Näin matkustaa aito Cosmonainen.

1. Nesteytys

Lentomatkoilla on äärimmäisen tärkeää juoda normaalia enemmän vettä, sillä elimistö kuivuu korkeassa ilmatilassa helpommin.
Voit ostaa kentältä mukaan oman pullon, tai pyytää juotavaa lentoemänniltä.

2. Sukat

Pakkaa laukkuusi lento- tai villasukat, jotta voit ottaa kenkäsi pois palelematta.
Lentosukat estävät jalkojen turpoamista, sekä joidenkin tutkimusten mukaan myös laskimotukosten syntymistä.

3. Kosteutus

Iho kuivuu lentokoneessa helposti, joten pakkaa laukkuusi ainakin minikokoinen käsi- ja huulirasva.
Myös kosteuttava suihke kasvoille virkistää ihoa kummasti. Jos silmäsi kuivuvat herkästi, sujauta mukaan myös silmätippoja.
Meikki kannattaa aina poistaa pidemmillä lentomatkoilla.

4. Alkoholin välttely

Nojoo, toki lasi skumppaa loman alkamisen kunniaksi voi joskus olla paikallaan... Pidä alkoholin ja kofeiinin kulutus kuitenkin minimissä, sillä molemmat poistavat elimistöstä nestettä.

5. Liikkuminen

Ihan vähintään parin tunnin välein on suositeltavaa nousta paikaltaan, ja kävellä vaikka käytävän poikki pari kertaa. Vessajonossa on myös kätevää jumppailla nousemalla vuorotellen kantapäille ja päkiöille.
Muista pyöritellä myös hartioitasi lihaskipujen välttämiseksi. Kevyt liikunta ennen pitkää lentomatkaa on suositeltavaa -tosin usein lentokentän tax free -kaupoissa juokseminen korvaa kuntosalitreenin kätevästi ;)

6. Mukavat vaatteet

Jos/kun et halua näyttäytä lentokentällä pinkissä velour-asussasi ja unitossuissa, pakkaa ne käsimatkatavaroihin ja vaihda vaatteet lentokoneen vessassa.
Huppari on koneessa ihana, sillä sen suojissa on mukava nukkua, oleskella ja tarkkailla kanssamatkustajia :)
Myös suurikokoinen huivi on koneessa kätevä, sillä sitä voi käyttää myös peittona - lentokoneesta saatavat torkkupeitot ovat usein kovin pieniä.

7. Purkka tai pastillit

Moni kärsii lentäessä lukkoonmenevistä korvista. Ota mukaasi mentolpastilleja tai purkkaa, sillä nämä auttavat korvien lukkoonmenemisen estämisessä.
Mikäli korvasi kuitenkin tukkeutuvat, ota kädellä nenästäsi kiinni ja puhaltele suun kautta ilmaa varovasti ulospäin.

8. Kysele vapaita exit-paikkoja

Jos kone ei ole täynnä, kannattaa kysellä mahdollisuutta päästä istumaan poistumisreitillä sijatsevalle paikalle. Niissä on runsaasti normaalipaikkoja enemmän jalkatilaa. Jotkut lentoytiöt veloittavat exit-paikkojen buukkaamisesta kuitenkin lisähintaa.
Mikäli kone näyttää tyhjältä, voit myös kysäistä lentoemännältä mahdollisuutta siirtyä tyhjälle penkkiriville. Nukkuminen on mukavampaa, kun jalat voi nostaa tyhjille penkeille. Muistathan, että siirtyä saa usein vasta nousun jälkeen.

9. Laskeutumisajan huomioiminen.

Suunnittele lentomatkasi huolella. Mihin aikaan lentosi laskeutuu? Mikäli olet perillä esimerkiksi aikaisin aamulla, yritä nukkua ja lepäillä lentomatkasi aikana mahdollisimman paljon välttyäksesi pahimmalta jetlagilta.
Mikäli saavut perille ilta-aikaan, koita olla nukahtamatta liian syvään uneen ennen perille pääsyä. Ota tälloin koneessa mielumin parinkymmenen minuutin power nap-unia.

10.  Vieruskaverille jutteleminen.

Mikäli matkustat yksin, on vieressä matkustavalle luontevaa esittäytyä - aika sujuu nopeammin, kun esimerkiksi ruokaillessa on juttuseuraa (toivon mukaan kiinnostavaa sellaista!)
Parhaat vinkit matkakohteesta kuuleekin usein lentomatkoilla.

 

Journal of Food Science -julkaisussa äskettäin esitelty tutkimus vahvistaa sen, minkä me olemme oppineet vuosien kokemuksen myötä: lähes mikä tahansa juusto saa viinin maistumaan paremmalta.

Tutkijat pyysivät 31 ranskalaista viiniasiantuntijaa maistamaan neljää eri juustoa erilaisten viinien kanssa ja kuvailemaan sitten kokemaansa nautintoa. Tutkimus toteutettiin kahdessa osassa: ensin osallistujat maistoivat kolme siemausta neljää erilaista viiniä. Sitten osallistujat joivat saman määrän samoja viinejä, mutta söivät jokaisen siemauksen välissä palan juustoa.

Telegraph uutisoi, että asiantuntijoiden mukaan jokainen viini maistui paremmalta juuston jälkeen. Ennen kaikkea juustot vähensivät tanniinien suuta kuivaavaa vaikutusta.

 - Tutkimus osoittaa, että juuston avulla voi vähentää viinin suussa aiheuttaman kuivan tunteen kestoa. Kaikki neljä arvioitua juustoa vaikuttivat samalaa tavalla, kertoo tutkimusta vetänyt Mara Galmarini

- Toisin sanoen, kun tarjolla on juustolajitelma, viini maistuu todennäköisesesti paremmalta huolimatta siitä, mikä juusto valitaan.

Lähde: Telegraph
Kuvat: Instagram, Giphy

 

Lady Gagan, 30, vierailu James Cordenin uusimmassa Carpool Karaoke -jaksossa todisti taas, kuinka uskomattoman lahjakas laulaja hän todella on.

Kaksikko duetoi automatkalla muun muassa Gagan hittibiisit Bad Romancen, Pokerfacen ja Edge of Gloryn. Lisäksi Gaga esitti kaksi uutta kappaletta, Perfect Illusionin ja Million Reasonsin, viime perjantaina julkaistultaan Joanne-albumiltaan. Varsinkin Million Reasonsia olemme kuunnelleet repeatilla levyn ilmestymisestä lähtien.

Jakson aikana Gaga kertoo myös muun muassa kirjoittaneensa useimmat biisinsä alle kymmenessä minuutissa, omistavansa yli 400 kappaletta Michael Jacksonille kuuluneita vaatteita ja saaneensa ajokortin vasta muutama kuukausi sitten. James haastaakin Gagan ajamaan autoaan, mikä osoittautuu yllättävän haastavaksi tehtäväksi. Lisäksi saimme selvyyden siihen, mitä ihmettä Bad Romance -biisin lyriikoissa oikein yritetään sanoa. Katso video alta!

 

 

 

 

 

 

 

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos