Talven lähestyessä Pinterestissä yksi takkitrendi on noussut ylitse muiden: saitti on uutisoinut 70 % noususta kipparintakkien takkien pinnaamisessa syyskuun alkuun verrattuna.

Uutinen ei sinänsä tule yllätyksenä, sillä niin Burberryn, Tommy Hilfigerin kuin Frame Deniminkin syysmallistoissa nähtiin seilorihenkeä huokuvia takkeja. Trenditietoisin valitsee tänä syksynä kapeakauluksisen, kaksirivinapitetun villakangastakin. 

 

Burberry, noin 3100 e

              

Red Valentino, noin 958,50 e, Net-A-Porter

Zara, 99,95 e

Burberry, noin 1200 e

Tommy Hilfiger, 499,95 e

Burberry

Tommy Hilfiger

Kuvat: Imaxtree, valmistajat

Zara Larsson -faneja hemmotellaan nyt kunnolla. 

Tammikuun lopussa kerroimme, että ruotsalainen Zara Larsson, 19, esiintyy heinäkuussa Ruisrockissa. Muutama viikko sitten Zara julkaisi luksusta ja glamoria pursuavan musavideon hittibiisilleen So Good. Nyt vielä H&M on kertonut lanseeraavansa kapselimalliston, joka on kehitetty yhdessä laulajan kanssa. Huippua! Malliston kerrotaan sekoittelevan Zaralle ominaista streetwear-tyyliä näyttävämpiin, esiintymisasuista insipiraationsa saaneisiin luomuksiin. 

- Olen iloinen työskennellessäni H&M:n kanssa tässä yhteistyössä. Olen aina rakastanut brändiä, he ovat hauskoja ja tarjoavat jotakin kaikille tytöille, Zara Larsson sanoo.

Kapselimallisto tulee saataville valikoituihin H&M-myymälöihin ja hm.comiin 18. toukokuuta. Zara Larssonin 17. maaliskuuta julkaistava uusi albumi So Good on nyt mylös mahdollista ennakkotallentaa hm.comissa. Tallentamalla albumin ennakkoon se ilmestyy suoraan Spotifyn musiikkikirjastoosi julkaisun jälkeen.

Kuvat: H&M

Jos kirpparilla myyminen ei inspaa, tämä saattaa olla sinun juttusi.

Jee! Kaikkiin Stockmann-tavarataloihin tulee tämän kuun lopussa keräyspisteet, joihin voit viedä myytäväksi tarpeettomiksi jääneitä merkkivaatteitasi. Verkkokaupassa myytävien tuotteiden myyntitulot maksetaan pankkitilillesi tai hyvitetään Stockan lahjakortilla. Halutessasi voit lahjoittaa vaatteista saadut tuotot myös suoraan hyväntekeväisyyteen. Kuinka kätevää!

Keräyspisteiden taustalla on vuonna 2015 perustettu Emmy-niminen palvelu, jonka tavoitteena on kehittää kulutustottumuksia nykyistä kestävämpään suuntaan. Emmyn verkkosivuilla kerrotaankin, että Suomessa jokainen kotitalous heittää vuosittain keskimäärin 13 kilon verran vaatteita ja muita tekstiilejä roskiin. 

- Ihmiset ovat valmiita maksamaan laatuvaatteista, jos tiedossa on vaivaton keino löytää vaatteille uusi koti ja samalla mahdollisuus saada omansa pois käypään hintaan. Tällöin myös tekstiilijätteen määrä vähenee ja kierrätys toteutuu kaikkein parhaiten, eli ehjän vaatteen uusiokäyttönä, kertoo Emmyn toimitusjohtaja Juha Mattsson

Emmy-keräyspisteisiin voit viedä hyvässä kunnossa olevia merkkivaatteita, -kenkiä ja -asusteita. Emmy hinnoittelee, kuvaa, myy ja lähettää vaatteet ostajalle puolestasi, joten kaikki tapahtuu superhelposti. 

Lue lisää täältä!

Kuvat: Imaxtree, Stockmann

Guccin näytös leikitteli väreillä ja nörttityylillä.

Guccin pääsuunnittelija Alessandro Michele esitteli eilen Milanon muotiviikoilla 121 uutta asua. Näytöksessä nähtiin Guccin naisten että miesten syysmallistot yhdellä iskulla.

- On kieltämättä hullua luoda niin monta lookia, Michele kertoi The Telegraphille ennen näytöksen alkua.

- Mutta luovana henkilönä en pysty etukäteen määrittelemään, millainen lopputulos tulee olemaan. Seuraan inspiraatiota, mihin tahansa se minut vie.

Alessandro Michele on johtanut Guccia tammikuusta 2015 lähtien. Suunnittelija on uudistanut merkin imagoa rankasti – kun vielä joitakin vuosia sitten Gucci huokui glamouria ja seksikkyyttä, edustavat merkin vaatteet nykyään ennemminkin modernia nörttityyliä. Gucci on Michelen ohjauksessa karistanut perinteiset jet set -vibansa, ja sama linja jatkuu vahvana edelleen: näytös vilisi hikipantoja, geek chic -henkeä ja vintage-logoilla varusteltuja t-paitoja. Somehitiksi on noussut varsinkin valkoinen toppi, jonka Gucci-logon päälle taiteilija Coco Capitán oli raapustanut tekstin Common sense is not that common.

Michelen Gucci-tuotteet ovat myös kasvattaneet merkin tulosta huomattavasti, eikä ihme. Guccin karvaloafereita, vintage-logolla varusteltuja t-paitoja ja Dionysus-laukkuja on vilissyt jo pitkään kaikkialla. 


Alessandro Michele

Kuvat: Imaxtree

 

Krooninen mustiin pukeutuja kokeili elää kymmenen päivää ilman ainoatakaan mustaa vaatekappaletta. Se oli juuri niin vaikeaa kuin miltä kuulostaakin. 

Kaverini nauravat minulle päin naamaa. Ai sinä, pukeutumatta yhteenkään mustaan vaatteeseen yli viikkoon? Onnea matkaan!

Kyllä. Minä aion viettää seuraavat kymmenen päivää pukeutumalla vaatteisiin, jotka eivät ole mustia.

Olen kuten lähes kuka tahansa suomalainen nainen. Vaatekaappini koostuu pääasiassa mustista ja tummanharmaista vaatteista. Valikoimaa ”piristää” muutama tummansininen tuote, jotka nekin menevät tietyssä valossa mustista. Seuraavat kymmenen päivää minun on siis joko oltava alasti, pukeuduttava kesämekkoihin keskellä talvea tai ryhdyttävä todella luovaksi.

Musta on suosittu väri pukeutumisessa, koska se voi merkitä mitä hyvänsä: itsevarmuutta, surua, tyylikkyyttä tai massaa. Musta on klassikko, sillä miesten puvut ovat mustia, ja nainenkin voi verhoutua juhliin aina luottopikkumustaan. Lisäksi siihen on todella helppo yhdistellä muita värejä.

– Mustia vaatteita käytetään liikaa, mutta vika ei ole yksin käyttäjissä, sanoo stylisti Sohvi Nyman.

Mustaa on vaikea välttää, sillä kauppojen hyllyt ovat sitä täynnä. Nyman toivoo, että vaateliikkeiden sisäänostajat piristäisivät vaatevalikoimaa ja suomalaista talvea enemmän kirkkailla väreillä.

Tunnen vastalauseen nousevan sisimmästäni. Tummat värit ovat turvallisia. Niissä ihminen ei tee itsestään numeroa tai esittele muotojaan. Mustaan hukkuu helposti. Mutta onko se hyvä vai huono?

– Mustat vaatteet luovat kasvoille varjoja ja juonteita sinnekin, jossa niitä ei tavallisesti ole. Mustasta poolopaidasta tulee helposti kaksoisleuka ihan hoikallekin ihmiselle.

Mitä? Jos olisin tuon tiennyt, olisin ryhtynyt tähän jo aiemmin.

Karsin varmuuden vuoksi vaatekaapistani kaiken mustan testiviikkojen ajaksi. Päätän varmistaa, etten sorru vilppiin. En kuitenkaan vie mustia vaatteita ullakolle, vaan asettelen ne viereiselle hyllylle. Eihän sitä tiedä, jos tulee vaikka jokin hätätilanne.

Herään ensimmäisenä aamuna motivoituneena. Minä pystyn tähän! Sitten avaan vaatekaappini ja epätoivo valtaa välittömästi mieleni. Miten helvetissä näitä yhdistellään?

Valitsen kukalliset housut ja vaalean neuleen ja tunnen oloni mukavaksi, mutta hiukan arkiseksi. Kun tarkkailen itseäni peilistä, minusta alkaa tuntua, että kuulun 90-lukulaiseen musiikkivideoon. Uskaltaudun kuitenkin ne ylläni varovasti lähikauppaan. Ympärillä kulkevilla ihmisillä on yllättävän paljon värikkäitä vaatteita. Tuossa menee nuori mies, jolla on punaiset kengät ja turkoosi takki. Ja kaupassa näen varmaan kahdeksan eri naista, joilla on keltaiset talvitakit. Eikä kukaan heistä näytä sirkuksesta karanneelta. Eikä kukaan tuijota minua. Vaikka olen pukeutunut kukallisiin housuihin keskellä pimeää ja ankeaa joulukuuta. Toisin saattaisi olla, jos olisin pukeutunut päästä varpaisiin vaaleanpunaisen eri sävyihin.

– Kyllä minuun kiinnitetään kadulla huomiota, ja joskus huomaan, että erotun katukuvassa muista kuin huutomerkki, sanoo meikkitaiteilija Johanna ”Pinksu” Marjomaa, jonka kaikki vaatteet ovat aina pinkkejä. Kaikki. Aina.

– Huomio ei häiritse, jos se on hyväntuulista. Ivallisen naureskelun laitan naureskelijan oman huonon olon piikkiin.

Ajattelen pukeutuvani kauttaaltani vaaleanpunaiseen ja huomaan voivani hiukan huonosti. Mutta sitten ajattelen, että minulla on vielä kymmenen päivää aikaa käännyttää itseni.

Seuraavien päivien aikana huomaan urautuvani turvallisiin vaatteisiin: vaaleat farkut, valkoinen kauluspaita ja neule. Kukaan ei tunnu tajuavan, että olen vaihtanut kokomustan univormuni väreihin. Tai no, melkein kukaan.

– Pinkki paita! Ei voi olla todellista! hihkaisee yrityksen kaupallinen johtaja, kun ilmestyn kokoukseen huomiotaherättävän hattaraisessa, vaaleanpunaisessa neuleessa.

Vaatteideni ja ulkonäköni ruotimiseen käytetään kokouksen alussa monta minuuttia. Se ei tunnu mukavalta. Tajuan, että käytän mustia vaatteita paitsi siksi, että ne ovat mielestäni tyylikkäitä, myös siksi, että niitä käyttämällä sulautuu helposti joukkoon. En halua herättää huomiota, enkä varsinkaan halua, että ulkonäköäni kommentoidaan.

”Kiva paita” riittää kehuvaksi kommentiksi. Mutta jos kollega ihmettelee ääneen, että onpas erikoisen värinen vaate tai että mihinkäs sitä ollaan noin laittautuneena menossa, tunnen oloni kiusaantuneeksi. Samoin käy kokouksessa, kun työkaverit tappelevat siitä, mihin puolueeseen näytän kuuluvani vaaleanpunainen neule päälläni.

Nyman uskoo, että työpaikka sanelee jonkin verran pukeutumista.

– Työelämässä vaatteella ja sen värillä on väliä. Ymmärrän, että joissakin työpaikoissa on pakko pukeutua tummaan, asialliseen pukuun eikä kaikkialla voi esimerkiksi korostaa liikaa naisellisuutta.

Silloin Nymanin mielestä kannattaa kehystää kasvot värillisellä huivilla tai koruilla. Tai jos pystyy, voi valita puvun väriksi mustan sijaan vaikkapa suklaanruskean tai tummansinisen. Huomiokin pysynee silloin aisoissa. Vaikka pidän vaaleanpunaisesta kovasti, päätän olla pukematta sitä enää töihin.

Tajuan, että vaikka vaaleanpunainen paita on kiva, en ole tarkistanut ollenkaan, onko se juuri minulle oikean sävyinen.

– Ihminen alkaa säteillä, kun hän saa päälleen oikeanväriset vaatteet. Ihonväri näyttää tasaisemmalta ja hampaat valkoisemmilta, Nyman sanoo.

Hän uskoo, että hyvin istuvat, sopivan sävyiset vaatteet nostavat myös itsetuntoa ja parantavat ryhtiä. Täytyy myöntää, että minun oloani värikkäät vaatteet eivät kohenna. Ainakaan vielä.

Tunnen oloni kuusivuotiaaksi, kun jokainen vaate on eri väriä. Minusta tuntuu, että kaikki naisellisuus, tyylikkyys ja aikuisuus katoavat heti aamusta, kun puen päälleni vaaleansiniset rintaliivit ja vihreät pikkuhousut. Itsetunnon romahdus tapahtuu viimeistään pilkullisten sukkien kohdalla.

On hämmentävää, miten paljon alusvaatteiden väri vaikuttaa oloon. Niitä ei kukaan näe, paitsi poikaystävä, jota olen varoittanut. Turhaudun olooni ja itken hänelle iltaisin luvaten palata mustiin alusvaatteisiin, joissa tunnen itseni seksikkääksi. Murheeni läpi huomaan, ettei häntä taida juuri kiinnostaa alusvaatteideni väri – enemmän se, onko minulla niitä lainkaan.

Mustasta saattaa tulla hyvä ja itsevarma olo, mutta harva voi kantaa sitä.

– Musta sopii vain 12 prosentille suomalaisista, Nyman kertoo.

Jos kaupassa olevista vaatteista lähes 90 prosenttia on mustia, mutta vain 12 prosenttia voi käyttää sitä, ollaan kyllä ihan metsässä.

Värikkäät vaatteet vaikuttavat siis omaan ilmeeseen, mutta miten on mielialan laita? Pinksu Marjomaa on valinnut pinkin juuri siihen liittyvistä syistä.

– Saan pinkistä energiaa, ja siitä tulee hyvä olo. Väri on nykyisin jo niin iso osa minua, että minun on vaikea kuvitella muuta.

Marjomaa pukeutuu mustiin ainoastaan hautajaisissa, ja silloinkin lainaa mekon kaveriltaan. Ei sellaista kannata omistaa, jos sitä ei koskaan käytä.

– Haluan kehottaa ihmisiä kokeilemaan värejä. Ne piristävät, Marjomaa kannustaa.

Aluksi värikkäät vaatteet eivät piristäneet minua lainkaan. Sitten huomasin, että ajatus mustasta alkoi masentaa. En halunnut pukeutua kauttaaltaan vaaleanpunaiseen, mutta en kyllä mustaankaan. Pukeutumisneuvoja Nymankin on sitä mieltä, että musta masentaa.

– Käytän itse kirjavia vaatteita, koska niistä tulee hyvä fiilis. Jos haluaa masentua, kannattaa pukea se musta poolo.

Taianomainen musta poolo: paha mieli ja kaksoisleuka samalla hinnalla. Ei houkuta. Toisaalta Nyman neuvoo, että mustiin kannattaa kyllä pukeutua joskus. Silloin, kun ei halua vaikuttaa liian hyvinvoivalta.

– Eräs asiakkaani haki sairaslomaa, muttei saanut sitä, koska oli pukeutunut niin pirteästi. Neuvoin häntä sonnustautumaan seuraavalla lääkärikäynnillä mustaan pooloon. Saikku napsahti heti.

Testi on sujunut odotettua vaivattomammin. Olen ymmärtänyt, ettei värikkäiden vaatteiden tarvitse olla kaikenkirjavia pelleasuja: tyylikäs tummansininen tai klassinen valkoinen käyvät ihan yhtä hyvin.

On kuitenkin hetkiä, jolloin värit tuntuvat edelleen vierailta. Illalliselle hienoon ravintolaan en osaa mennä kovin kirjavissa vaatteissa. Valitsen tummanvihreän mekon ja viininpunaiset sukkahousut. Yllätyksekseni ne sopivat minulle ja näyttävät jopa paremmilta kuin yksikään kokomusta asu.

Kymmenen testipäivän lähetessä loppuaan huomaan, etten juuri enää ajattele mustaa, ainakaan kokovartaloasuna. Kaipaan mustia alusvaatteita ja sukkahousuja, tai sitä, että voisin yhdistää värillisiin sukkahousuihin mustan mekon. En kuitenkaan enää ajattele, että verhoutuisin mustaan päästä varpaisiin.

Olen odottanut ihmiskokeen loppua kuin nousevaa, mustaa aurinkoa. Mutta kun ensimmäinen ”tavallinen” päivä koittaa, puen mustat alusvaatteet, mutta jatkan sinisillä housuilla ja valkoisella puserolla.

– Musta kuuluu perusväreihin, ja sitä on hyvä olla vaatekaapissa, kunhan ei pukeudu siihen kokonaan. Mustat housut voivat olla ihan tarpeelliset, mutta mustaa paitaa tai mekkoa ei kaappiin vaadita, Nyman sanoo.

Uskomatonta mutta totta: olen samaa mieltä. 

Kuva: Imaxtree