Miesten nutturat ovat nyt kaikkialla. Mitä tapahtui?

Pari kolme vuotta sitten emme olisi voineet kuvitellakaan, että tulevaisuudessa huokaisimme syvään aina, kun näkisimme miehen nuttura päässään. Nyt miesten nutturat eli man bunit ovat kaikkialla. Herää kysymys: mitä tapahtui? 

Kaikki alkoi parroista. Ensin parrat ilmestyivät street style -kuviin. Sitten julkkikset kuten Jared Leto, Leonardo DiCaprio, Jake Gyllenhaal, Ben Affleck ja maailman himotuin hopeakettu George Clooney antoivat partansa kasvaa. Yhdessä tähdet näyttivät tietä kaikille niille miehille, jotka seisoivat aamulla kylppärin peilin edessä ja miettivät, mitä tehdä. Yhä useampi hylkäsi partakoneensa. Kun vielä prinssi Harrykin liittyi partaklaaniin, ajattelimme, että nyt se on sitten virallista: miesten parrankasvatus on saavuttanut huippunsa ja seuraavaksi muodin sykli marssittaa eteemme miehiä, jotka eivät ole karvoja nähneetkään.

Vähänpä tiesimme.

Yhtäkkiä Jared Leto ei herättänyt huomiota pelkästään siksi, että hän sattui olemaan komea näyttelijä ja rocktähti. Hänen pitkä, liukuvärjätyn näköinen tukkansa alkoi saada yhä enemmän palstatilaa. "Jared, miten tuollaisen kampauksen saa?" Jaredilta kyseltiin haastatteluissa ja hänhän vastasi. Sitten tapahtui jotain mullistavaa: Jared kietoi tukkansa nutturalle. Se vei hänen tyylinsä uusiin ulottuvuuksiin. Koska Jaredilla oli yhä hänen partansa, ei hän muistuttanut nuttura päässään yhtään ballerinoja, mummoja tai Lykke Litä. Syntyi käsite man bun, miesnuttura.

Kuten Jared, alkoi brittiläinen malli, dj ja Alexa Chungin bestis Jack Guinnesskin sportata partaa ja nutturaa samaan aikaan. Jack erottui nuttura päässään muista komeista partasuista eikä hänen tarvinnut enää keksiä itselleen kummempaa imagoa. Viime keväänä näimme man buneja muotiviikoilla. Sittemmin olemme ihailleet esimerkiksi Leonardo DiCaprion lomanutturaa ja Harry Stylesin huoletonta nutturaviritelmää. Täydellisen man bunin salaisuus onkin juuri siinä, että se näyttää olevan kyhätty suunnilleen nanosekunnissa. Aseta miehen päähän yksikin pinni ja PAM! — man bun on pilalla.

Man bunin luominen kuulostaa helpolta, mutta kuten niin usein hiusasiat ovat, on miesnutturakin mutkikas juttu. Jos poikaystävälläsi tai ihastuksellasi on tällä hetkellä lyhyt tukka, voi hiusten kasvattaminen man bun -mittaan olla hänelle jopa vuoden kestävä projekti. Se vaatii kärsivällisyyttä. Niinkin voi käydä, että kun miehen tukka viimein on tarpeeksi pitkä nutturalle, on man bunien aika jo ohi. Tämän syksyn muotiviikot ovatkin esitelleet meille miehiä, joiden hiukset ovat polkkamittaisia. 

Vielä ehdimme kuitenkin fiilistellä man buneja! Kenen nuttura seuraavista on sinun suosikkisi? 

 

Leonardo DiCaprio

Orlando Bloom

Jack Guinness

 Jake Gyllenhaal

 

Russell Brand

 

 Kuvat: MVphotos, Alloverpress

Lyhenevä helma viestii yhteiskunnallisista muutoksista.

Minihame on epäilemättä garderobimme kiistanalaisin vaatekappale. Vaikka arkeologisten löytöjen perusteella hameiden helmat olivat lyhyitä jo 5400–4700 eaa., minihameen katsotaan kuitenkin syntyneen vasta vuonna 1964, kiitos lontoolaisen Mary Quantin. Muotisuunnittelijan inspiraatiolähteinä olivat erinäiset nuorisoliikkeet sekä ehkäisypillerin lanseerauksen ansiosta syntyneet sosiaaliset muutokset, jotka vaikuttivat erityisesti naisten elämään.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet trendin puolestapuhujia. Kärkijoukoissa oli muun muassa muodin kuningatar Coco Chanel, joka ilmaisi avoimesti inhonsa minihameita kohtaan. Lyhyet helmat olivat jopa kiellettyjä Hollannissa muutaman kuukauden ajan vuonna 1968. 1970-luvulla mini alkoi kuitenkin vakiinnuttaa asemaansa vaatekaapeissa ja populäärikulttuurissa. Punk-stara Debbie Harry kohahdutti rokkaamalla lavalla lyhyessä nahkahameessa vuonna 1974, ja Julia Roberts keimaili vuonna 1990 valmistuneessa Pretty Woman -elokuvassa minimekossa ja reiteen asti yltävissä bootseissa. Samainen tyyli nähtiin tänä vuonna Balmainin syysnäytöksessä, kun lyhyet korsettimaiset hameet paritettiin korkeiden mokkasaappaiden kanssa.

Nahkahame vetoketjulla, 39,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: MVPhotos, valmistajat

Espanjalainen vaateketju Massimo Dutti on vihdoin rantautunut myös Suomeen! Ensimmäinen liike avattiin tänään Helsingin Aleksanterinkadulle. Massimo Dutti tarjoaa kattavan valikoiman ylellisen tuntuisia, klassisia vaatteita kohtuuhinnalla. Uudessa 335 neliön myymälässä on sekä naisten- että miestenosastot.

Massimo Dutti on osa Inditex Group -vaatejättiä, johon kuuluvat myös muun mussa Zara, Bull & Bear ja Bershka. Alla suosikkilöytömme!


Villakangastakki, 249 e, Massimo Dutti

Hihaton pooloneule, 59,95 e, Massimo Dutti

Nahkahame, 165 e, Massimo Dutti

Liike sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 15, Helsinki.

Kuvat: Massimo Dutti

Talven lähestyessä Pinterestissä yksi takkitrendi on noussut ylitse muiden: saitti on uutisoinut 70 % noususta kipparintakkien takkien pinnaamisessa syyskuun alkuun verrattuna.

Uutinen ei sinänsä tule yllätyksenä, sillä niin Burberryn, Tommy Hilfigerin kuin Frame Deniminkin syysmallistoissa nähtiin seilorihenkeä huokuvia takkeja. Trenditietoisin valitsee tänä syksynä kapeakauluksisen, kaksirivinapitetun villakangastakin. 

 

Burberry, noin 3100 e

              

Red Valentino, noin 958,50 e, Net-A-Porter

Zara, 99,95 e

Burberry, noin 1200 e

Tommy Hilfiger, 499,95 e

Burberry

Tommy Hilfiger

Kuvat: Imaxtree, valmistajat

32-vuotias muotivaikuttaja Alexa Chung on lyöttäytynyt yhteen yllättävän brändin kanssa: Alexa on amerikkalaismerkki Uggin uusimman kampanjan luova johtaja. Tuore kampanja mainostaa uutta Classic 2.0 -kenkää. 

- Tykkään käyttää Uggeja kotonani joka päivä. New Yorkissa ne myös kuuluvat päivittäiseen univormuuni farkkujen ja tummansinisen neuleen kanssa, Alexa hehkutti Voguelle.

Kampanjaa ovat olleet tekemässä myös newyorkilaisvalokuvaaja Ben Rayner ja stylisti Stella Greenspan. Ugg-brändi on perinteisesti yhdistetty ulkoiluun ja rentouteen, mutta uuden kampanjan tavoite on selkeästi liittää mielikuvat ennemminkin menestyviin kaupunkilaisnaisiin. 

Kampanjan malleiksi Alexa onkin valinnut joukon omia, luovia ystäviään, kuten näyttelijä Coco Baudellen ja runoilija Cleo Waden. Kampanja on kuvattu heidän kodeissaan.

- Minulla on paljon East Villagessa asuvia ystäviä, joita pidän kiinnostavina: vahvoja ja itsenäisiä naisia, joiden asunnot kuvastavat heidän persoonallisuuttaan. 

Alexa hehkuttaakin Uggeissa juuri niiden käytännöllisyyttä – kuka muka voi oikeasti kävellä stiletoissa yhtä korttelia pidempää matkaa? Hän kertoo vannovansa mukavuuden nimiin ja haluavansa käyttää aamusta iltaan samoja kenkiä varsinkin, kun valtava vaatehuone on monelle suurkaupungissa asuvalle kaukainen haave. 

- New Yorkissa ihan kaikki asuvat pienissä asunnoissa. Omastani olen tehnyt käytännössä ison vaatekaapin, hän nauraa. 

Meidän Uggimme ovat lojuneet käyttämättöminä kellariin varastoituina jo vuosia, mutta jos kerran Alexa Chungkin käyttää niitä, ehkä mekin voimme taas aloittaa...

Ugg Classic Mini 2.0, 179 eKuvat: MVPhotos, Valmistajat
Lähteert: Vogue, The Zoe Report