1. Osaat heittäytyä.

Olipa kysymys sitten myöhästyneestä lennosta tai metelöivästä hostellinaapurista, on loputtomasti asioita, joihin et voi matkalla vaikuttaa. Älä yritä kontrolloida kaikkeaa. Hyväksi, että yllätykset kuuluvat reissaamiseen.

2. Löydät aina asioiden valoisan puolen.

Sait ravintolassa väärän annoksen, mutta tulit toisaalta maistaneeksi jotain, mitä et olisi muuten kokeillut. Eksyit reitiltä vuoristossa patikoidessasi, mutta toisaalta päädyit näkemään henkeäsalpaavan kauniin maiseman.

3. Jaksat opetella paikallista kieltä.

Lueskele lentokoneessa sanakirjaa, jotta osaat edes muutaman sanan paikallista kieltä. Näin osoitat kunnioitusta toisen maan kulttuuria kohtaan. Kiinnitä myös erityishuomiota kehonkieleesi. Hymyile, kuuntele ja ole läsnä.

4. Omistat rannekellon.

Vanha kunnon rannekello on reissussa kätevä kapine. Älä laske kaikkea iPhonesi varaan. Akkusi saatta loppua, etkä välttämättä pääse heti laturiin. Rannekello ei petä sinua silloin, kun sinunon ehdittävä klo 10.05 lähtevään junaan, lentokoneeseen tai tuktuk-kyytiin.

5. Kannat mukanasi ensiaputarvikkeita.

Okei, jos matkustat shoppailumatkalle Miamiin, et tarvitse EA-pakkausta. Hyvä reppureissaaja pitää kuitenkin aina mukanaan muutamia perusjuttuja kuten laastareita, särkylääkettä, desinfiointiainetta ja allergialääkkeitä.

6. Et pelkää tuntematonta.

Joskus eksyminen on paras osa reissua. Väärä käännös risteyksestä saattaa viedä sinut elämäsi hauskimpaan seikkailuun. Tyhmiä riskejä ei saa tietenkään olla, mutta tietynlainen avoimuus tekee asioista hauskempia.

7. Uskallat puhua vieraille ihmisille.

Mikään ei voita paikallista opasta vieraassa paikassa. Ystävällisten ihmisten löytäminen on usein yllättävän helppoa, ja monet esittelevät mielellään kotikaupunkiansa tai -kyläänsä turisteille. Juttele rohkeasti tuntemattomillekin ihmisille.

8. Et ole pikkutarkka...

Hotellihuoneesi saattaa haista tupakansavulle, suihkusta ei tule kuumaa vettä tai wifi toimii huonosti. Kun et vedä hernettä nenääsi pikkujutuista, nautit olostasi enemmän. Suhtaudu asioihin huumorilla.

9. ...etkä mene paniikkiin isommistakaan vastoinkäymisistä.

Passin hävittäminen tai jatkolennolta myöhästyminen on inhottavaa, mutta panikoiminen tai hermoromahdus harvemmin ratkaisee ongelmia. Hengitä syvään, laske kymmeneen ja mieti sitten, mitä voit tilanteelle tehdä. 

10. Et suunnittele liikaa.

Taustatyön tekeminen ja kohteeseen tutustuminen etukäteen auttavat saamaan reissusta enemmän irti, mutta älä suunnittele matkaasi liian tarkkaan. Jätä myös seikkailuille tilaa. 

11. Osaat pakata kevyesti.

Ellet ole lähdössä laskettelulomalle, pyri aina matkustamaan vain yhden matkalaukun tai rinkan kanssa. Mieti, tarvitsetko oikeasti neljät farkut kahdelle viikolle.

12. Tunnet itsesi ja omat rajasi.

Matkailijan on tärkeää tietää omat rajansa. Kuinka kauan voit olla syömättä, ennen kuin sinua alkaa heikottaa? Uskallatko yöpyä yksin kolkossa motellissa, vai pelkäätkö pimeää? Kestätkö pitkiä bussimatkoja vai kärsitkö herkästi matkapahoinvoinnista? Opi tunnistamaan omat rajasi ja ota ne huomioon matkasi suunnitteluvaiheessa.

13. Olet hyvä lukemaan ihmisiä.

Avoimuus ja sosiaalisuus ovat matkailijalle hyödyllisiä ominaisuuksia. On kuitenkin tärkeää, ette ole turhan sinisilmäinen ja luota liikaa vieraisiin ihmisiin. Luota aina sisäiseen ääneesi. Jos aistit jossain tilanteessa huonoa energiaa, jatka rohkeasti matkaasi. 

Alkuperäinen juttu: Huffingtonpost
Kuva: iStock

Katso myös:

4 syytä lähteä matkalle yksin

10 vinkkiä, jotka tekevät lentomatkoista mukavia

Tällaista on suomalaisten elämä Los Angelesissa

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney