tapauksia. Kiinnostavaa on, että Robert Durst tarjoutui vapaaehtoisesti mukaan dokumenttiprojektiin. Tapauksesta on tehty myös Ryan Goslingin ja Kirsten Dunstin tähdittämä elokuva All Good Things

Cowspiracy (Netflix)

Paljon puhuttanut Cowspiracy ravistelee katsojan ajattelemaan omien ruokailutottumuksiensa vaikutuksia ympäristöön. Dokumentti käsittelee vaiettua totuutta siitä, kuinka paljon tehomaatalous maapalloamme saastuttaa.  Mutta miksi suurimpienkin ympäristöjärjestöjen edustajat ovat vastahakoisia puhumaan asiasta? Koska liha- ja maitoteollisuus kuuluvat monien luonnonsuojelujärjestöjen tärkeimpiin rahoittajiin, väittävät Cowspiracyn tekijät. Vaikka dokumentti uskoo, että veganismi voisi pelastaa maapallon, ei se tuputa näkemyksiään katsojalle liian painostavalla tavalla. Dokkarin on tuottanut Leonardo DiCaprio.

Making A Murderer (HBO)

Making A Murderer on Netflixin joulukuussa julkaisema kymmenosainen dokumenttisarja, joka kertoo Steven Avery -nimisen miehen tarinan.  Steven tuomittiin vankilaan raiskauksesta vuonna 1985. 18 vuotta myöhemmin kehittyneiden DNA-tutkimusten perusteella Steven pystyttiin kuitenkin todistamaan syyttömäksi. Hän vapautui vankilasta valtavan mediahuomion saattelemana vuonna 2003. Juuri kun Steven oli saamassa tapahtuneesta huomattavan summan rahaa vahingonkorvauksena, alettiin häntä syyttää uudesta rikoksesta. Tällä kertaa Steven oli pääepäiltynä 25-vuotiaan valokuvaajan Teresa Halbacin murhasta. Yhdysvaltain oikeusjärjestelmän epäoikeudenmukaisuuteen pureutuvan dokkarin keskeisempänä kysymyksenä onkin, lavastivatko viranomaiset Steven Averyn syylliseksi murhaan. 

Woody Allen - A Documentary (Netflix)

Uskomattoman uran tehnyt Woody Allen on edelleen pinnalla, vaikka ohjasi ensimmäisen elokuvansa jo yli 40 vuotta sitten. Muun muassa Match Pointin, Midnight in Parisin ja You Will Meet a Tall Dark Strangerin tehneen Woodyn urasta kertova dokumentti yhdistelee taitavasti haastatteluita ja mielenkiintoista arkistomateriaalia. Woodyn itsensä lisäksi haastatteluissa vilahtelee monia tuttuja kasvoja kuten Naomi WattsPenélope Cruz, ja Scarlett Johansson. Dokkarissa vieraillaan myös Woodyn lapsuudenmaisemissa Brooklynissa, sillä näytteleehän New York isoa roolia monissa ohjaajan elokuvissa. Woodyn uraan mahtuu menestysleffojen lisäksi useita floppeja. Mielenkiintoista onkin kuulla, miksi niin monet yleisöltä murskakritiikin saaneet elokuvat kuuluvat ohjaajan henkilökohtaisiin suosikkeihin.

Arman pohjantähden alla (Ruutu)

Arman Alizadin uusi, kymmenenosainen Arman pohjantähden alla on silmiä avaava dokumenttisarja, joka kertoo suomalaisen yhteiskunnan monista eri todellisuuksista. Jaksojen teemoihin kuuluvat muun muassa asunnottomuus, huumeongelma,  Cannonball-moottoripyöräjengi ja turvapaikanhakijat.  Arman soluttautuu elämään ainakin jossain määrin yhteiskunnan ulkopuolelle suljettujen ihmisryhmien kanssa. Dokumentti haastaa katsojan väkisinkin kohtaamaan omat ennakkoluulonsa ja pohtimaan suhtautumistaan sarjassa esiteltyjä ihmiskohtaloita kohtaan.  

 

 

Lady Gagan, 30, vierailu James Cordenin uusimmassa Carpool Karaoke -jaksossa todisti taas, kuinka uskomattoman lahjakas laulaja hän todella on.

Kaksikko duetoi automatkalla muun muassa Gagan hittibiisit Bad Romancen, Pokerfacen ja Edge of Gloryn. Lisäksi Gaga esitti kaksi uutta kappaletta, Perfect Illusionin ja Million Reasonsin, viime perjantaina julkaistultaan Joanne-albumiltaan. Varsinkin Million Reasonsia olemme kuunnelleet repeatilla levyn ilmestymisestä lähtien.

Jakson aikana Gaga kertoo myös muun muassa kirjoittaneensa useimmat biisinsä alle kymmenessä minuutissa, omistavansa yli 400 kappaletta Michael Jacksonille kuuluneita vaatteita ja saaneensa ajokortin vasta muutama kuukausi sitten. James haastaakin Gagan ajamaan autoaan, mikä osoittautuu yllättävän haastavaksi tehtäväksi. Lisäksi saimme selvyyden siihen, mitä ihmettä Bad Romance -biisin lyriikoissa oikein yritetään sanoa. Katso video alta!

 

 

 

 

 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman