Muotimaailman pinnan alla on kuohunut jo pitkään, mutta viimeistään Voguen toimittajien kommentit saivat aikaan ilmiriidan useiden muotibloggaajien ja -journalistien välille.

- Olkaa kilttejä ja lopettakaa… Te aiheutatte muodin kuoleman, kirjoitti Vogue.comin luova johtaja Sally Singer, kun kansainväliset huippubloggaajat vaihtoivat Milanon muotiviikoilla maksusta asujaan katutyylikuvaajia varten.  

- On säälittävää nähdä, kuinka bloggaajat päivystävät näytöspaikkojen edustalla lainatuissa vaatteissaan ja toivotat tulevansa kuvatuksi, kirjoitti Voguen toinen toimittaja, Sarah Mower

Bloggaajat ovat vastanneet Voguelle samalla mitalla.

Bryanboy-blogin Bryan Yambao kuvaili somessa toimittajien käyttäytymistä koulukiusaamiseksi ja Stylebubble–blogin Susie Bubble kirjoitti tviiteissään juuri tällaisten asenteiden olevan syy sille, miksi muoti on pysynyt niin pitkään elitistisenä.

- Kysymys on samoista ongelmista, joita kohtasin aloittaessani bloggaamisen kahdeksan vuotta sitten. Muotimaailma on kehittymätön norsunluutorni, eikä alalle haluta päästää uusia tulokkaita, Susie tviittasi. 

Ilkeät kommentit liittyvät laajempaan, muotimaailman muutosta käsittelevään ilmiöön. Vielä vähän aikaa sitten esimerkiksi muotinäytökset olivat erittäin eksklusiivisia, toimittajille ja sisäänostajille tarkoitettuja tilaisuuksia. Nykyään näytökset ovat kaikkien nähtävillä reaaliajassa sosiaalisten median kanavien kautta, eikä vanha toimintamall puoli vuotta etukäteen esiteltävistä mallistoista palvele enää ketään. Viime aikoina monet isot brändit ovatkin vastanneet muutokseen see now, buy now -taktiikalla, jolloin tuotteet ovat kuluttajien ostettavissa saman tien.

Toisaalta keskustelussa palataan aiheeseen, jonka toivoimme unohtuneen jo vuonna 2008: siihen, kumpi on parempi, journalisti vai bloggaaja. 

-  Toimittajien ja bloggaajien välille ei tarvita kilpailua. Molemmilla on mediassa merkittävät ja toisiaan täydentävät roolit, tiivistää Reward Style –konsulttiyrityksen perustaja Amber Venz Box.

Herätys, Vogue! Me ainakin toivomme, ettei tällaista keskustelua tarvitsisi käydä enää vuonna 2016. 

Voguessa itsekin työskellyt muotivaikuttaja Caroline Vreeland on kanssamme samoilla linjoilla siitä, että muotimaailmaa ei paranneta ainakaan muiden menestystä pilkkaamalla.

- Mielestäni on häpeällistä, että Voguen kaltainen julkaisu nöyryyttää nuoria naisia, jotka ovat uskaltaneet kulkea omaa polkuaan.

- Tämä ei ole se ääni, jolla isoisoäitini olisi halunnut Voguen puhuvan, hän jatkoi viitaten lehden ex-päätoimittajaan Diana Vreelandiin

Kuva: Imaxtree

Lyhenevä helma viestii yhteiskunnallisista muutoksista.

Minihame on epäilemättä garderobimme kiistanalaisin vaatekappale. Vaikka arkeologisten löytöjen perusteella hameiden helmat olivat lyhyitä jo 5400–4700 eaa., minihameen katsotaan kuitenkin syntyneen vasta vuonna 1964, kiitos lontoolaisen Mary Quantin. Muotisuunnittelijan inspiraatiolähteinä olivat erinäiset nuorisoliikkeet sekä ehkäisypillerin lanseerauksen ansiosta syntyneet sosiaaliset muutokset, jotka vaikuttivat erityisesti naisten elämään.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet trendin puolestapuhujia. Kärkijoukoissa oli muun muassa muodin kuningatar Coco Chanel, joka ilmaisi avoimesti inhonsa minihameita kohtaan. Lyhyet helmat olivat jopa kiellettyjä Hollannissa muutaman kuukauden ajan vuonna 1968. 1970-luvulla mini alkoi kuitenkin vakiinnuttaa asemaansa vaatekaapeissa ja populäärikulttuurissa. Punk-stara Debbie Harry kohahdutti rokkaamalla lavalla lyhyessä nahkahameessa vuonna 1974, ja Julia Roberts keimaili vuonna 1990 valmistuneessa Pretty Woman -elokuvassa minimekossa ja reiteen asti yltävissä bootseissa. Samainen tyyli nähtiin tänä vuonna Balmainin syysnäytöksessä, kun lyhyet korsettimaiset hameet paritettiin korkeiden mokkasaappaiden kanssa.

Nahkahame vetoketjulla, 39,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: MVPhotos, valmistajat

Espanjalainen vaateketju Massimo Dutti on vihdoin rantautunut myös Suomeen! Ensimmäinen liike avattiin tänään Helsingin Aleksanterinkadulle. Massimo Dutti tarjoaa kattavan valikoiman ylellisen tuntuisia, klassisia vaatteita kohtuuhinnalla. Uudessa 335 neliön myymälässä on sekä naisten- että miestenosastot.

Massimo Dutti on osa Inditex Group -vaatejättiä, johon kuuluvat myös muun mussa Zara, Bull & Bear ja Bershka. Alla suosikkilöytömme!


Villakangastakki, 249 e, Massimo Dutti

Hihaton pooloneule, 59,95 e, Massimo Dutti

Nahkahame, 165 e, Massimo Dutti

Liike sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 15, Helsinki.

Kuvat: Massimo Dutti

Talven lähestyessä Pinterestissä yksi takkitrendi on noussut ylitse muiden: saitti on uutisoinut 70 % noususta kipparintakkien takkien pinnaamisessa syyskuun alkuun verrattuna.

Uutinen ei sinänsä tule yllätyksenä, sillä niin Burberryn, Tommy Hilfigerin kuin Frame Deniminkin syysmallistoissa nähtiin seilorihenkeä huokuvia takkeja. Trenditietoisin valitsee tänä syksynä kapeakauluksisen, kaksirivinapitetun villakangastakin. 

 

Burberry, noin 3100 e

              

Red Valentino, noin 958,50 e, Net-A-Porter

Zara, 99,95 e

Burberry, noin 1200 e

Tommy Hilfiger, 499,95 e

Burberry

Tommy Hilfiger

Kuvat: Imaxtree, valmistajat

32-vuotias muotivaikuttaja Alexa Chung on lyöttäytynyt yhteen yllättävän brändin kanssa: Alexa on amerikkalaismerkki Uggin uusimman kampanjan luova johtaja. Tuore kampanja mainostaa uutta Classic 2.0 -kenkää. 

- Tykkään käyttää Uggeja kotonani joka päivä. New Yorkissa ne myös kuuluvat päivittäiseen univormuuni farkkujen ja tummansinisen neuleen kanssa, Alexa hehkutti Voguelle.

Kampanjaa ovat olleet tekemässä myös newyorkilaisvalokuvaaja Ben Rayner ja stylisti Stella Greenspan. Ugg-brändi on perinteisesti yhdistetty ulkoiluun ja rentouteen, mutta uuden kampanjan tavoite on selkeästi liittää mielikuvat ennemminkin menestyviin kaupunkilaisnaisiin. 

Kampanjan malleiksi Alexa onkin valinnut joukon omia, luovia ystäviään, kuten näyttelijä Coco Baudellen ja runoilija Cleo Waden. Kampanja on kuvattu heidän kodeissaan.

- Minulla on paljon East Villagessa asuvia ystäviä, joita pidän kiinnostavina: vahvoja ja itsenäisiä naisia, joiden asunnot kuvastavat heidän persoonallisuuttaan. 

Alexa hehkuttaakin Uggeissa juuri niiden käytännöllisyyttä – kuka muka voi oikeasti kävellä stiletoissa yhtä korttelia pidempää matkaa? Hän kertoo vannovansa mukavuuden nimiin ja haluavansa käyttää aamusta iltaan samoja kenkiä varsinkin, kun valtava vaatehuone on monelle suurkaupungissa asuvalle kaukainen haave. 

- New Yorkissa ihan kaikki asuvat pienissä asunnoissa. Omastani olen tehnyt käytännössä ison vaatekaapin, hän nauraa. 

Meidän Uggimme ovat lojuneet käyttämättöminä kellariin varastoituina jo vuosia, mutta jos kerran Alexa Chungkin käyttää niitä, ehkä mekin voimme taas aloittaa...

Ugg Classic Mini 2.0, 179 eKuvat: MVPhotos, Valmistajat
Lähteert: Vogue, The Zoe Report