Muotijätti H&M rikkoo rajoja ja tuo kauppoihin tähän asti ekologisimman juhlamallistonsa. Tänään myyntiin tulleen Conscious Exclusive -malliston kaikki materiaalit ovat ympäristöystävällisiä.

Huippumuoti ja ekologisuus, voiko niillä olla mitään yhteistä? Liian usein ekomuoti tuo mieleen muodottomia, karheita säkkejä tai ”kreisillä tavalla” yhteen soviteltuja kierrätysvaatekappaleita. Ei onneksi enää, sillä muotijätti H&M:n tänään lanseeraama juhlamallisto saa hurraamaan. Erikoisuutena mukana on myös kolme hääpukua.

Malliston vaatteet ovat yksinkertaisesti upeita, puhumattakaan materiaaleista: luomusilkkiä, hamppua, kierrätettyä pellavaa, kierrätetystä lasijätteestä valmistettuja helmiä sekä Denimite-materiaalia, joka on valmistettu käytetyistä farkuista. Mutta voiko edullinen muoti todella olla ekologista? Näkyvätkö huonot työolot ja epäekologisuus suoraan hintalapussa? 

- On yleinen harhaluulo, että ekologisempi elämäntapa maksaa. Halusimme tehdä huippumuotimalliston, joka on kaikkien saavutettavissa. En suostu allekirjoittamaan väitettä, että halvassa vaatteessa on poikkeuksetta jotain mätää, mutta kannustan asiakkaita kyseenalaistamaan asioita. Kysy myyjältä suoraan, missä tuote on valmistettu ja miten. Jos he eivät pysty tai suostu vastaamaan, silloin hälytyskellojen tulisi soida, vinkkaa H&M:n yhteiskuntavastuujohtaja Anna Gedda Cosmolle.

Geddan mukaan on vain ajan kysymys, milloin uudet ekologisemmat materiaalit leviävät myös muihin mallistoihin. Tähän asti myös aikaisemmat Conscious-juhlamallistot ovat olleet myyntimenestyksiä. Se on antanut H&M:lle varmuutta kehittää uusia ekologisempia tapoja tehdä muotia.

- En voi antaa tiettyä päivämäärää, mutta tavoitteemme on jonain päivänä käyttää ainoastaan ympäristöystävällisiä materiaaleja. Jo nyt meillä on paljon tuotteita, jotka on valmistettu ekologisista materiaaleista, Gedda jatkaa.

Tänään myyntiin tuleva mallisto tuo taitavalla tavalla muodin historiaa nykypäivään. Suunnittelijat pääsivät nuuskimaan Louvren Musée des Arts Décoratifs -museon pukuarkistoja, jonne on tallennettu 300 vuotta muodin historiaa. Ideat printteihin ovat peräisin symbolismin ja renessanssin ajan maalauksista, brokadikankaat ovat saaneet inspiraationsa 1800-luvulta, ja kulmikkaisiin koruihin ja asusteisiin on haettu vaikutteita 1920- ja 1930-lukujen art deco -kaudelta. Vaatteet ovat kauniisti leikattuja, ja ne kestävät aikaa. Sekin on osa kestävämpää suunnittelua.

- Haluan, että ihmiset näkevät ensimmäisenä kauniin mekon ja haluavat mennä siinä naimisiin tai juhliin, jonka jälkeen he voivat ilahtua huomatessaan, että vaate on myös ekologinen. Ei kukaan osta sähköautoakaan, koska on se toimii sähköllä, vaan siksi, koska se on hyvä auto, Anna Gedda nauraa.

H&M Conscious Exclusiven myynti alkaa tänään valikoiduissa myymälöissä ja hm.comissa.

Lyhenevä helma viestii yhteiskunnallisista muutoksista.

Minihame on epäilemättä garderobimme kiistanalaisin vaatekappale. Vaikka arkeologisten löytöjen perusteella hameiden helmat olivat lyhyitä jo 5400–4700 eaa., minihameen katsotaan kuitenkin syntyneen vasta vuonna 1964, kiitos lontoolaisen Mary Quantin. Muotisuunnittelijan inspiraatiolähteinä olivat erinäiset nuorisoliikkeet sekä ehkäisypillerin lanseerauksen ansiosta syntyneet sosiaaliset muutokset, jotka vaikuttivat erityisesti naisten elämään.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet trendin puolestapuhujia. Kärkijoukoissa oli muun muassa muodin kuningatar Coco Chanel, joka ilmaisi avoimesti inhonsa minihameita kohtaan. Lyhyet helmat olivat jopa kiellettyjä Hollannissa muutaman kuukauden ajan vuonna 1968. 1970-luvulla mini alkoi kuitenkin vakiinnuttaa asemaansa vaatekaapeissa ja populäärikulttuurissa. Punk-stara Debbie Harry kohahdutti rokkaamalla lavalla lyhyessä nahkahameessa vuonna 1974, ja Julia Roberts keimaili vuonna 1990 valmistuneessa Pretty Woman -elokuvassa minimekossa ja reiteen asti yltävissä bootseissa. Samainen tyyli nähtiin tänä vuonna Balmainin syysnäytöksessä, kun lyhyet korsettimaiset hameet paritettiin korkeiden mokkasaappaiden kanssa.

Nahkahame vetoketjulla, 39,95 e, Gina Tricot.

Kuvat: MVPhotos, valmistajat

Espanjalainen vaateketju Massimo Dutti on vihdoin rantautunut myös Suomeen! Ensimmäinen liike avattiin tänään Helsingin Aleksanterinkadulle. Massimo Dutti tarjoaa kattavan valikoiman ylellisen tuntuisia, klassisia vaatteita kohtuuhinnalla. Uudessa 335 neliön myymälässä on sekä naisten- että miestenosastot.

Massimo Dutti on osa Inditex Group -vaatejättiä, johon kuuluvat myös muun mussa Zara, Bull & Bear ja Bershka. Alla suosikkilöytömme!


Villakangastakki, 249 e, Massimo Dutti

Hihaton pooloneule, 59,95 e, Massimo Dutti

Nahkahame, 165 e, Massimo Dutti

Liike sijaitsee osoitteessa Aleksanterinkatu 15, Helsinki.

Kuvat: Massimo Dutti

Talven lähestyessä Pinterestissä yksi takkitrendi on noussut ylitse muiden: saitti on uutisoinut 70 % noususta kipparintakkien takkien pinnaamisessa syyskuun alkuun verrattuna.

Uutinen ei sinänsä tule yllätyksenä, sillä niin Burberryn, Tommy Hilfigerin kuin Frame Deniminkin syysmallistoissa nähtiin seilorihenkeä huokuvia takkeja. Trenditietoisin valitsee tänä syksynä kapeakauluksisen, kaksirivinapitetun villakangastakin. 

 

Burberry, noin 3100 e

              

Red Valentino, noin 958,50 e, Net-A-Porter

Zara, 99,95 e

Burberry, noin 1200 e

Tommy Hilfiger, 499,95 e

Burberry

Tommy Hilfiger

Kuvat: Imaxtree, valmistajat

32-vuotias muotivaikuttaja Alexa Chung on lyöttäytynyt yhteen yllättävän brändin kanssa: Alexa on amerikkalaismerkki Uggin uusimman kampanjan luova johtaja. Tuore kampanja mainostaa uutta Classic 2.0 -kenkää. 

- Tykkään käyttää Uggeja kotonani joka päivä. New Yorkissa ne myös kuuluvat päivittäiseen univormuuni farkkujen ja tummansinisen neuleen kanssa, Alexa hehkutti Voguelle.

Kampanjaa ovat olleet tekemässä myös newyorkilaisvalokuvaaja Ben Rayner ja stylisti Stella Greenspan. Ugg-brändi on perinteisesti yhdistetty ulkoiluun ja rentouteen, mutta uuden kampanjan tavoite on selkeästi liittää mielikuvat ennemminkin menestyviin kaupunkilaisnaisiin. 

Kampanjan malleiksi Alexa onkin valinnut joukon omia, luovia ystäviään, kuten näyttelijä Coco Baudellen ja runoilija Cleo Waden. Kampanja on kuvattu heidän kodeissaan.

- Minulla on paljon East Villagessa asuvia ystäviä, joita pidän kiinnostavina: vahvoja ja itsenäisiä naisia, joiden asunnot kuvastavat heidän persoonallisuuttaan. 

Alexa hehkuttaakin Uggeissa juuri niiden käytännöllisyyttä – kuka muka voi oikeasti kävellä stiletoissa yhtä korttelia pidempää matkaa? Hän kertoo vannovansa mukavuuden nimiin ja haluavansa käyttää aamusta iltaan samoja kenkiä varsinkin, kun valtava vaatehuone on monelle suurkaupungissa asuvalle kaukainen haave. 

- New Yorkissa ihan kaikki asuvat pienissä asunnoissa. Omastani olen tehnyt käytännössä ison vaatekaapin, hän nauraa. 

Meidän Uggimme ovat lojuneet käyttämättöminä kellariin varastoituina jo vuosia, mutta jos kerran Alexa Chungkin käyttää niitä, ehkä mekin voimme taas aloittaa...

Ugg Classic Mini 2.0, 179 eKuvat: MVPhotos, Valmistajat
Lähteert: Vogue, The Zoe Report