Klassisissa muotitaloissa puhaltavat yllättävät tuulet. Tutut suunnittelijat on siirretty syrjään, ja yläluokkainen eleganssi on korvattu coolilla ja kummallisella katumuodilla.

Mistä on syksyn muoti tehty? Satiinimekoista, lentäjätakeista ja karamellivärisistä sukkahousuista, ainakin jos Guccin pääsuunnittelijalta Alessandro Micheleltä kysytään. Balenciagan Demna Gvasalian vastaus olisi todennäköisesti jättikokoiset hiihtotakit ja reisiä hipovat saappaat. Juuri tämä suunnittelijakaksikko määrittää nyt, mistä pukeutumisessa puhutaan. Heitä fanittavat niin muotitoimittajat, sisäänostajat kuin puoli Instagramiakin. Kumpikin on saanut johdettavakseen perinteikkään luksusmuotitalon ja kytkenyt mallistonsa tiukasti katujen muotiin – niin tiukasti, ettei talojen vanhaa estetiikkaa hevillä tunnista. Samanlainen käänne tapahtui Saint Laurentilla vuonna 2012, kun uusi suunnittelija Hedi Slimane korvasi talon yläluokkaisen eleganssin festarikelpoisella rock-tyylillä. Vanhoissa muotitaloissa puhaltavat uudet, yllättävät tuulet. Tutut suunnittelijat on siirretty syrjään ja korvattu katutyylin tuntijoilla.

Luottokortti hihassa

Käytettävyys vaikuttaa olevan muotitalojen uudistajien iskusana. Muotinäytöksissä on totuttu näkemään tyylin utopioita, inspiroivia asukokonaisuuksia, joista puhutaan, mutta jotka eivät välttämättä koskaan päädy kenenkään vaatekaappiin. Nyt vanhoissa muotitaloissa on ryhdytty ajattelemaan asiaa uusiksi. Nekin valmistavat vaatekappaleita, joita me kaikki olemme tottuneet käyttämään: helposti yhdisteltäviä rentoja housuja, neulepaitoja, jakkuja ja hauskoja kenkiä. Kuosit ja materiaalit ovat usein villejä, mutta vaatteet itsessään perusvaatteita, sellaisia luottovaatteita. WWD-muotisivusto on kuvaillut suuntausta vaatekaappisuunnitteluksi.

– Meille kaikkein tärkeintä ovat naisasiakkaamme ja sellaisten tuotteiden suunnitteleminen, jotka on tarkoitettu käytettäväksi. Käytettävyys ratkaisee ja se, että naiset haluavat sovittaa tuotetta ja ostaa sen, Balenciagan Demna Gvasalia selvitti suunnittelunsa ideologiaa Purple-lehden haastattelussa viime syksynä. Tuolloin Gvasalia puhui Vetements-merkistään, mutta sama pätee myös Balenciagan mallistoihin.

Gucci, Balenciaga ja Saint Laurent vaikuttavat seuraavan uudistuksissaan Kenzon jalanjäljissä. Pariisilaismerkki pyydysti vuonna 2011 johtoonsa katumuotia myyvän Opening Ceremonyn perustajat Humberto Leonin ja Carol Limin. Sen jälkeen jokainen tyylitietoinen alkoi käyttää merkin nuorekkaita tiikeripaitoja, tennareita ja silmäkuvioituja asuja. Ainoa ero on siinä, että Kenzo on alkujaankin ollut rento valmisvaatemerkki, kun taas sen seuraajat ovat selkeästi luksusmuotia.

Asuista asenteeksi

Hauska, helpompi muoti myy. Hedi Slimanen kaudella Saint Laurentin myynti tuplaantui, Kenzo kasvaa jatkuvasti ja Michelen uudet Gucci-tuotteet ovat kasvattaneet merkin tulosta. Kaupallisuus ei kuitenkaan ole ainoa syy helppokäyttöisen katumuodin nousuun.

– Peruspukeutuminen on ollut nousussa jo pitkään monen eri trendin kautta. On ollut tavallisten vaatteiden normcore, pitkään jatkunut sporttivaikutteiden kausi ja ysärin paluu grunge-vaikutteineen. Muotiviikoilla street style -kuvat ovat vähintään yhtä kiinnostavia ja inspiroivia kuin näytöskuvatkin, Enne-yrityksen trendianalyytikko Susanna Björklund arvioi muutosta.

Pukeutumisen arkipäiväistyminen näkyy yhteiskunnassa laajemmin. Yhä harvempi tarvitsee töihin jakkupukua tai juhliin pitkää helmaa. Nyt suunnittelijat nostavat näytöslavalle ja myymälöihin vaatteita, joita he itsekin käyttävät. Kukkahupparit, trenssit ja Guccin loaferit kuuluvat Alessandro Michelen omaan tyyliin, ja myös Gvasalian mieltymys jättipaitoihin ja takkeihin näkyy hänen suunnittelutyössään. He ovat – kuten myös Slimane ja Opening Ceremonyn parivaljakko – myös auttamattoman cooleja. Sekin näkyy uusissa asuissa. Michele suunnittelee vaatteensa koulun viileimmälle nörttitytölle, Gvasalia varakkaiden vanhempien lapsille, jotka napittavat kiusallaan ylelliset paitansa juoponnappiin ja riiputtavat luksustoppatakkiensa hihoja.

– Asenne on keskeinen elementti. Kun joku pukeutuu Gucciin, tiedät, että hän on Gucci-nainen. Oikeat vaatteet luovat oikeanlaisen asenteen. Luulen, että ihmiset haluavat ostaa tuotteitamme juuri siksi, Gvasalia selitti T-magazinen haastattelussa huhtikuussa.

Uudet Lagerfeldit

Mutta kuka Gucci-nainen sitten on? Ei ainakaan se vanha tuttu jetset-tyyppi, jonka silkkimekon kaula-aukko on viilletty palleaan saakka. Balenciaga-nainen taas saa totutella asuihin, joissa väljyys ei ole vain yksityiskohta vaan koko asun juju. Muutokset näyttävät nyt dramaattisilta, mutta Björklund muistuttaa muodin perspektiivistä.

– Emme voi omasta ajastamme käsin nähdä, miten tämänhetkiset muutokset sopivat muotitalojen identiteettiin pitkällä aikavälillä. Olemme liian lähellä. Tällä hetkellä joillakin menee vähän överiksi, mutta samalla mallistoissa näkyy myös tuttuja elementtejä, kuten Guccin raitoja.

Lisäksi valtaosa muotitaloista nojailee yhä perinteiseen tyyliinsä. Armani luottaa housupukuihinsa ja Chanel tweediin ja salmiakkitikkauksiin. Lanvinkin nimitti uudeksi suunnittelijakseen ranskalaisen Bouchra Jarrarin, joka on kunnostautunut haute couture -mittatilausmuodin tekijänä. Joissakin taloissa muutokset vakiintuvat osaksi sen dna:ta. Karl Lagerfeldin tempaukset Chanelin johdossa eivät varmaankaan olisi olleet mahdollisia Coco Chanelin aikana, mutta nykyään ne ovat täyttä Chanelia.

Aika näyttää, käykö näin myös murroksessa oleville muotitaloille. Sopii kuitenkin toivoa, etteivät ne aivan täysin unohda edeltäjiensä tyyliunelmia. Coolit perusvaatteetkin voivat käydä tylsiksi. 

Muotitalot murroksessa

- Balenciaga menetti pääsuunnittelija Nicholas Ghesquièren Louis Vuittonille vuonna 2013. Seuraaja Alexander Wang teki lyhyen hapuilevan kauden kunnes paikan nappasi Vetementsin Demna Gvasalia.

- Diorin pääsuunnittelija Raf Simons irtisanoutui työstään viime syksynä liiallisen työtaakan takia. Seuraajaksi on povattu Valentinon Maria Grazia Shiuria.

- Donna Karan vetäytyi suunnittelutyöstä. Nyt DKNY-merkkiä suunnittelevat Dao-Yi Chow ja Maxwell Osborne. Donna Karan -merkki on tauolla.

- Guccin Frida Giannini erotettiin vuonna 2015 ja korvattiin Alessando Michelellä.

- Lanvinin rakastettu Alber Elbaz sai kenkää 14 suunnitteluvuoden jälkeen. Korvaajaksi tulee haute couture -suunnittelija Bouchra Jarrar.

- Loewe on etsinyt uutta, ajankohtaista suuntaa Jonathan Andersonin johdolla vuodesta 2015.

- Saint Laurent erotti merkkiä rajusti uudistaneen Hedi Slimanen. Hänen seuraajansa on vartalonmyötäisistä iltapuvuistaan tunnettu Antony Vaccarello.

Guccin Alessandro Michele


Kenzon Humberto Leon ja Carol Lim


Balenciagan Demna Gvasalia

Kuvat: Imaxtree (Gucci), MVPhotos

 

Niken uusi treenimallisto saa meidät haaveilemaan vaaleanpunaisia unelmia. 

Vaaleanpunainen sävy hempeilee edelleen tulevana syksynä myös treenirintamalla. Nike julkaisi juuri Chrome Blush -mallistonsa, jonka pääosassa ovat vaaleanpunaisen puuteriset ja syötävän herkulliset sävyt. Vaaleanpunainen väri seikkailee hempeän puuterinpunaisesta persikan ja malvankukan sävyihin. Nämä vaaleanpunaiset sävyt yhdistyvät harmaisiin vivahteisiin ja metallin sävyisiin yksityiskohtiin. Nike on mainostanut mallistoa kuvailemalla sitä tyylikkään sporttiseksi ja sitä se todella on. Sävyt ovat hillittyjä, harmonisia ja kuitenkin sporttisia, ja niistä välittyy luksus.

Mallisto koostuu vaatteista, lenkkareista ja oheistuotteista. Nike on valinnut malliston keulakuviksi kansainvälisiä urheilijoita, kuten uimari Kapas Boglarkan, joogaohjaaja Klara Pokornan ja koreografi Jana Vránan. Tästä voimme myös päätellä, että Nike on tarkoittanut mallistonsa jokaiselle liikkujalle lajista riippumatta.

Tässä muutama malliston makupala.

Lenkkarit 176 e

Urheilutoppi 44 e

Lenkkarit 132 e

Treenitrikoot 88 e

Lenkkarit 182 e

Shortsit 72 e

T-paita 33 e

Lenkkarit 110 e

Toppi 39 e

Collegepaita 55 e

Lenkkarit 143 e

Chrome Blush -mallisto on myynnissä nyt, jos satuit kiinnostumaan. Me ainakin kiinnostuimme ja haluamme itsellemme muutaman vaaleanpunaisen unelman seuraaviin treeneihin.

Psst. Bongaatko tutun kasvon malliston mallien joukosta? Me bongasimme ja löysimme suomalaisen mallin, Helen Preisin, joka on tunnettu myös aikaisempien vuosien Huippumalli haussa -kisaajana. Hyvä Helen!

Kuvat: Nike

Katso myös: 

Näin palaudut treenistä Victoria's Secret -mallien tyyliin - lue personal trainerin vinkit

Suunnitteletko aloittavasi lenkkeilyn? Asiantuntija kertoo, kuinka pääset vauhtiin

Joogaa, pyöräilyä ja suppailua - julkkikset kertovat parhaat kesätreenivinkkinsä

 

Gigi Hadid teki sen taas. 

Gigi Hadid ei ole pelkästään vain huippumalli, vaan 22-vuotias Gigi etenee myös suunnittelijanurallaan. Aikaisemmin kerroimme, kuinka hän suunnitteli malliston yhteistyössä Tommy Hilfigerin kanssa ja nyt Gigin oma, Vogue Eyewearille suunnittelema retrohenkinen aurinkolasimallisto on tullut myyntiin.

Ei ole varmasti yllätys, että mallisto on täynnä herkkupaloja. 

Mallisto huokuu tyylikkäitä retroviboja ja kultaista 90-lukua persoonallisilla muodoillaan ja sävyillään. Jokainen aurinkolasimalli sisältää myös ripauksen Gigin uniikkia tyyliä ja luonnetta. Jokaisesta kolmesta mallista löytyy useampi sävyvaihtoehto, jotka kaikki ovat yhtä herkullisia. Kukapa ei haluaisi pistää päähän Gigin suunnittelemia aurinkolaseja, kun ne vielä näyttävätkin näin hyvältä?

Kissa kuumalla katolla

Naiselliset cat-eye-aurinkolasit saivat Gigin käsissä kunnon retromaisen muodon, joilla varmasti erotut eduksesi joukosta. Kuumien kissakehyksien sävyvaihtoehtoina ovat musta, tortoise, kirkas ja valkoinen. 144,95 e.

Villit pilotit

Pilottilasit muuntuivat Gigin suunnittelemana neliömäisempään, ysärihenkiseen muotoon. Mallin värivaihtoehdot ovat rohkeita ja persoonallisia, ja lopputulos villin sporttinen. Varo vain, ettei esimerkiksi poikaystäväsi pihistä näitä! Sävyvaihtoehtoina söpön vaaleanpunainen, sininen, oranssi, ruskea, keltainen ja harmaa. 144,95 e.

Huomiolinssit

Ohuita ja hillittyjä, ysärivaikutteisia metallikehyksiä koristavat villin väriset linssit. Ole siis hillitysti tyylikäs pienellä, värikkäällä twistillä. Hohtavina sävyvaihtoehtoina pinkki, turkoosi, vaaleanruskea ja oranssi. 144,95 e.

Gigi Hadid for Vogue Eyewear myynnissä nyt esimerkiksi Zalandossa.

Kuvat: MVPhotos, Valmistaja

Katso myös:

Gigi Hadid ja Tommy Hilfiger esittelivät yhteistyömallistonsa - vaatteet myynnissä nyt

Calvin Klein julkaisi uuden hajuvesimainoksen - katso ennennäkemätön kuvamateriaali 90-luvun Kate Mossista

Kylie Jenner suunnitteli aurinkolasimalliston australialaismerkille - hinnat alle 80e

 

 

Luc Bessonin avaruusspektaakkeli Valerian and the City of Thousand Planets saa Suomen ensi-iltansa tämän viikon perjantaina.

Valerian and the City of Thousand Planets on Luc Bessonin ohjaama avaruusseikkailu, joka perustuu Pierre Christinin ja Jean Claude Mézièresin klassikkosarjakuviin. Tarina sijoittuu 2700-luvulle. Valerian (Dane DeHaan) ja Laureline (Cara Delevingne) ovat erikoistehtäviä suorittava tiimi, joka ylläpitää järjestystä ihmisten asuttamilla alueilla. Puolustusministeriön määräämää tehtävää suorittaessaan kaksikko saapuu henkeäsalpaavan upeaan Alphan kaupunkiin – valtavaan metropoliin, jossa universumin kaikki lajit ovat eläneet yhdessä vuosisatojen ajan jakaen kulttuurinsa toistensa kanssa. Alphan keskellä vaikuttaa kuitenkin pimeä voima, joka uhkaa tuhannen planeetan kaupungin rauhanomaista elämää. Valerianin ja Laureline yrittävät pelastaa Alphan ja samalla koko universumin tulevaisuuden.

Tähdet pukeutuivat elokuvan ensi-iltanäytöksessä mielikuvituksellisen scifi-teeman mukaisesti. Mikä seuraavista on suosikkisi?

 

 

 

Pääroolia esittävä Cara Delevingne pukeutui Iris Van Herpenin suunnittelemaan, metalliseen scifi -univormuun. Delevingnen lyhyeksi leikatut hiukset mukailivat asun muotoja.

 

 

 

Kendall Jenner pukeutui yksinkertaiseen, kokomustaan minimekkoon. Asukokonaisuus pysyi mustana korkokengistä mustiin timanttikorvakoruihin. Asuvalinta osoittaa, että 21-vuotias tähti hallitsee eleganssin.

 

Elokuvassa Bubble -nimistä hahmoa näyttelevä Rihanna ei tyylilleen ominaisesti pelännyt pistää överiksi, vaan pukeutui Giambattista Vallin vaaleanpunaiseen tylliunelmaan ja narukorkokenkiin. Couture -asu näytti valtavalta, vaaleanpunaiselta hattaralta. Ponnari toi glamoröösiin tyyliin sopivan määrän rentoa asennetta.

 

21-vuotias näyttelijä Sasha Lane näytti futuristiselta Moschinon armeijahenkisessä mekossa ja Louis Vuittonin saappaissa. Lane näyttää mallia syksyn trendikkäimpään juhlapukeutumiseen, sillä armeijasävyt ovat pinnalla syksyn muodissa.

Kuvat: MV Photos, instagram

Katso myös:

H&M paljasti syksyn suunnittelijayhteistyön – mukana myös elokuvaohjaaja Baz Luhrmann

Asukriisi ja festarit edessä? Poimi tästä kolme vinkkiä kesän trendikkäimpään festarityyliin

Viikon festarityyli: Charli XCX

H&M:n perinteinen suunnittelijayhteistyömallisto tuo jälleen valikoimiinsa huippumuotia kukkaroystävällisillä hinnoilla. Erdemin yhteistyömallisto tulee myyntiin marraskuussa.

H&M on aiempina vuosina tehnyt yhteistyömallistoja muun muassa Karl Lagerfeldin, Marnin, Maison Margielan, Versacen, Isabel Marantin, Lanvinin ja viimeisimpänä Kenzon kanssa. Ensi syksynä vuorossa on Erdem Moralioglu. Kokoelma tulee sisältämään uudelleentulkintoja Erdemin mallistojen tunnetuimmista teemoista ja kuoseista. Odotettavissa on siis eteerisiä kukkia ja viktoriaanisia siluetteja, jotain päinvastaista kuin H&M:n edellisessä yhteistyössä Kenzon kanssa. Mallisto tulee sisältämään myös miestenvaatteita, joita Moralioglu ei ole koskaan ennen suunnitellut.

Moralioglu pyysi elokuvaohjaaja Baz Lurhmannia herättämään malliston eloon. Moulin Rougen ja Romeo+Julian ohjaaja on tunnettu rönsyävästä, barokkisesta tyylistään. Katso Luhrmannin ohjaama teaser tästä:

Video ei vielä paljasta paljon, mutta ainakin sen, että mallistossa tullaan näkemään Erdemille tyypillisiä kukkakuoseja sekä muhkean leoparditurkiksen.

"Olen innoissani yhteistyöstä Erdemin ja H&M:n kanssa. Muoti ei ole koskaan merkinnyt minulle pelkkiä vaatteita, vaan itsenäistä taiteen muotoa." Luhrmann sanoo Voguen haastattelussa. Luhrmannin kiinnostus muotiin on helppo huomata hänen elokuvistaan, jossa vaatteet eivät ole vain puvustusta, vaan mys näyttelevät oleellista osaa tarinan kuljetuksessa.

Erdemin vaatteet ovat olleet esimerkiksi Keira Knightleyn ja Alexa Chungin suosiossa. H&M suunnittelijakollaboraatiot ovat perinteisesti olleet niin suosittuja, että suuri osa mallistojen vaatteista myydään loppuun ensimmäisten tuntien aikana. Marraskuuta odotellessa!

Kuva: MV photos

Lue lisää:

H&M yhdistää voimansa pariisilaisen Coletten kanssa – tarjolla tyylikkäitä perusvaatteita modernille naiselle

Yksinkertaista, ekologista ja naisellista – OHOY valmistaa uimapukuja kierrätysmateriaaleista

Calvin Klein julkaisi uuden hajuvesimainoksen – katso ennennäkemätön kuvamateriaali 90-luvun Kate Mossista