Bikinit, jotka on valmistettu merestä kerätystä muovijätteestä, joiden kuosin ja värin voi vaihtaa kääntämällä toiseksi, jotka on luotu Suomessa kahden nuoren suunnittelijanaisen voimin, ja jotka voi tilata kotiin muutamalla kympillä.

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Sitä se vielä kuukausi sitten olikin, kunnes Halla Halla, kahden suomalaissuunnittelijan uimapukumerkki, lanseerasi mallistonsa ja avasi nettikauppansa heinäkuun alussa. Nyt merkin herkullisen värisiä ja sporttisia bikineitä ja uikkareita käyttävät jo esimerkiksi fitnessbloggaaja Oona Tolppanen, näyttelijä Johanna Puhakka ja Anna Abreun taustatanssijat.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa vaatesuunnittelua opiskelleet Salla, 25, ja Hanna, 27, ovat puuhanneet Halla Hallan parissa jo pari vuotta. Yrityksen nimi tulee suunnittelijoiden lempinimistä. Halla-sana on yhdistelmä Sallasta ja Hannasta, ja jo kouluaikana erottamatonta parivaljakkoa kutsuttiin Halla Hallaksi. Halla on suunnittelijoiden mielestä myös kaunis suomalainen sana. He haluavat korostaa suomalaisuutta yrityksessään nimestä lähtien.

Idea ekologisesta uimapukumerkistä puolestaan syntyi, kun ystävykset reissasivat ympäri maailmaa ja surffasivat ahkerasti.

– Päivän asu koostui päivästä toiseen lähinnä bikineistä, joten viimeistään matkoillamme ajatus omasta uima-asumallistosta varmistui, Salla kertoo.

Halla Hallan perustajat ja suunnittelijat Hanna ja Salla.

– Surffatessa joutui myös välillä luovimaan meressä lilluvien muovipussien keskellä ja näkemään mereen kulkeutuneen roskan, joten ekologisuus ja merien hyvinvointi tuli luonnollisesti mukaan arvoihimme, Salla sanoo.

Halla Hallan tuotteiden kiinnostavin ominaisuus liittyykin ekologisuuteen. Kaikki merkin uima-asut valmistetaan nimittäin kankaasta, joka tehdään merestä nostetusta muovijätteestä, kuten pulloista, muovipusseista ja kalaverkoista. Vapaaehtoistyöläiset ympäri maailman puhdistavat merta roskasta, italialainen yritys valmistaa nylon-muovista syntyvän Econyl-kankaan, Salla ja Hanna suunnittelevat alusta lähtien uimapukujen printit ja mallit ja lopulta tuotteet valmistetaan Indonesiassa.

– Meistä on ollut upeaa nähdä, kuinka innoissaan tuotteemme on otettu jo näin lyhyessä ajassa vastaan ja kuinka paljon suomalaiset kuluttajat arvostavat ekologisuutta. Lanseerauksen jälkeen on saanut herätä joka aamu hymy huulilla, Salla kertoo.

– Vaikka kyllä meille monesti sanottiin, että hullujahan olette, jos meinaatte perustaa uikkarimerkin Suomeen, jossa kesä kestää kaksi kuukautta. Mutta ainahan jossain on kesä, ja ihmiset matkustavat jatkuvasti! Uikkarit ja bikinit kelpaavat myös urheilulliseen vedessä ja miksei muuallakin liikkumiseen, joten senkin takia haluamme toiminnastamme ympärivuotista, hän sanoo.

Koska homma on lähtenyt uskomattoman hyvin ja nopeasti käyntiin, uusia tuotteita ja värejä on luvassa heti syksyllä.

– Ensi kesäksi laajennamme mallistoa näillä näkymin vieläkin suuremmaksi, Salla paljastaa.

Halla Hallan kaikki bikinit ja uimapuvut ovat käännettäviä, joten värin ja printin voi valita ja miksata keskenään aina päivän fiiliksen mukaan. Uimapuku 54 €, bikinialaosa 29 € ja bikiniyläosa 39 €.

Halla Hallaa voi seurata Instagramissa ja Facebookissa hallaxhalla. Nettikauppa löytyy osoitteesta hallaxhalla.com.

Kuvat Halla Halla / Niko.photos

Lyhenevä helma viestii yhteiskunnallisista muutoksista.

Minihame on epäilemättä garderobimme kiistanalaisin vaatekappale. Vaikka arkeologisten löytöjen perusteella hameiden helmat olivat lyhyitä jo 5400–4700 eaa., minihameen katsotaan kuitenkin syntyneen vasta vuonna 1964, kiitos lontoolaisen Mary Quantin. Muotisuunnittelijan inspiraatiolähteinä olivat erinäiset nuorisoliikkeet sekä ehkäisypillerin lanseerauksen ansiosta syntyneet sosiaaliset muutokset, jotka vaikuttivat erityisesti naisten elämään.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet trendin puolestapuhujia. Kärkijoukoissa oli muun muassa muodin kuningatar Coco Chanel, joka ilmaisi avoimesti inhonsa minihameita kohtaan. Lyhyet helmat olivat jopa kiellettyjä Hollannissa muutaman kuukauden ajan vuonna 1968. 1970-luvulla mini alkoi kuitenkin vakiinnuttaa asemaansa vaatekaapeissa ja populäärikulttuurissa. Punk-stara Debbie Harry kohahdutti rokkaamalla lavalla lyhyessä nahkahameessa vuonna 1974, ja Julia Roberts keimaili vuonna 1990 valmistuneessa Pretty Woman -elokuvassa minimekossa ja reiteen asti yltävissä bootseissa. Samainen tyyli nähtiin tänä vuonna Balmainin syysnäytöksessä, kun lyhyet korsettimaiset hameet paritettiin korkeiden mokkasaappaiden kanssa.

Nahkahame vetoketjulla, 39,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: MVPhotos, valmistajat

Espanjalainen vaateketju Massimo Dutti on vihdoin rantautunut myös Suomeen! Ensimmäinen liike avattiin tänään Helsingin Aleksanterinkadulle. Massimo Dutti tarjoaa kattavan valikoiman ylellisen tuntuisia, klassisia vaatteita kohtuuhinnalla. Uudessa 335 neliön myymälässä on sekä naisten- että miestenosastot.

Massimo Dutti on osa Inditex Group -vaatejättiä, johon kuuluvat myös muun mussa Zara, Bull & Bear ja Bershka. Alla suosikkilöytömme!


Villakangastakki, 249 e, Massimo Dutti

Hihaton pooloneule, 59,95 e, Massimo Dutti

Nahkahame, 165 e, Massimo Dutti

Liike sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 15, Helsinki.

Kuvat: Massimo Dutti

Talven lähestyessä Pinterestissä yksi takkitrendi on noussut ylitse muiden: saitti on uutisoinut 70 % noususta kipparintakkien takkien pinnaamisessa syyskuun alkuun verrattuna.

Uutinen ei sinänsä tule yllätyksenä, sillä niin Burberryn, Tommy Hilfigerin kuin Frame Deniminkin syysmallistoissa nähtiin seilorihenkeä huokuvia takkeja. Trenditietoisin valitsee tänä syksynä kapeakauluksisen, kaksirivinapitetun villakangastakin. 

 

Burberry, noin 3100 e

              

Red Valentino, noin 958,50 e, Net-A-Porter

Zara, 99,95 e

Burberry, noin 1200 e

Tommy Hilfiger, 499,95 e

Burberry

Tommy Hilfiger

Kuvat: Imaxtree, valmistajat

32-vuotias muotivaikuttaja Alexa Chung on lyöttäytynyt yhteen yllättävän brändin kanssa: Alexa on amerikkalaismerkki Uggin uusimman kampanjan luova johtaja. Tuore kampanja mainostaa uutta Classic 2.0 -kenkää. 

- Tykkään käyttää Uggeja kotonani joka päivä. New Yorkissa ne myös kuuluvat päivittäiseen univormuuni farkkujen ja tummansinisen neuleen kanssa, Alexa hehkutti Voguelle.

Kampanjaa ovat olleet tekemässä myös newyorkilaisvalokuvaaja Ben Rayner ja stylisti Stella Greenspan. Ugg-brändi on perinteisesti yhdistetty ulkoiluun ja rentouteen, mutta uuden kampanjan tavoite on selkeästi liittää mielikuvat ennemminkin menestyviin kaupunkilaisnaisiin. 

Kampanjan malleiksi Alexa onkin valinnut joukon omia, luovia ystäviään, kuten näyttelijä Coco Baudellen ja runoilija Cleo Waden. Kampanja on kuvattu heidän kodeissaan.

- Minulla on paljon East Villagessa asuvia ystäviä, joita pidän kiinnostavina: vahvoja ja itsenäisiä naisia, joiden asunnot kuvastavat heidän persoonallisuuttaan. 

Alexa hehkuttaakin Uggeissa juuri niiden käytännöllisyyttä – kuka muka voi oikeasti kävellä stiletoissa yhtä korttelia pidempää matkaa? Hän kertoo vannovansa mukavuuden nimiin ja haluavansa käyttää aamusta iltaan samoja kenkiä varsinkin, kun valtava vaatehuone on monelle suurkaupungissa asuvalle kaukainen haave. 

- New Yorkissa ihan kaikki asuvat pienissä asunnoissa. Omastani olen tehnyt käytännössä ison vaatekaapin, hän nauraa. 

Meidän Uggimme ovat lojuneet käyttämättöminä kellariin varastoituina jo vuosia, mutta jos kerran Alexa Chungkin käyttää niitä, ehkä mekin voimme taas aloittaa...

Ugg Classic Mini 2.0, 179 eKuvat: MVPhotos, Valmistajat
Lähteert: Vogue, The Zoe Report