Skotlantilaiskirjailija Estelle Maskamella on yli 130 000 Twitter-seuraajaa. Mukaan lukien Justin Bieber.

18-vuotias Estelle Maskame on some-ilmiö ja yksi tämän hetken kiinnostavimmista nuortenkirjailijoista. Hänen Did I Mention I Love You -kirjansa eli DIMILY-trilogiansa on koukuttanut kaikenikäiset lukijat ympäri maailmaa. Kirjasarja kertoo 16-vuotiaasta Edenistä, joka muuttaa kesäksi isänsä luokse Kaliforniaan ja ihastuu uuteen velipuoleensa Tyleriin. Skotlantilainen Estelle alkoi kirjoittaa DIMILY-trilogiaa ollessaan vasta 13-vuotias.

− Luin silloin paljon nuortenkirjoja, joissa pääosassa oli aina koulun suosituin poika ja epävarma tyttö, tai sitten tarina sijoittui fantasiamaailmaan. Halusin kirjoittaa aivan jotain muuta ja kiinnostuin kielletty rakkaus -teemasta. Mietin, mikä voisi olla realistinen syy, ettei pariskunta voisi olla yhdessä. Silloin keksin sisarpuolet. Vaikkei siinä ole mitään väärää, ihmiset tuomitsevat suhteen silti, Estelle kertoi Cosmolle.

Estelle aloitti tarinansa julkaisemisen Wattpad-sovelluksella ja mainosti sitä omalla Twitter-tilillään. Pian kirjaa luki netissä yli neljä miljoonaa ihmistä. Estellen mielestä oli paljon helpompaa näyttää tekstejä tuntemattomille kuin tutuille.

− Aluksi olin hyvin epävarma taidoistani ja kerroin kirjaprojektistani vain harvalle. Kaikki ikäiseni urheilivat ja harrastivat voimistelua, kirjoittaminen ei ollut todellakaan mikään suosittu tai cool harrastus. Pelkäsin, että minua kiusattaisiin sen takia. Vain lähimmät ystäväni tiesivät asiasta.

Pian some-tähdestä kiinnostuivat myös kirjakustantamot, ja Estelle solmi kustannussopimuksen. Kirjasarjan toinen osa Tarvitsen julkaistaan suomeksi huhtikuussa, päätösosa Kaipaan heinäkuussa. Estelle on kuunnellut koko trilogian kirjoitusprossessin ajan lukijoidensa kommentteja, ja lukijat ovat tarjonneet ehdotuksiaan juonenkäänteistä ja tapahtumapaikoista. Nuori kirjailija haluaakin omalla esimerkillään kannustaa lapsia ja nuoria lukemaan ja kirjoittamaan.

− Jos haaveilet kirjan kirjoittamisesta, lopeta unelmoiminen ja kirjoita! Aloittaminen on kaikkein vaikeinta. Pitää vain luottaa siihen, että oma idea on tarpeeksi hyvä. Älä ajattele asiaa liikaa, ala vain ladella sanoja toistensa perään.

Tällä hetkellä Estelle on kokopäiväinen kirjailija.

− Kirjailijan ura on ollut haaveeni 13-vuotiaasta asti, mutta en olisi koskaan voinut kuvitella, että voisin jättäytyä kokopäiväiseksi kirjailijaksi jo teini-ikäisenä. Olen vieläkin ihan ymmälläni tästä kaikesta.

"Kiusaajat haluavat vain pönkittää itsetuntoaan"

Menestyksestä on kiittäminen osaltaan myös sosiaalista mediaa, jota Estelle käytti ansiokkaasti kirjansa markkinoimiseen.

− On tärkeää olla yhteydessä lukijoihin ja pitää heidät ajan tasalla kuulumisista. Aktiivisuus ja luovuus palkitaan, eikä saa unohtaa hauskanpitoa seuraajien kanssa. Seuraan somessa aktiivisesti myös kohdeyleisöäni eli nuoria naisia, jotka lukevat paljon. Pysyn niin kärryillä lukijoideni toiveista ja kiinnostuksenkohteista.

Estelle on kuitenkin törmännyt urallaan myös vihaajiin ja saanut paljon negatiivista palautetta, niin kirjoistaan kuin ulkonäöstään.

− Ennen ilkeät kommentit vaikuttivat minuun suuresti, mutta olen oppinut, että aina on ihmisiä, jotka eivät pidä minusta tai kirjoistani. Heistä ei kannata välittää. He ovat ihmisiä, jotka tallovat muita pönkittääkseen omaa itsetuntoaan. Nykyään keskityn positiiviseen palautteeseen, koska sitä on enemmän kuin negatiivista. Olen kuitenkin aina sanonut, että jos nettikiusaaminen lähtee käsistä, siitä kannattaa puhua jollekin aikuiselle. Asiaan pitää puuttua.

Estelle asuu perheensä kanssa Peterheadissa Skotlannissa. Vapaa-ajallaan hän näkee mahdollisimman paljon ystäviään.

− On ihanaa pitää breikkiä kirjoittamisesta ja rentoutua ystävien seurassa. Syömme jäätelöä, kuuntelemme musiikkia ja katsomme elokuvia. Teemme kaikkea normaalia, emme mitään liian hienoa tai erikoista.

Seuraavaksi Estelle aikoo pitää muutaman kuukauden loman ennen kuin alkaa kirjoittaa seuraavaa kirjaansa. Juonta hän ei voi vielä paljastaa, mutta luvassa on kuulemma taas romantiikkaa toivottomalta romantikolta. Ystävänpäivän kunniaksi, mikä on Estellen mielestä kaikkien aikojen paras rakkaustarina?

− Ehdottomasti Romeo & Julia. Niin kliseinen vastaus kuin se onkin. Kauniimpaa ja traagisempaa rakkaustarinaa ei ole olemassa.

Kuva Alison Miller ja Gummerus Kustannus.

Lue myös:

Superuutisia Harry Potter -faneille

Galantis vastasi Cosmon väitteisiin ruotsalaisuudesta ja miehenä olemisesta

Nämä julkkislapset ovat kuin kopioita äideistään

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney