Ei nimi miestä pahenna, mutta paljon se kertoo.

Suomen eturivin räppärit ovat napanneet nimensä muun muassa piirroshahmoilta ja sanakirjasta.

Pyhimys

”Pyhimys tuli mieleeni fiktiivisestä hahmosta Simon Templarista. Kuvittelin nimen viittaavan tilanteeseen sarjakuvassa, jossa joku esittää viatonta ja pään ympärille ilmestyy sädekehä. Nykyään nimen merkitys on syventynyt. Se kuvaa ennen kaikkea sitä, ettei mikään ole pyhää – etenkään se oma pikkuinen ego, jota niin tässä ajassa korostamme.”

Teflon Brothers kesällä muun muassa Summer Upissa 9.7. ja Weekend Festivaleilla 5.8.

Aste

”Tein 2000-luvun alussa musiikkia vähän tukevamman kaverin kanssa, ja heitimme läppää, että voisimme olla Asterix ja Obelix. Nimi jäi, sillä tein vuoteen 2006 asti musaa Asteriksena. Siitä kaverini muodostivat lempinimen Aste.”

Aste kesällä muun muassa Pipefestesteillä 23.7.

Uniikki

”Artistinimeni juontaa juurensa breakdance-ajoiltani, kun jokaisella breikkarilla piti olla siisti taiteilijanimi. Nimekseni muodostui Kid Unique, joka kuvasi pientä kokoani ja omalaatuista tanssityyliäni. Kun aloin räpätä suomeksi, nimi kääntyi sujuvasti Uniikiksi. Mielestäni artistinimeni on kestänyt hyvin ajan hammasta.”

Uniikki kesällä muun muassa Pipefesteillä 22.7.

Paperi T

”T nimen perässä tarkoittaa tiikeriä. Paperitiikeri on asia, joka vaikuttaa uhkaavalta, mutta lähempää katsottuna se osoittautuukin vaarattomaksi.”

Ruger Hauer kesällä muun muassa Ruisrockissa 10.7. ja Ilosaarirockissa 17.7.

Redrama

”Halusin 13-vuotiaana itselleni mystisen taiteilijanimen. Päädyin selailemaan sanakirjaa ja huomasin, että re-substantiivin voi laittaa todella monen sanan eteen. Sieltä se Redramakin syntyi. Jossain kohtaa uraani olisin halunnut vaihtaa nimeni, mutta se vaihe meni onneksi ohitse. Nykyään Redrama on tärkeä osa identiteettiäni.”

Ricky-Tick Big Band kesällä muun muassa Ruisrockissa 9.7. ja Pori Jazzeilla 15.7.

Brädi

”Kun aloin tehdä räppiä, suuri osa suomiräppäreistä kirjoitti tekstinsä englanniksi. Ehdin tehdä jonkin verran musiikkia englanniksi Brad Spittinä, ja myöhemmin kun kieli vaihtui kotimaiseen, se suomentui tuttavallisesti Brädiksi. Nimi on ollut hyvä, ytimekäs ja erottuva. Haittaa siitä on ollut siltä osin, että se kirjoitetaan helposti väärin. Olen ollut välillä Bärdi, Brändi ja ties mitä. Get it right!”

Brädi kesällä muun muassa Beach Partyissa 12.8. ja Blockfesteillä 20.8.

Nikke Ankara

”Etunimeni on Niiles, mutta kaikki ovat aina kutsuneet minua Nikeksi. Ankara tuli siitä, kun räppäystyylini oli urani alkuaikoina hyvin ankara. Tykkään nimestäni ja se jää helposti mieleen. Ankara kyllä välillä vähän naurattaa, mutta pystyn elämään sen kanssa.”

Nikke Ankara kesällä muun muassa Provinssissa 1.7. ja Wanaja Festivaleilla 22.7.

Mäkki

”Mäkki-nimi perustuu jenkkislangitermiin mack ja tarkoittaa kaikessa kauneudessaan teräväkielistä, sulavan puhetaidon omaavaa oman alansa pomoa, joka pyörittää ja hallitsee kuvioita. Kun aloitin räppäämisen kauppaopistoaikoinani, nimeksi muodostui B-Mäkki, myöhemmin nimi vakiintui Mäkiksi tai Aito Mäkiksi.”

Mäkki kesällä muun muassa Summer Upissa 8.7.

Spekti

”Artistinimeni, alunperin Aspekti, on peräisin niiltä ajoilta, kun oli makeeta, että nimi tarkoitti jotain. Samaan tyyliin kuin vaikka Avain tai Elastinen. Koin tuovani musiikkiin oman näkökulmani, jota nimeni ilmensi. Myöhemmin Aspektista tippui a-kirjain pois, kun frendit alkoivat kutsua minua Spektiksi.”

Spekti kesällä muun muassa Pipefesteillä 22.7.

Timo Pieni Huijaus

”Nimi syntyi, kun puoliksi espanjalainen ystäväni kertoi, että Timo tarkoittaa Espanjaksi lievää tai pientä huijausta. Ennen sitä nimeni olivat pääsääntöisesti mahtipontisia adjektiiveja, joten tuntui hyvältä, että nyt se oli maanläheinen ja sopivasti erilainen. Lyhenne TPH on ottanut paikkansa kutsumanimenäni. Olen vuosien aikana kasvanut nimeeni kiinni ja se on tullut jäädäkseen. Minä olen Timo Pieni Huijaus.”

Timo Pieni Huijaus kesällä muun muassa Summer Upissa 9.7. ja Pipefesteillä 23.7.

Kuvat: Andrei Kipahti, Fembo Art, Tero Ahonen, Sami Siilin, Rähinä Records, Nadi Hammouda

Näillä Halloween-vinkeillä järjestät loistavat bileet myös pienemmällä budjetilla

Järjestä leffailta

Lainaa kirjastosta läjä Stephen Kingin kauhuklassikoita tai katso putkeen kaikki Sahat pilkkopimeässä huoneessa. Kevennä tunnelmaa koputtamalla ystävääsi olkapäälle kesken kutkuttavimman kohtauksen.

Kaiverra lyhty

Halloween ei ole mitään ilman irvistävän lyhdyn koverrusta. Kokeile tänä vuonna kurpitsan sijasta appelsiinia, josta saat kivan minilyhdyn tarjoilupöytään.

Pidä nyyttärit

Sen sijaan, että tekisit kaiken itse, pyydä jokaista juhlijaa tuomaan tarjolle joku hyytävä herkku. Kokeilkaa nakeista, mantelilastuista ja ketsupista valmistettuja verisiä sormia, vesimelonin puolikkaasta taiteiltuja aivoja ja kyytipojaksi punaisia shotteja tarjoiltuna apteekista saatavista lääkeruiskuista.

Pelaa jännäripelejä

Lataa puhelimeesi ihokarvoja nostattava Slenderman tai selvitä, kuka ystävistäsi on murhaaja Cluedo-lautapelissä.

Järjestä muotinäytös

Halloweenissa parasta on pukeutuminen. Sen sijaan, että maksaisitte itsenne kipeäksi naamiaiskaupan elokuvahahmoasuista, pyydä ystäviäsi pukeutumaan heidän kotoaan löytyviin vaatteisiin. Revi vanha yöpaita riekaleiseksi ja tuhri se glukoosisiirapista sekä punaisesta karamelliväristä tehdyllä tekoverellä. Sotke smoky eyes -meikkisi vedellä ja kruunaa kokonaisuus takkuun tupeeratulla tukalla. Juhlissa kaikki esittelevät oman hahmonsa ja kertovat sen mielikuvituksellisen elämäntarinan. Jokainen tarina palkitaan raikuvilla suosionosoituksilla.

Jahtaa mörköjä

Mene ystäviesi kanssa pimeään metsään, puistoon tai puutarhaan. Asettautukaa jonoon ja laittakaa kädet edessä olevan olkapäille. Jonon ensimmäinen lähtee kävelemään ja muut seuraavat häntä. Jonon viimeisenä oleva menee piiloon ensimmäisenä. Vähitellen kaikki muutkin tippuvat jonosta pois, kunnes jäljellä on enää jonon ensimmäinen, jonka tehtävä on etsiä muut ennen kuin he löytävät (ja pelästyttävät) hänet.

Joraa kauhumusiikin tahtiin

Youtube ja Spotify ovat pullollaan erilaisia halloween-teemaisia musiikkilistoja. Pakollisia biisejä halloweenina ovat ainakin Marilyn Mansonin This is Halloween, Michael Jacksonin Thriller sekä Halloween-leffasarjan tunnusmusiikki.

Ratko arvoituksia

Googlaa netistä jännittäviä arvoituksia ja pyydä ystäviäsi selvittämään pähkinä kysymällä sinulta kysymyksiä, joihin voit vastata vain joko kyllä tai ei. Aloita tästä: Matti tulee kotiin ja löytää Maijan makaamasta kuolleena vesilätäköstä. Ikkuna on auki ja maassa on lasinsiruja. Mitä on tapahtunut?

Pilaile ystäviesi kustannuksella

Karkki ja kepponen. Leikkaa pahvilaatikon sivuille käden mentävä reikä. Laita laatikon sisälle kulho jossa on keitettyä spagettia, kirsikkatomaatteja, puuroa tai öljystä, riisinmuroista, vehnäjauhoista ja vedestä tehtyä limaa. Piilota kulhoon paperikarkki ja pyydä ystävääsi tunnustelemalla etsimään karkki. Saat varmasti nauraa kippurassa hänen rektiolleen.

Tuunaa Bean Boozled -peli

Numeroi kuusi kertakäyttömukia ja sekoita mukeihin mielikuvituksellisia shotteja jääkaapista löytyvistä aineksista. Sekoita yhteen mukiin maitoa ja sinappia tai banaania ja aurajuustoa ja toiseen jäätelöä ja mansikoita tai siirappia ja keksinmurusia. Peliin osallistuvat heittävät noppaa ja lusikoivat sen osoittaman hirveän tai hirveän hyvän annoksen kitusiinsa.

Kuva: MVPhotos
 

 

Eikö sinulla ole haaveammattia tai osoittautuiko unelmaduunisi pettymykseksi? Kokeile näitä.

Listaa tavoitteesi

Selkeytä itsellesi, mikä sinua motivoi ja mitä unelmatyöltäsi haluat. Kirjoita tavoitteesi ylös esimerkiksi kaverin kanssa, joka voi auttaa sinua myös pohtimaan, missä olet hyvä. Selvitä tavoitteidesi pohjalta, mikä unelmatyöpaikkasi voisi olla. Jos haluat matkustaa työksesi, tutki kansainvälisesti toimivia yrityksiä ja niiden rekrytointisivuja.

Jututa ammattilaisia

Kysele työtä jo tekeviltä, millaista työ on ja miten he ovat sinne päätyneet. Selvitä, riittääkö koulutuksesi. Jos käyt työhaastattelussa etkä saa paikkaa, kysy rohkeasti syytä.

Testaa työtä

Selvitä, voitko tutustua työhön tekemällä palkattoman harjoittelun tai vapaaehtoistyötä. Jos työ tuntuu oikealta vielä testijakson jälkeenkin, tee kaikkesi pyrkiäksesi alalle.

Verkostoidu

Kerro kaikille tutuillesi, millaista työtä etsit. On paljon piilotyöpaikkoja, joita ei ilmoitella missään, joten hae rohkeasti. Hyödynnä myös somesaitteja: osallistu keskusteluihin Twitterissä, aloita blogi ja päivitä Linkedin-sivusi.

Usko itseesi

Luota omiin mahdollisuuksiisi ja taitoihisi. Intohimo ja luja tahto kantavat pitkälle, ja itsevarmuuteen toimii vanha sääntö: fake it ’til you make it.

Lue lisää unelma-ammatin löytämisestä marraskuun lehden sivuilta 24-26.

Lista on koottu Työterveyslaitoksen erikoistutkija Auli Airilan neuvojen perusteella.

Kuva: MVPhotos

Marraskuun lehdessä on käsitellään muun muassa kamalia eroja, unelma-ammatin löytämistä ja juhlakauden ykkösasusteita.

"On tärkeää luottaa itseensä, vain niin voi elää omannäköistään elämää. Kukaan muu ei voi tulla sanomaan minulle, millaisia päätöksiä minun on tehtävä." -vloggaaja Veronica Verho

"Jokaisella on joskus sydänsuruja ja vaikeita aikoja. Kaikki eivät kuitenkaan osaa purkaa tunteitaan. Olen onnekas, että minulla on musiikki, johon turvautua." -laulaja Gwen Stefani

"Uskon, että kaikki on mahdollista ja opeteltavissa. Ihmisten pitäisi toteuttaa enemmän omia unelmiaan, vaikka vain pieni pala kerrallaan." yritys- ja mentaalivalmentaja Melina Niemi

"Milloin unohdimme läsnäolon? Milloin viimeksi lounastit katsomatta puhelintasi tai matkustit bussissa selaamatta sitä? Itse en muista." -bloggaaja Natalie Vilen

"Ajattelen, että poikaystävän ja tyttöystävän pitää olla ensin parhaita kavereita, vasta sitten voi sanoa rakastavansa toista. Siihen saattaa mennä paljonkin aikaa." -Räppäri ja vloggaaja Arttu Lindeman

"Kun minua nuorena petettiin parisuhteessa, koin ison kolauksen. Tajusin, etten pystykään hallitsemaan kaikkea elämässäni." -laulaja-lauluntekijä Mikko Harju

"Nainen on minulle ikuinen mysteeri, mutta toisaalta en tiedä mitään parempaa. Rakastan naisia yli kaiken." -laulaja-lauluntekijä Leo Stillman

 

Jos meidän pitäisi listasta unelmahääpaikkojamme, Disney World voisi hyvinkin löytyä luettelomme kärjestä. Disney teki haaveemme mahdolliseksi viime keväänä lanseeraamalla Disney’s Fairy Tale Wedding -konspetin, joka mahdollistaa hääjuhlat Floridan Disney Worldin Magic Kingdom -alueella sijaitsevassa Tuhkimon linnassa. 

Nyt koko juttu on viety uudelle tasolle, sillä jatkossa paikan voi varata itselleen myös auringonlaskun jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei paikalla ole muita ja hääpaikalle voi saapua hevoskärryllä kynttilänvalossa. Mukaan mahtuu 300 vierasta.

Ja sitten paluu todellisuuteen... After Hour -pakettien lähtöhinta on 180 000 dollaria. :( 

Kuvat: Disney