1. Et tervehdi tai katso silmiin.

– Välillä tuntuu siltä kuin me myyjät emme olisi ihmisiä, ja kassan takana seisoisi robotti, viisi vuotta vaatekaupassa työskennellyt nainen kertoo.

2. Suhtaudut myytäviin tuotteisiin välinpitämättömästi.

Nostatko tippuneen vaatteen lattialta takaisin rekkiin? Entä vietkö vaatteen sovituksen jälkeen takaisin omalle paikalleen? Niinpä, yllättävän harva jaksaa vaivautua.

– Samalla vaivalla, kun sovitettu vaate piilotetaan jonnekin väärään paikkaan, sen veisi omalle paikalleen. Moni ei myöskään ymmärrä, että lattialle tippunut vaate likaantuu ja saattaa mennä jopa rikki.

3. Jätät kaikki sovittamasi vaatteet sovituskoppiin.

Voit jättää sovituskoppien ulkopuolella olevaan rekkiin ne vaatteet, joita et aio ostaa. Vaatekasat ja henkarit tukkivat kopin ja tekevät seuraavan asiakkaan sovittamiskokemuksesta epämiellyttävän. Mieti myös tältä kannalta: Kuinka monta kertaa olet harmitellut sitä, ettei jostain vaatteesta löydy kokoasi? Niinpä. Se on todennäköisesti myttynä siellä sovarin lattialla, minne joku on sen jättänyt.

4. Otat sovituskopissa selfieitä.

Sillä aikaa, kun räpsit kuvia edestä, takaa ja sivulta, jono sovitukseen vain kasvaa.

5. Heität kassalla "omaperäisen" vitsin.

– On hauskaa, miten ihmisillä tulee esimerkiksi maksutilanteessa mieleen samat vitsit. Jos tuotteen hintalappu on kadonnut tai luottokortti ei toimi, siihen heitetään aina: "Heh heh, tämä on nyt varmaan sitten ilmainen."

6. Yrität tinkiä hinnasta.

Ketjuliikkeissä tinkiminen on valitettavasti ajan haaskausta.  Ei, et tule saamaan ostoksillesi "hyvää kimppahintaa."

7. Meikkaat kaupan testereillä.

Ihan vain hygieniasyistä: älä!

– Kerran meille tuli asiakas ilman meikkiä ja hän meikkasi puolessa tunnissa koko naamansa testereillä, myyjä kertoo.

8. Kyselet ennen kuin olet yrittänyt selvittää asiaa itse.

Missä ovat sovituskopit? Missä on kassa? Ennen kuin kiskot myyjää hihasta, katso ympärillesi. Sekä kassalle että sovituskopeille on usein omat kylttinsä.

9. Syytät peilejä kaikesta.

– Asiakas testasi kerran keltaista röyhelöuimapukua ja tuli huutamaan minulle: "Mistä pellekaupasta teidän peilit on ostettu? Näytän lihavalta!"

10. Käyttäydyt epäsiististi sovituskopissa.

– Olemme löytäneet asiakkaiden jäljiltä sovareista muun muassa käytettyjä tamponeja, käytettyjä vaippoja ja oksennusta. Valitettavin tapaus oli, kun asiakkaalle oli iskenyt ripuli kesken sovituksen.

11. Olet kovaääninen.

Huudatko kovaan ääneen kaverillesi liikkeen toiselta puolelta upeasta vaatelöydöstäsi? Nauratteko räkänaurua samalla kun otatte yhteiskuvia mallinukkejen edessä? Hauskaa saa olla, mutta varaudu tympeisiin katseisiin.

12. Purat pahan olosi myyjään.

Älä tiuski, sillä hän on varmasti viimeinen ihminen, joka on syypää huonotuulisuuteesi.

13. Puhut puhelimessa, kun olet kassalla.

Se hidastaa koko maksuprosessia. Myyjän on hankala huikata hintaa, jos puit juuri suurinta suhdekriisiäsi ystäväsi kanssa.

14. Teet ostopäätöksen vasta kassalla.

– Usein asiakkaat kiikuttavat jäätävän kasan tuotteita kassalle ja alkavat vasta siinä päättää, mitä he ostavat ja mitä eivät. Siihen menee ikuisuus!

Tee siis ostopäätös jo ennen kuin menet seisomaan kassajonoon.

15. Tulet ostoksille viisi minuuttia ennen sulkemisaikaa tai viisi minuuttia sen jälkeen.

Jos olet nopea, viisi minuuttiakin riittää, mutta jos ovet ovat jo kiinni, niitä ei enää avata. Ei siis kannata koputella lasiin.

Kuva Istockphoto.

Lyhenevä helma viestii yhteiskunnallisista muutoksista.

Minihame on epäilemättä garderobimme kiistanalaisin vaatekappale. Vaikka arkeologisten löytöjen perusteella hameiden helmat olivat lyhyitä jo 5400–4700 eaa., minihameen katsotaan kuitenkin syntyneen vasta vuonna 1964, kiitos lontoolaisen Mary Quantin. Muotisuunnittelijan inspiraatiolähteinä olivat erinäiset nuorisoliikkeet sekä ehkäisypillerin lanseerauksen ansiosta syntyneet sosiaaliset muutokset, jotka vaikuttivat erityisesti naisten elämään.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet trendin puolestapuhujia. Kärkijoukoissa oli muun muassa muodin kuningatar Coco Chanel, joka ilmaisi avoimesti inhonsa minihameita kohtaan. Lyhyet helmat olivat jopa kiellettyjä Hollannissa muutaman kuukauden ajan vuonna 1968. 1970-luvulla mini alkoi kuitenkin vakiinnuttaa asemaansa vaatekaapeissa ja populäärikulttuurissa. Punk-stara Debbie Harry kohahdutti rokkaamalla lavalla lyhyessä nahkahameessa vuonna 1974, ja Julia Roberts keimaili vuonna 1990 valmistuneessa Pretty Woman -elokuvassa minimekossa ja reiteen asti yltävissä bootseissa. Samainen tyyli nähtiin tänä vuonna Balmainin syysnäytöksessä, kun lyhyet korsettimaiset hameet paritettiin korkeiden mokkasaappaiden kanssa.

Nahkahame vetoketjulla, 39,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: MVPhotos, valmistajat

Espanjalainen vaateketju Massimo Dutti on vihdoin rantautunut myös Suomeen! Ensimmäinen liike avattiin tänään Helsingin Aleksanterinkadulle. Massimo Dutti tarjoaa kattavan valikoiman ylellisen tuntuisia, klassisia vaatteita kohtuuhinnalla. Uudessa 335 neliön myymälässä on sekä naisten- että miestenosastot.

Massimo Dutti on osa Inditex Group -vaatejättiä, johon kuuluvat myös muun mussa Zara, Bull & Bear ja Bershka. Alla suosikkilöytömme!


Villakangastakki, 249 e, Massimo Dutti

Hihaton pooloneule, 59,95 e, Massimo Dutti

Nahkahame, 165 e, Massimo Dutti

Liike sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 15, Helsinki.

Kuvat: Massimo Dutti

Talven lähestyessä Pinterestissä yksi takkitrendi on noussut ylitse muiden: saitti on uutisoinut 70 % noususta kipparintakkien takkien pinnaamisessa syyskuun alkuun verrattuna.

Uutinen ei sinänsä tule yllätyksenä, sillä niin Burberryn, Tommy Hilfigerin kuin Frame Deniminkin syysmallistoissa nähtiin seilorihenkeä huokuvia takkeja. Trenditietoisin valitsee tänä syksynä kapeakauluksisen, kaksirivinapitetun villakangastakin. 

 

Burberry, noin 3100 e

              

Red Valentino, noin 958,50 e, Net-A-Porter

Zara, 99,95 e

Burberry, noin 1200 e

Tommy Hilfiger, 499,95 e

Burberry

Tommy Hilfiger

Kuvat: Imaxtree, valmistajat

32-vuotias muotivaikuttaja Alexa Chung on lyöttäytynyt yhteen yllättävän brändin kanssa: Alexa on amerikkalaismerkki Uggin uusimman kampanjan luova johtaja. Tuore kampanja mainostaa uutta Classic 2.0 -kenkää. 

- Tykkään käyttää Uggeja kotonani joka päivä. New Yorkissa ne myös kuuluvat päivittäiseen univormuuni farkkujen ja tummansinisen neuleen kanssa, Alexa hehkutti Voguelle.

Kampanjaa ovat olleet tekemässä myös newyorkilaisvalokuvaaja Ben Rayner ja stylisti Stella Greenspan. Ugg-brändi on perinteisesti yhdistetty ulkoiluun ja rentouteen, mutta uuden kampanjan tavoite on selkeästi liittää mielikuvat ennemminkin menestyviin kaupunkilaisnaisiin. 

Kampanjan malleiksi Alexa onkin valinnut joukon omia, luovia ystäviään, kuten näyttelijä Coco Baudellen ja runoilija Cleo Waden. Kampanja on kuvattu heidän kodeissaan.

- Minulla on paljon East Villagessa asuvia ystäviä, joita pidän kiinnostavina: vahvoja ja itsenäisiä naisia, joiden asunnot kuvastavat heidän persoonallisuuttaan. 

Alexa hehkuttaakin Uggeissa juuri niiden käytännöllisyyttä – kuka muka voi oikeasti kävellä stiletoissa yhtä korttelia pidempää matkaa? Hän kertoo vannovansa mukavuuden nimiin ja haluavansa käyttää aamusta iltaan samoja kenkiä varsinkin, kun valtava vaatehuone on monelle suurkaupungissa asuvalle kaukainen haave. 

- New Yorkissa ihan kaikki asuvat pienissä asunnoissa. Omastani olen tehnyt käytännössä ison vaatekaapin, hän nauraa. 

Meidän Uggimme ovat lojuneet käyttämättöminä kellariin varastoituina jo vuosia, mutta jos kerran Alexa Chungkin käyttää niitä, ehkä mekin voimme taas aloittaa...

Ugg Classic Mini 2.0, 179 eKuvat: MVPhotos, Valmistajat
Lähteert: Vogue, The Zoe Report