Minulla on ihana kašmirneule, mutta se haisee tunkkaiselta. Mitä teen? 

Hyvä tuuletus riittää useimpien villavaatteiden puhdistukseen. Jos villapaitasi on rypistynyt, kannattaa se höyryttää kylpyhuoneessa ja kuivata sen jälkeen föönaamalla. Silloin, kun villapaitasi kuitenkin oikeasti vaatii pesua, pese se käsin villalle tarkoitetulle pesuaineella. Tuntuuko koko paidan peseminen turhalta? Puhdista ainostaan kriittiset kohdat, kuten pääntie ja hihat, marseillesaippuan avulla. 

Äh, vaalean paitani kaulus on taas tahriintunut meikkivoiteesta. Mikä avuksi?

Laita tahra-alueen päälle nestemäistä pyykinpesuainetta ja anna vaikuttaa vähän aikaa. Pese paita sen jälkeen valkaisuainepitoisella pyykinpesuaineella hoito-ohjeen mukaan korkeimmassa lämpötilassa.

Joku kaatoi baarissa paidalleni punaviinit. Mitä teen?

Laita tarhan päälle runsaasti suolaa ja anna vaikuttaa. Myös kivennäisvesi auttaa haalentamaan tahraa. Vanhemman tahran voit käsitellä tahranpoistoaineella ja pestä paitasi sen jälkeen mahdollisimman korkeassa lämpötilassa. 

Ryppyinen paitani ei suoristu silittämälläkään. Mikä avuksi?

Kostuta vaate suihkupullolla. Useimmat kankaat kannattaa silittää hieman kosteina. Varo arkojen tekstiilien, kuten silkin, kostuttamisessa pisaranjälkiä.

Hyi! Huomasin, että t-paitani kainaloihin on muodostunut jättimäiset hikiläikät. Kuinka pääsen niistä eroon?

Liota t-paitaasi 1/2 tuntia etikkaliuoksessa (2 dl etikkaa sekoitettuna ämpärilliseen haaleaa vettä) ennen pesua. Huuhtele. Pese koneessa hoito-ohjeen mukaan.

Lempipaidalleni kaatui kynsilakkaa! Miten saan sen pois?

Poista tahra kankaan nurjalta puolelta kynsilakanpoistoaineella. Pese paitasi  lopuksi valkaisuaineellisella pyykinpesuaineella hoito-ohjeen mukaan.

Kuinka pesen silkkipaitani?

Silkkipaidat voit pestä käsin entsyymittömällä pesuaineella tai marseillesaippualla, jotta värit säilyvät kirkkaina. Toisaalta silkki näyttää charmantilta vähän kulahtaneenakin. 

Housuihini on liimaantunut purkka. Miten pääsen siitä eroon?

Koveta purkka jääpalalla tai laittamalla housusi pakastimeen. Raaputa se sitten varovasti pois. Käsittele tahra sitten sappisaippualla tai tahranpoistoaineella ja pese hoito-ohjeen mukaan. 

Entä kuinka veri lähtee vaatteesta?

Veri lähtee tuoreena yllättävän helposti kylmällä vedellä. Se kannattaa kuitenkin käsitellä tahranpoistoaineella mahdollisimman pian. Pese lopuksi entsyymipitoisella pesuaineella.

Kuinka pidän huolta kalliista valkoisesta kauluspaidastani?

Tahranpoistoaineet purevat tehokkaasti likaantuneeseen kaulukseen ja hikitahroihin. Pese kauluspaita 30 asteessa koneessa tai käsin. Laita se aina henkarille kuivumaan. Vie paita silloin tällöin pesulaan. Saat silloin samaan hintaan täydellisen silityksen ja kauluksen tärkkäyksen. 

Katso myös:

8 asiaa, jotka tarvitset vaatekaappiisi tänä keväänä

Tässä ovat uudet it-tennarit

7 x Kendall Jennerin parhaat salilookit

Kuva: iStock

Lyhenevä helma viestii yhteiskunnallisista muutoksista.

Minihame on epäilemättä garderobimme kiistanalaisin vaatekappale. Vaikka arkeologisten löytöjen perusteella hameiden helmat olivat lyhyitä jo 5400–4700 eaa., minihameen katsotaan kuitenkin syntyneen vasta vuonna 1964, kiitos lontoolaisen Mary Quantin. Muotisuunnittelijan inspiraatiolähteinä olivat erinäiset nuorisoliikkeet sekä ehkäisypillerin lanseerauksen ansiosta syntyneet sosiaaliset muutokset, jotka vaikuttivat erityisesti naisten elämään.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet trendin puolestapuhujia. Kärkijoukoissa oli muun muassa muodin kuningatar Coco Chanel, joka ilmaisi avoimesti inhonsa minihameita kohtaan. Lyhyet helmat olivat jopa kiellettyjä Hollannissa muutaman kuukauden ajan vuonna 1968. 1970-luvulla mini alkoi kuitenkin vakiinnuttaa asemaansa vaatekaapeissa ja populäärikulttuurissa. Punk-stara Debbie Harry kohahdutti rokkaamalla lavalla lyhyessä nahkahameessa vuonna 1974, ja Julia Roberts keimaili vuonna 1990 valmistuneessa Pretty Woman -elokuvassa minimekossa ja reiteen asti yltävissä bootseissa. Samainen tyyli nähtiin tänä vuonna Balmainin syysnäytöksessä, kun lyhyet korsettimaiset hameet paritettiin korkeiden mokkasaappaiden kanssa.

Nahkahame vetoketjulla, 39,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: MVPhotos, valmistajat

Espanjalainen vaateketju Massimo Dutti on vihdoin rantautunut myös Suomeen! Ensimmäinen liike avattiin tänään Helsingin Aleksanterinkadulle. Massimo Dutti tarjoaa kattavan valikoiman ylellisen tuntuisia, klassisia vaatteita kohtuuhinnalla. Uudessa 335 neliön myymälässä on sekä naisten- että miestenosastot.

Massimo Dutti on osa Inditex Group -vaatejättiä, johon kuuluvat myös muun mussa Zara, Bull & Bear ja Bershka. Alla suosikkilöytömme!


Villakangastakki, 249 e, Massimo Dutti

Hihaton pooloneule, 59,95 e, Massimo Dutti

Nahkahame, 165 e, Massimo Dutti

Liike sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 15, Helsinki.

Kuvat: Massimo Dutti

Talven lähestyessä Pinterestissä yksi takkitrendi on noussut ylitse muiden: saitti on uutisoinut 70 % noususta kipparintakkien takkien pinnaamisessa syyskuun alkuun verrattuna.

Uutinen ei sinänsä tule yllätyksenä, sillä niin Burberryn, Tommy Hilfigerin kuin Frame Deniminkin syysmallistoissa nähtiin seilorihenkeä huokuvia takkeja. Trenditietoisin valitsee tänä syksynä kapeakauluksisen, kaksirivinapitetun villakangastakin. 

 

Burberry, noin 3100 e

              

Red Valentino, noin 958,50 e, Net-A-Porter

Zara, 99,95 e

Burberry, noin 1200 e

Tommy Hilfiger, 499,95 e

Burberry

Tommy Hilfiger

Kuvat: Imaxtree, valmistajat

32-vuotias muotivaikuttaja Alexa Chung on lyöttäytynyt yhteen yllättävän brändin kanssa: Alexa on amerikkalaismerkki Uggin uusimman kampanjan luova johtaja. Tuore kampanja mainostaa uutta Classic 2.0 -kenkää. 

- Tykkään käyttää Uggeja kotonani joka päivä. New Yorkissa ne myös kuuluvat päivittäiseen univormuuni farkkujen ja tummansinisen neuleen kanssa, Alexa hehkutti Voguelle.

Kampanjaa ovat olleet tekemässä myös newyorkilaisvalokuvaaja Ben Rayner ja stylisti Stella Greenspan. Ugg-brändi on perinteisesti yhdistetty ulkoiluun ja rentouteen, mutta uuden kampanjan tavoite on selkeästi liittää mielikuvat ennemminkin menestyviin kaupunkilaisnaisiin. 

Kampanjan malleiksi Alexa onkin valinnut joukon omia, luovia ystäviään, kuten näyttelijä Coco Baudellen ja runoilija Cleo Waden. Kampanja on kuvattu heidän kodeissaan.

- Minulla on paljon East Villagessa asuvia ystäviä, joita pidän kiinnostavina: vahvoja ja itsenäisiä naisia, joiden asunnot kuvastavat heidän persoonallisuuttaan. 

Alexa hehkuttaakin Uggeissa juuri niiden käytännöllisyyttä – kuka muka voi oikeasti kävellä stiletoissa yhtä korttelia pidempää matkaa? Hän kertoo vannovansa mukavuuden nimiin ja haluavansa käyttää aamusta iltaan samoja kenkiä varsinkin, kun valtava vaatehuone on monelle suurkaupungissa asuvalle kaukainen haave. 

- New Yorkissa ihan kaikki asuvat pienissä asunnoissa. Omastani olen tehnyt käytännössä ison vaatekaapin, hän nauraa. 

Meidän Uggimme ovat lojuneet käyttämättöminä kellariin varastoituina jo vuosia, mutta jos kerran Alexa Chungkin käyttää niitä, ehkä mekin voimme taas aloittaa...

Ugg Classic Mini 2.0, 179 eKuvat: MVPhotos, Valmistajat
Lähteert: Vogue, The Zoe Report