Jakku 39,95 e, H&M.

Jakku pelastaa asukriisiltä vuoden jokaisena päivänä. Se sopii sekä farkkujen että mekon pariksi.

Valitse miellyttävin materiaali

Valitse ryppyyntymätön kangas. Arkikäyttöön sopii mattapintainen
viskoosi-puuvillasekoite. Villa lämmittää, ja luksusjakkujen kankaassa sitä on yleensä noin 10–20 prosenttia. Juhlakäyttöön voit valita kiiltävän kankaan.

Löydä täydellinen koko

Päätä, pidätkö jakkua yleensä kiinni vai auki ja valitse koko sen mukaan. Liian pieni vaate ei imartele ketään, mutta liian iso jakku näyttää auki olles­saan helposti teltalta.  Hyvä jakku istuu kauniisti hartioista, ja sen hihat peittävät juuri ja juuri ranteet.

Tätä et tiennyt

Erilaiset kaulukset tekevät tyylin. Lyhyet kaulukset ovat kuin koulupuvusta ja sopivat preppytyyliin. Pitkä ja yhtenäinen (usein kiiltävällä kankaalla koristeltu) smokkikaulus on juhlava. Tuplanapitus taas tuo herrasmieshenkeä. Perinteinen kaulus päättyy vyötärön korkeimmalle kohdalle ja on klassinen valinta.

Pidennä käyttöikää

Pue jakun alle mieluummin t-paita kuin toppi, jotta jakku ei joudu suoraan kosketukseen kainaloiden, eli hien ja deodorantin kanssa. Se säästää kangasta ja vähentää pesukertoja. Suojaa jakku tekstiilisuihkeella. Silloin pienet tahrat eivät tartu kankaaseen yhtä helposti. Tuuleta jakku ja pese se vain harvoin – silloinkin käsin tai pesulassa. Silitä jakku säännöllisesti ja säilytä sitä henkarilla.

Tsekkaa nämä

Liian lyhyt ja levenevä malli saa lantion näyttämään isommalta. Sillä voi kuitenkin korostaa tiimalasivartaloa. Pitkä, lantiolle laskeutuva, kapea malli pidentää ja hoikistaa. Liian pitkä jakku voi kuitenkin vääristää vartalon mittasuhteita. Klassisessa jakussa on joko huomaamattomat mustat tai kauniit metalliset napit.

Minihame on jälleen pinnalla: esimerkiksi Balmainin, Rachel Zoen ja Alexander Wangin syysnäytöksissä nähtiin ekstralyhyitä helmoja. Erityisesti yksi minari näyttää löytäneensä tiensä monien muotibloggaajien sydämiin, eikä syyttä. Mangon kohtuuhintainen hame on tyylikäs ja muuntautumiskykyinen. Fashion Me Now -blogin Lucy Williams on yhdistänyt omansa printtipaitaan ja oversize-takkiin. Bloggaaja Lisa Hahnbück puolestaan poseeraa Instagram-kuvassaan lookissa, jossa mihihame on yhdistetty kekseliäästi siroihin kenkiin ja Justin Bieberin Purpose World Tour -huppariin.  

Katso inspiraatiota alta!

Lucy Williams

Lisa Hahnbück

Jennifer Ghiam

Minihame, 35,99 e, Mango

Kuvat: Instagram, Mango

 

Lyhenevä helma viestii yhteiskunnallisista muutoksista.

Minihame on epäilemättä garderobimme kiistanalaisin vaatekappale. Vaikka arkeologisten löytöjen perusteella hameiden helmat olivat lyhyitä jo 5400–4700 eaa., minihameen katsotaan kuitenkin syntyneen vasta vuonna 1964, kiitos lontoolaisen Mary Quantin. Muotisuunnittelijan inspiraatiolähteinä olivat erinäiset nuorisoliikkeet sekä ehkäisypillerin lanseerauksen ansiosta syntyneet sosiaaliset muutokset, jotka vaikuttivat erityisesti naisten elämään.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet trendin puolestapuhujia. Kärkijoukoissa oli muun muassa muodin kuningatar Coco Chanel, joka ilmaisi avoimesti inhonsa minihameita kohtaan. Lyhyet helmat olivat jopa kiellettyjä Hollannissa muutaman kuukauden ajan vuonna 1968. 1970-luvulla mini alkoi kuitenkin vakiinnuttaa asemaansa vaatekaapeissa ja populäärikulttuurissa. Punk-stara Debbie Harry kohahdutti rokkaamalla lavalla lyhyessä nahkahameessa vuonna 1974, ja Julia Roberts keimaili vuonna 1990 valmistuneessa Pretty Woman -elokuvassa minimekossa ja reiteen asti yltävissä bootseissa. Samainen tyyli nähtiin tänä vuonna Balmainin syysnäytöksessä, kun lyhyet korsettimaiset hameet paritettiin korkeiden mokkasaappaiden kanssa.

Nahkahame vetoketjulla, 39,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: MVPhotos, valmistajat

Espanjalainen vaateketju Massimo Dutti on vihdoin rantautunut myös Suomeen! Ensimmäinen liike avattiin tänään Helsingin Aleksanterinkadulle. Massimo Dutti tarjoaa kattavan valikoiman ylellisen tuntuisia, klassisia vaatteita kohtuuhinnalla. Uudessa 335 neliön myymälässä on sekä naisten- että miestenosastot.

Massimo Dutti on osa Inditex Group -vaatejättiä, johon kuuluvat myös muun mussa Zara, Bull & Bear ja Bershka. Alla suosikkilöytömme!


Villakangastakki, 249 e, Massimo Dutti

Hihaton pooloneule, 59,95 e, Massimo Dutti

Nahkahame, 165 e, Massimo Dutti

Liike sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 15, Helsinki.

Kuvat: Massimo Dutti

Talven lähestyessä Pinterestissä yksi takkitrendi on noussut ylitse muiden: saitti on uutisoinut 70 % noususta kipparintakkien takkien pinnaamisessa syyskuun alkuun verrattuna.

Uutinen ei sinänsä tule yllätyksenä, sillä niin Burberryn, Tommy Hilfigerin kuin Frame Deniminkin syysmallistoissa nähtiin seilorihenkeä huokuvia takkeja. Trenditietoisin valitsee tänä syksynä kapeakauluksisen, kaksirivinapitetun villakangastakin. 

 

Burberry, noin 3100 e

              

Red Valentino, noin 958,50 e, Net-A-Porter

Zara, 99,95 e

Burberry, noin 1200 e

Tommy Hilfiger, 499,95 e

Burberry

Tommy Hilfiger

Kuvat: Imaxtree, valmistajat